-
Re: najazd policji cd.
hehehe naslijcie policje na Salamandre ze uzywaja nielegalnego oprogramowania
(jakis WinZip napewno sie znajdzie a moze lewy office)
albo urzad skarbowy - 100% ze znajda nieprawidlowosci
albo jeszcze cos innego - ze wieszane budki dla ptakow nie spelniaja norm BHP )
straz pozarna ze brak gasnic albo sa niezalegalizowane a lokal nie ma wyjscia ewakuacyjnego i nie spelnia norm bezpieczenstwa
tylko komu bedzie chcialo sie uprzykrzac im zycie
-
Niestety MŚ jest znane z opieszałości w odpowiadaniu na pisma. Jeśli zostanie przekroczony ustawowy termin (niech prawnicy powiedzą czy to jest 30 dni ?) na odpowiedź, koniecznie trzeba pisać skargę. Urzędy mają obowiązek odpowiedzi.
Mariusz, niestety nie mam czasu teraz na szukanie odpowiednich paragrafów. Salamandra dość dobrze przytoczyła regulujące tę sprawę przepisy unijne i odsyłam do ich studiowania, choć tekst jest, w mojej opinii napisany ani po "polskiemu" ani po "angielskiemu" (słowa polskie, szyk zdania często angielski) i ten bełkocik czasem trudno zrozumieć.
http://www.salamandra.org.pl/cites/
Pewne przepisy są też w wątkach:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=1660&t=1660
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=1803&t=1803
-
witam!
przestawiam wszystkim zainteresowanym tematem, wczorajsze wydanie jednej z lokalnych gazet, dzialajacyh w moim miescie.
dostalem pierwsza i trzecia strone, choc nie uwazam tego za powod do dumy.
autor zawarl tam stek bzdur (chocby to, ze zostalem zatrzymany).
zapraszam do lektury:
-
Takiego steku bzdur to ja jeszcze nie widziałem. Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. :|
Pająk o nazwie ptasznik i niektóre odmiany tego owada, całkowity zakaz handlu, śmiertelnie niebezpieczny jad...
Czy ten brukowiec przypadkiem nie umieścił w gazecie zdjęcia z TCP z opisu Smithiego?
A dokładniej tego:
A może by tak napisać im oświadczenie, że mają sprostować wszystkie brednie pod rygorem odszkodowania za prawa autorskie? Oczywiście przy założeniu, że zdjęcie zostało wykorzystane nielegalnie.
-
a opis murinusa tez jest bardzo podobny, teraz wszyscy na mazurach boją sie ptaszników jak wąglika,
OSZOŁOMY Z SALAMANDRY JESTEŚCIE DUMNI!!!?????????
-
Skomentuje sam nagłówek,dotyczący Brachypelmy Smithi:
1.Śmiercionośna hodowla-nigdy nie słyszałem czegoś głupszego
2.Bezszelestni zabójcy-chyba dla świerszcza
3.Śmiertelnie jadowite-oczywiście dla swoich ofiar,ludzie nimi nie są-tak a propos widzieliście kogoś,kto umarł od ukąszenia Smithi?
Co za kretyn to napisał?Chętnie bym z nim porozmawiał (gdybyście mieli e-mail...).
Jeśli pająk jest owadem,to mucha jest ssakiem,a ja płazem.
O członkach Salamandry nie będe się wypowiadał,bo mnie zamkną
Pamiętajcie!Jeśli Mendy wpadną do Waszych domów w celu skonfiskowania pająków,chowajcie komputery
CYTUJĘ:
"(Salamandra) jest to biedna organizacja ludzi dobrej woli, ktora dba o to zeby zwierzatka na swiecie byly bezpieczne itd itd."
Bo przecież wiadomo,że Wam się nie urodziły pająki w niewoli,tylko specjalnie polecieliście do Ameryki Południowej,weszliście w las,ukradliście Brachypelmie kokon i bezczelnie przemyciliście go przez 10 granic tylko po to,żeby tu,w Polsce,sprzedawać te śmiercionośne OWADY po 10 zł za sztukę.
-
Adres do autora jest na końcu artykułu.
-
U mnie w Kielcach, miesiąc czy dwa temu, był artykuł o ludziach chodujących gady, Było tez o pająkach troche, i z tego co pamiętam to nie pisano nic przeciwko terrarystyce, artykuł wręcz zachecał do tego hobby, tak więc nie wszyscy dziennikarze ( lub też pseudodziennikarze) są g***o warci, a prasa CZASAMI może zrobić coś dobrego.
-
W sprawie komputerów polecam np.: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/p...ion_86021.html
Dawno nie czytałem czegoś tak niedorzecznego jak ten artykuł.
-
ja szukam jak głupi i nic nie mogę znaleść ciekawego co jest a co nie jest legalne (hodzi o pajęczaki)nie ma żadnych przepisów które by cokolwiek jeznoznacznie okreslały co wolno a co nie, co jest zakazane.Wygląda to tak że karzdy może interpretować przepisy według swojej potrzeby a wygra ten kto stoi wyżej na drabince nie ważne jaką posiada wiedzę.Nie mogę tego zajarzyć jednego dnia wszystko legalne a następnego wszystko zagraża życiu i zabronione.Przepisy unijne kontra przepisy krajowe i człowiek głupieje.Dopuki jakaś wyższa instytucja rządowa nie określi dokładnie co z czym się je będą takie sytuacje jakie są.Idę o zakład że zadna sprawa o pajęczaki nie przeszła by w sądzie z pozytywnym skutkiem dla salamandry gdyby ktoś wynajął naprawdę dobrego prawnika a nie pierwszego lepszego lub przydzielonego z sądu.Trzeba zauważyć ze nikt tak naprawdę nie został ukarany konkretnie czarno na białym ,wskażcie mi taką osobę. Kara była znikoma lub wogóle jej nie było a dlaczego.Dlatego że nikt nic nie wie goście z jednej strony (salamandra)pokazali więcej karteczek z przepisami sędziemu pozwana strona dała trzy karteczki z przepisami interpretowanymi na jej stronę sędzia połozył to na wagę i szala się przegieła ale wątpliwości wzieły górę i kara była taka aby zadowolić obie strony i mieć święty spokój.salamandra wygrała sprawę a gosc pozwany za wiele nie ucierpiał więć nie odwoływał się do sądu wyższej instancji.Bo po co przez jedną sztukę Brachypelmy za 30zł męczyć się jeszcze z nimi 7 miesięcy albo rok.
Potem taka instytucja jak salamandra jesli można to nazwać instytucją moze pisać o jej zasługach i szczycić się jakie to efekty przynosi ich praca ile to oni spraw wygrali.Niech spróbują żądać od sądu o wyznaczenie najwyższego wyroku zobaczycie jak się natną.
Jedno jest pewne z jednej strony można przyznać że taka organizacja była potrzebna ale powinna działać według swoich założeń a tu widać konkretnie że chcą zbudować swój autorytet na bazie wygranych spraw ilosci pozwów itp nie widzę nic pozytywnego w ich pracy zaczynają swoją misję od tyłu.Niech zajmną się najpierw konkretami zmobilizują rząd do unormowania przepisów a potem jak przepisy prawne będą w pełni czytelne i unormowane kablują na lewo i prawo.To co piszą a to co robią nie pokrywa się nawet w 1 % . Proponuję nowe hasło dla salamandry
"Jeśli coś masz co my uważamy za nielegalne zabij to bo cie znajdziemy"
Uprawnienia umieszczania postów