Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Potrzebuje porady prawnej

Mieszany widok

Fatum
    Guest

Potrzebuje porady prawnej

Najlepiej jakby wypowiedział się tutaj jakiś prawnik, jeżeli mamy takiego na forum. Otóż sprawa jest taka, w ustawie jest napisane, że zwierzęta trzeba rejestrować w ciagu 14 dni od zakupu, ale zalóżmy, że ktoś się spóźni z rejestracją i teraz jest problem, czy podlega taka osoba jakiejś karze? Przejrzałem ustawe wszerz i wzdłuż i nie znalazłem zapisku odnośnie kary za spóźnienie z rejestracją, jest tylko zapisane, że karze podlega osoba, która nie rejestruje zwierzaka. Czy w takim przypadku jeżeli nic nie jest wspomniane o karze, to jakaś kara może być?

FURUS
    Guest

Re: Potrzebuje porady prawnej

to ze sie spuzniles to oznacza chyba ze po prostu nie zarejestrowales ale prawnikiem nie jestem:P

Fatum
    Guest

Właśnie jak dla mnie to nie jest to samo, bo według mnie chodzi o to, że jeżeli ktoś zostanie złapany na tym, że posiada jakiegoś zwierzaka bez rejestracji, a to że ktoś pójdzie i zarejestruje, ale w terminie późniejszym niż wspomniany w ustawie, to mi się wydaje, że w świetle prawa to jest co innego, ale najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto się zna na prawie.

Ploplek
    Guest

A jak byś powiedział, że kupiłeś... powiedzmy 7 dni temu??

Raffee
    Guest

Nie przejmuj sie tylko idz i zarejestruj, najwazniejsze ze papier jest. Watpie zeby wymagali paragon fiskalny o zakupie zwierzaka(przynajmniej u mnie w urzedzie tak nie potrzebowali) a na dokumencie rejestracyjnym ktory dostales od sprzedajacego nie ma daty sprzedazy takze nikt sie nie kapnie ze masz zwierze dluzej niz 14 dni. Jezeli kaze dac ci paragon to powiedz ze nie wzioles ze sklepu i nie moga Ci teraz wystawic z data wsteczna.

Fatum
    Guest

Data jest podana na Oświadczeniu sprzedaży.

Raffee
    Guest

Ja rejestrowalem weza dwa miechy po kupnie i jedyny dokument jaki baka chciala w urzedzie to byl dokument rejestracyjny na ktorym nie ma daty sprzedazy. Najlepiej jak spytasz u siebie w urzdzie jakie dokumenty potrzebujesz do rejestracji.

Sojkas
    Guest

Jesli na dokumencie potwierdzajacym legalnosc zwierzaka (obojetnie jakim) jest data zakupu, to przy probie rejestracji po uplywie 14-dniowego terminu mozesz byc pociagniety do odpowiedzialnosci za niedopelnienie obowiazku rejestracji.

Mozliwosci sa takie :

- masz zarejestrowanego zwierza,
    - masz niezarejestrowanego zwierza, a uplynal termin 14 dni,
    - masz niezarejestrowanego zwierza, ale nie uplynal termin 14 dni.

Sytuacja 1 -> nic Ci nie grozi
    Sytuacja 2 -> odpowiadasz zgodnie z przepisami karnymi odp. ustawy
    Sytuacja 3 -> nic Ci nie grozi

Ustawa nia zaklada gradacji sankcji w zaleznosci od czasu, ktory uplynal od zakupu zwierzecia. Zreszta byloby to kompletnie bez sensu.

PS> Magistra prawa mam, starczy?

Fatum
    Guest

Sojkas chyba nie doczytałeś dokładnie tego co napisałem. W ustawie nie jest przewidziana, żadna kara za spóźnienie z rejestracją i pytam się czy w takim wypadku, pomimo iż nie jest to ujęte w ustawie jest uwzgledniana jakaś kara? W ustawie jak już napisałem jest tylko napisane, że karze podlegają osoby, które nie rejestrują zwierzaka.

Sojkas
    Guest

To ty nie doczytales.
    Ustawa nie opisuje sytuacji "spoznienia".
    To system TAK NIE (zarejestrowany, niezarejestrowany) + ow 14dniowy termin.
    Ustawa nie przewiduje kary za "spoznienie", bo w ogole nie przewiduje czegos takiego. Albo zarejestrowales w terminie, albo masz niezarejestrowane zwierze.

Uprawnienia umieszczania postów