-
Po co ta cała rejestracja ?
Może ktoś wyjaśni do czego jest potrzebna rejestracja. Dzisiaj chciałem zajejestrować jednego z moich gadów i w trakcie załatwiania formalności dowiedziałem się, że rejestracja jest niczym innym jak przyznaniem się urzędowi do posiadania zwierzaka objętego obowiązkiem rejestracji. Z faktu zarejestrowania nic przktycznie nie wynika. Zdaniem urzędnika posiadanie zaświadczenia o rejestracji nie upoważnia do zbycia zwierzęca. Żaden urząd bez nakazu prokuratorskiego nie ma upoważnienia do zarekwirowania zwierzaka, a prokuratura bez wyraźnych przesłanek ( dręczenie) takiego nakazu nie wyda. Więc po co rejestracja ?
-
Re: Po co ta cała rejestracja ?
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze.
-
-
Powoli do takiego samego wniosku zaczynam dochodzić.
-
Ktoś za wypisanie tego jednego świstka bierze pieniądze i tyle
-
hej!!!
w koncu muszą sie na kims dorobic urzedasy na górze!!!,a że padło na nas terrorystów -coż
pozdro
-
od psów podatek mają, od kotów chyba nie, no to dawaj od gadów, płazów, pająków i rybek, robaków. Ja proponuję, żeby rejestrować karaluchy i mrówki faraona...
-
Mam nadzieję, że podatku od egzotycznych nie wprowadzą, chociaż to może optymizm.
Rejestracja jest potrzebna (nie mówie, że dla czerwonolicych), aby zmniejszyć obrót zwierzakami z odłowu. Zdanie urzędnika to bełkot. (przynajmniej w opisanej formie). Do zbycia nie potrzebujesz żadnego upoważnienia. Ale jeśli zechcesz sprzedać to bez zaświadczenia o pochodzeniu wejdziesz na czarny rynek, w razie złapania (a może kiedyś policja rozwinie się na tyle, żeby kontrolować obrót egzotykami) popadniesz pod paragraf, a jeśli nie podpadniesz (pewnie szybciej przeminiemy) to ktoś, kto zechce rozmnażać i sprzedawać potomstwo niezarejestrowanego zwierzaka, będzie miał z tym kłopoty.
-
OK, a jak ktoś ma tylko jednego zwierzaczka, dla siebie, i nie zamierza handlować, hodować, rozmnażać?
-
To grozi mu za to tylko kara grzywny lub więzienia - artykuł 127 pkt. 3 Ustawy o ochronie przyrody www.mos.gov.pl
Uprawnienia umieszczania postów