-
Komisariat policji
Około roku czasu temu zakupiłem na allegro 4 pajączki: 3*Brachypelma albopillosum i jedną brachypelme smithi. Problem zaczął się dziś kiedy to otrzymałem wezwanie na komisariat w celu przesłuchania. Jedyne co wiem to to, że w sprawie allegro a ściślej o pajączki które wtedy kupiłem. Nie mam pojęcia co robić. Mam się przyznać do posiadania zakupionych pająków czy moze lepeij coś pomoże jak powiem , że to było dawno i zdechły, a może nei mam sięczego obawiać bo nic mi nie grozi, w końcu nie sprzedawałem a tylko kupiłem, jeśli ktoś tu zawinił to tylko osoba od której kupiłem a zaraz po niej serwis allegro pozwalając na sprzedaż pająków, których sprzedawać nie można ;] a nie przypominam sobie żebyna stronie tej aukcjji była wzmianka o papierach. Pomóżcie ludziee ;]
-
Re: Komisariat policji
oj nie mam pojecia jak Ci pomoc-ale sie zastanawiam jak ja bym to zalatwil-moze pozbdz sie pajaczkow.. przynajmniej teoretycznie... napisz co sie stalo na przesluchaniu itd... ciekawa sprawa.... czyli policja dalej grasuje!!!!
-
Pewnie wlasnie chodzi o sprzedajacego tylko ze ty od niego kupowales pajaczki i chca zebys to powiedzial bo pewnie zbieraja dowody przeciwko niemu, gwatrantuje ci ze wszystkie osoby ktore kupowaly od tego usera beda przesluchiwane. Najlepiej skontaktuj sie z tym userem i dowiedz sie wszystkiego dokladnie.
-
to nie wolno kupowac pajakow???
-
Brachypelm nie można sprzedawać bez papierów.
Co do tematu raczej ci nic nie zrobią zresztą zawsze można kłamać:-] i tak cię nie sprawdzą bo wątpię aby chcialo im się nakaz załatwiać za 3 czy tam 4 pajączki
-
Kupowanie zwierzat bez posiadanych dokumentów jest tak samo karane jak sprzedawanie czy nawet oferowanie do sprzedaży. Pisałem o tym już dawno, wystarczy zajrzeć do moich wcześniejszych wątków. Natomiast posiadanie zakupionych przed momentem obowiązywania ustawy o ochronie przyrody (tej poprzedniej) nie jest wykroczeniem, ani przestępstwem. Nie trzeba mieć też na to żadnych papierów, jeśli zakupiliśmy je np. w 2001 r. (według obecnych przepisów nie można zarejestrować bezkręgowców ani ryb). Natomiast już od momentu obowiązywania poprzedniej ustawy nie wolno sprzedawać ani kupować zwierząt chronionych na mocy CITES, a od 1 maja na mocy przepisów UE.
Allegro nie bierze odpowiedzialności za takie transakcje, winny jest sprzedający i kupujący.
-
a mozesz przedstawic tresc, ktora mowi o zabranianiu kupna lub jaki to przepis ?
-
Wydaje mi się, że w polskiej ustawie o ochronie przyrody nie ma zakazu kupowania
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/u....99.1079.shtml
O karach mówi rozdział 11. Ja nie znalazłem.
Natomiast o tym, że na terenie UE (a więc Polski też) jest taki zakaz pisałem w wątku:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=2119&t=2119
Mówi o tym artykuł 8 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. Dostępne na : http://www.salamandra.org.pl/cites/p..._NR_338-97.doc
W owym artykule 8 w pkt 1 czytamy:
"1. Zakazane jest kupno, oferowanie kupna, pozyskiwanie do celów handlowych, wystawianie na widok publiczny do celów handlowych, wykorzystywanie dla zysku, sprzedaż, przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży lub transportu w celu sprzedaży okazów gatunków wymienionych w załączniku A."
-
Prosze ludzie nie ryjcie mnie. Pojdziesz na komisariat, powiesz prawde, ze masz dalej pajaczki (hodowanie nie jest karalne), ze kupiles nie wiedzac ze jest to niezgodne z prawem i tyle. Napewno nic Ci nie zrobia.
-
Ja bym nie ryzykował i nie mówił, że je dalej trzymam, tylko że pozdychały jak wyjechałeś na wakacje, bo sprawę Ci mogą założyć, a jazdy po Sądach i skaładanie zeznań nie jest takie przyjemne. Do tego niewiedza, że w trakcie kupna popełniłeś przestępstwonie, nie jest Twoim usprawiedliwieniem i chociaż sprawa zakońćzy się grzywną to dodatkowe opłaty chyba nie wywołają uśmiechu na Twojej twarzy...
poz... Cezary...
... POLICJA WRÓG NUMER JEDEN...
Uprawnienia umieszczania postów