-
Ratujcie!!!
Ludzie!!!! kto mi w koncu powie jak jest kazdy mowi inaczej co z tymi papierami na pajaki trzeba czy nie trzeba jeden mi mowi ze trzeba miec papiery drogi mowi ze nie trzeba bo na bezkregowce nie trzeba a trzeci mowi ze nie ma papierow na zadnego ze swojej hodowli i sprzedaje je normalnie na gieldzie. jak to w koncu jest?!?!?!?!?!?!?
-
Re: Ratujcie!!!
Do samego posiadania ptasznika nie są wymagane żadne papiery, ale w handlu gatunków objetych CITESem potrzebne jest zaświadczenie o urodzeniu w niewoli. Idzie się do powiatowego inspektora weterynarii, płąci bodaj 16zł, wypełnia się wniosek i dostaje się takowe zaświadczenie na dowolną liczbę pajączków. I nie myle sie - na dowoloną, bo jak Pan Inspektor stwierdził oni nie mająobowiazku jeździć i sprawdzać wiarygodnosci wiec musza wierzyc na słowo. Tyle wiem jak narazie po rozmowie telefonicznej, a jutro postaram sie zrobic coś więcej i zdam relacje. Dodam że rodzice nie mają żadnych papierów.
-
Z tego co wiem swiadectwa urodzenia w niewoli sa wystawiane zaleznie od widzimisie pow. lek. wet.We Wroclawiu np.nie da sie otrzymac.I co ktos zrobi panu doktorowi?
-
czyli rozumie ze nia ma problemu z policja to tylko przy rozmnazaniu musze sie bawic w papiery?
-
brachypelmami nie mozesz handlowac,wymieniac bez papierów!!!!!!!Prawie cała reszta tak.Popatrz na załacznik CITES jakie gat są chronione Konw.Waszyngt.Znajdziesz to gdzies w tym dziale
-
Frydrych, a propos tytulu nadanego przez Ciebie temu wątkowi - w przyszłości wymyslaj tytuły, które bardziej oddają treść zawartą w poście. "Ratujcie!!" może dotyczyć wszystkiego Tym razem nie zmienię go sama, ale pamiętaj o tym szczególe.
Pozdrawiam
Natalia
-
tak więc byłęm w Starostwie po wzór wniosku, wypełniłem go i na następny dzień zaniosłem. Od ręki dostałem zaświadczenie o urodzeniu w niewoli 450 pajączków. Koszt tego to 11zł. Teraz jak sprzedaj pajaczka/i to daje kupującemu ksero i pisze tam ile sztuk sprzedaje.
-
hehe to no spoko czyli taki papierek mozna w sumie dozywotnio uzywac..
-
Myślę, że nie dożywotnio. Bezpieczniej jest zachowywać kopię z liczbą kolejnych sprzedanych zwierzat dla siebie w przypadku kłopotów, kontroli.
-
Tam jest podana data urodzenia także papier dożywotnio się nie nadaje ja dla siebie zachowuje kopie bo są tam moje dane jako hodowcy. Kupujacy dostaje kopie na której daje swój podpis i liczbe sprzedanych zwierząt
Uprawnienia umieszczania postów