-
Re: rejestracja
Tak, wystarczy donos sąsiada na policję lub do administracji/spółdzielni lub innego zarządcy budynku (zależy gdzie mieszkamy). Jeśli donos jest do zarządcy zwykle zwraca się ona do dzielnicowego i ten często w asyście innego policjanta sprawdza skargę. Mnie nie mogli zastać, przychodzili nawet przed 6.00 rano. Aż za którymś razem trafili. Naiwnością jest sądzić, że "nie będzie się chciało". Jak jest formalne zgłoszenie na pewno przyjadą, nie mogą odmówić. Widok kilku policjantów przed drzwiami nawet "uświadomioną" mamę może wprowdzić w popłoch. Niewpuszczenie do domu rodzi jeszcze większe podejrzenia, a z uzyskaniem nakazu naprawdę nie ma problemu, o czym przekonało się wielu sprzedających pająki czy inne zwierzęta na allegro i to w całej Polsce.
-
Nawet z tego forum widać, że kto ma gatunek podlegający rejestracji. A ustalenie danych osoby piszacej w internecie dla policyjnego informatyka to dziecinna zabawa.
-
No wlasnie dr Robert ma w 100% racje. Zdobycie nakazu to male piwo, a jak maja nakaz to juz nie bedzie ze mama ich nie wpusci. Moga sie jeszcze wkurzyc i skonfiskowac CI zwierzaki (mi nie zabrali ). Pozdro
-
Re: rejestracja - wizyta policji w mieszkaniu
Taka ciekawostka teraz a mianowicie POLICJA bez nakazu niemoże wejść do mieszkania od 21:00 do 6:00 rano choćby niewiadomo co tam było. Przynajmniej u mnie w Krakowie tak jest TERAZ, wiem bo mam podobny problem (nie chodzi o mnie).
A jezeli administrator zgłosi skarge to palicjant na komisariacie musi ją przyjąc, co może troche potrwać. Jak ją przyjmie to po jakimś czasie przyjeżdża patrol i sprawdza... po kilku dniach moga otrzymać nakaz, a wtedy zwierzaki mogą być praktycznie na Suwalszczyźnie....
-
W przypdku "pajęczarzy" policja przyjeżdżała od razu z nakazem i nie ostrzegała nikogo wcześniej. Jakie zwierzaki na Suwalszczyznę... Nawet do kibla nic nikt nie zdążył zabrać .
-
A nie sądzisz dr Robercie że "PTOP SALAMANDRA" opłaciła wcześniej policję (czyt. wręczyła łapówkę), i kogo tam jeszcze trzeba było? Wątpie żeby policji chciało się tak nachodzić pajęczarzy. Policjanci mają dużo innych spraw, a poza tym mają za mało ludzi. A po drugie im się nie chce, oni wolą umorzyć sprawę....wiesz jak działa nasza policja.
-
Oj, chyba nie wiesz jednak jak działa nasza policja... Bez sprawdzenia nie mogą umorzyć zwłaszcza, że chodzi o przestępstwo a nie wykroczenie. U mnie wystarczył donos sąsiadki o "krzyczących z cierpienia" żółwiach (autentycznie) na balkonie, aby próbowali przyjść z 10 razy. Insynuacja o Salamandrze jest nie na miejscu i ja bym się na Twoim miejscu z niej czym prędzej wycofał. Salamandra nie musi tego rozbić, jest jedną z dwóch, trzech najlepszych organizacji pozarządowych w działce ochrona przyrody.
-
hehe... w moim przypadku policja byla nawet tak mila ze wyciagnela mnie z pracy...
przyjechali do domku od razu z nakazem. otworzyl im tata, wiec skoro mieli nakaz to co mial gadac (jesli policja ma nakaz moze przykac wam mieszkanie nawet w asyscie sasiada) byli na tyle uprzejmi ze zgodzili sie przeszukac mieszkanie dopiero po moim przyjsciu, a ze byla dopiero 11 wiec ojciec mnie poinformowal ze za pare minut bedzie pod robota suka i panowie ktorzy chcia ze mna porozmawiac
minol juz miesiac od tego i jak na razie cisza
-
Niewiem, ale jak ja widze teraz, jak policja niemoże sobie poradzić od wtorku ze złapaniem osoby (napad i kradzież) której policjanci mają wszystkie dane osobowe, telefony, zdjęcia, itd.itp. bo im niechce otworzyć drzwi, to nie chce mi się wierzyć że tak nachodzą osoby które mają niezarejstrowane zwierzęta. Może się niepotrzebnie unosze.....
-
Policjantom prosciej i przyjemniej lapac Bogu ducha winnych terrarystow, pijanych studentow, dziecko depczace trawnik lub wlasciciela psa "robiacego" na chodnik od ludzi, ktorzy moga skrzywdzic policjantow. Jasne, ze wszystko powinno byc cacy, a najbardziej hierarchia wartosci.
Uprawnienia umieszczania postów