-
Co mam zrobić pomóżcie
Niedawno kupiłem sobie 2 pajączki b.Albopilosum jest to parka po 7 wylince. Z tego co wiem Brachypelm nie trzeba rejestrować ale w przyszłości chciałbym je rozmnożyc. Jakie papiery powinienym załatwić by było to legalne i gdzie to zgłosić
Proszę was o pomoc i pozdrawiam
-
Re: Co mam zrobić pomóżcie
jak przy zakupie nic nie dostałeś to ich nie zarejestrujesz
-
Powiniwnes dostac od goscia ktory Ci te pajaki sprzedal zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli. Musial bys sie zglosic do niego i powiedziec ze chcesz papier na zwierzaki ale watpie zeby on tez mial takie zaswiadczenie i teraz masz kape. Bedziesz sprzedawal bez.
-
JAk nie ma przymusu rejestrowania pająków (to też nie trzeba mieć na nie papierów żeby rozmnożyć!) to można rozmnażać bez !
-
Do samego rozmnażania oczywiście nie trzeba mieć papierów, ale trzeba takowe posiadać w celu tak zwanej legalnej sprzedaży.
-
koleś który Ci sprzedał też pewnie nie miał. to normalne, mało kto bawi się w te duperele skoro jest przecież sposób na "legalne" obejście przy sprzedaży tego durnego przepisu(pająk jako gratis itp...)
-
możesz powiedzieć że miałęś je jużp rzed wejściem rejestracji i wtedy weterynarz powinien Ci wystawić zaswiadczenie na młode.
-
Czyli jak to jest teraz??
Przyjmijmy ze mam na pajaki(rodzicow) papierki CITES od sprzedawcy.
Mnoża mi sie. Mam mlode.
Co musze zrobic aby je legalnie sprzedac?????
-
Chyba swiadectwo urodzenia w niewoli. Bo CITES to calkiem co innego. Ale jezeli masz swiadectwo urodzenia w niewoli (rodzicow) to musisz isc do powiatowego weterynarza zeby wystawil ci zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli na male. Ale mozesz zrobic tez tak ze bedziesz sprzedawal pudelka ( np. 25zl ) a pajaczka dajesz gratis do tego pudelka, i wtedy nie musisz miec zadnego zaswiadczenia bo nie sprzedajesz pajaka tylko dajesz za free do pudelka.
-
Wlasnie dzis przyszly do mnie 4 pajaczki Brachypelma albopilosum, dostalem na nie xero "Zaswiadczenia lekarsko weterynaryjnego dotyczacego potwierdzenia urodzenia w niewoli" wystawionego przez powiatowego lekarza weterynariil oraz na dole dodrukowany tekst o tym ze kupilem te pajaczki(data,ilosc) od sprzedawcy (z pelnymi moimi danymi).
Papier opiewa na swiadectwo urodzenia 500 sztuk- czyli jest zbiorcze.
Czyli mam je z legalnego zrodla???? Na moje okoto tak.
Teraz jak mi sie rozmnoza to bede musial w ciagu 14 dni od wylegu zglosic fakt wylegu do mojego powiatowego inspektpra weterynarii i uzyskac taki papierek???? Coby moc pozniej odsprzedac je legalnie.
Uprawnienia umieszczania postów