-
Re: najazd policji cd.
jasne, juz widze jak salamandra sie ustosunkuje do pisma.....
-
W sumie to źle się wyraziłem. Szanowna salamandra nie tyle miałaby się do tego ustosunkować, co przyjąć do wiadomości.
W końcu pismo zostało wystawione przez ministerstwo... ss chyba nie chce stać wyżej, niż minister?
-
no ja nie wiem czy nie chieli by stac wyzej................
-
Calkiem mi się podoba... Musze tez takie zalatwic...
Podejrzewam, ze nasza wspaniala Salamandra zinterpretuje to w inny sposob. Skoro nie da sie zarejestrowac u weterynarza to znaczy, ze Brachypemy po prostu nie moga byc legalne....
-
na podstawie tego pisma mozna zaskarzyc SALAMANDRĘ o stawiane bezpodstawnych zarzutów
bardzo podoba mi sie ten pomysł )
-
Ależ to niekoniecznie muszą być bezpodstawne zarzuty. Niestety przepisy unijne, które mają już u nas zastosowanie często rozmijają się z praktyką stosowaną w innych krajach, gdzie wewnątrz kraju sprzedaje się pająki na podstawie oświadczeń wystawianych przez hodowców czy zaświadczeń urządów. Salamandra przyjęła najbardziej restrykcyjną interpretację, ale nie powiedziałbym, aby musiały być to zarzuty bezpodstawne. Może ktoś kto przeszedł już przez policję, prokuraturę i może sąd powiedziałby coś na ten temat. Ważne jak takie sprawy się kończą; czy zostały postawione zarzuty (jakie), czy sprawy były umarzane w prokuraturze, sądzie (?) i na podstawie jakich przepisów. Na dobre to nie bardzo wiemy jaka jest interperetacja MŚ, czy w ogóle ktoś o to pytał oprócz PST w ministerstwie. Pismo przytoczone przez voraxa jest, jak widać, pismem podpisanym w imieniu powiatowego lekarza weterynarii (po konsultacjach z MŚ, ale pismo nie jest z ministerstwa).
-
pppppp Ty to masz fantazje:-) jakich zarzutow? swego czasu powiedzmy Pan Z (a wiem ze to prawda, widzialem te korespondencje) przeprowadzil bardzo dluga wymiane korespondencji z Salamandra i wynika z niej jedynie to, ze wszystkich dookola Salamandra ma za idiotow, ktorzy niegodni sa nawet wymiany z nia korespondencji, a Salamandra dziala zgodnie z prawem, nikt inny nie zna prawa tak jak ona, a jak zna, to jego interpretacja i tak jest w przypadku Salamandry szczegolna. Jest tam jeden taki kretyn tytulujacy sie "dr" choc na boga trudno mi sobie wyobrazic jakim, z ktorym ten koles korespondowal, ktory tak przedstawil Salamandre ze jest to biedna organizacja ludzi dobrej woli, ktora dba o to zeby zwierzatka na swiecie byly bezpieczne itd itd.
NIe wysylalbym tego pisma Salamandrze, bo nie oszukujmy sie, ona juz je zna od momentu pojawienia sie go na tym forum, tylko niech kazdy albo to sobie wydrukuje, albo zalatwi taki papier i zanim Panowie wejda do domu ze zdjeciem nam wiadomej "B" pokazmy ten papierek. Zwazywszy na bardzo ograniczony zakres pojeciowy i zdolnosc dedukcji panow niebieskich jest duza szansa ze cos im w lebku sie zablokuje i zechca analizowac owo pismo.
Poza tym wszystkim nie mozna tu skarzyc Salamandry, ale polecam pismo skierowac do Wojewodzkiej Komendy Policji i wnieść skarge na bezprawne działąnia Policji z prośbą o podanie podstawy prawnej działania.
Mariusz Krawczewski
-
nie ma po co wnosić skargi na policję bo ona działa z polecenia prokuratury a ta z kolei poprzez działania SALAMANDRY - rozchodzi się o swiadectwo urodzenia w niewoli - a jak widzimy tego sie nie wydaje na pająki
-
Z tego co mowisz Robercie, to jest jakis przepis unijny ktory to reguluje, czy tak? Jesli tak, to to co napisalem wyzej o Salamandrze jest prawda, jestesmy "niedoczytani" i nie douczeni jesli chodzi o przepisy.
Jesli jest jakis przepis unijny to podaj gdzie go mozna przeczytac? Mowisz ze Salamandra wybrala najbardziej restrykcyjny... Z doswiadczeniami z MOŚ wiem, ze zazwyczaj interpretuja oni przepisy prawidlowo i dyrektywy unijne sa nadrzednymi w stosunku do prawa polskiego, a przynajmniej prawo polskie nie moze kolidowac z unijnym.
Tu mnie vorax troche zmylil mowiac ze pismo jest od Ministerstwa. Uznalem, ze to jest wydane na podstawie jakiegos materialnego pisma z Ministerstwa. Jesli Ministerstwo tak dlugo sie stosunkuje do odpowiedzi moze to znaczyc ze jednak istnieja jakies watpliwosci . Najprostrza i dodam ze stosunkowo szybka w pierwszym etapie jest korespondencja z WSA. Sad Administracyjny wystepuje niemal automatycznie do MOŚ i ten odpowiada równie szybko WSA z pelna kontrola przebiegu korespondencji. Potem, jesli dojdzie juz do tego, ze nasze interpretacje sa odmienne, na sprawe czega sie dlugo. Ja jako zdecydowany przeciwnik samowoli urzedniczej czekam juz ponad pol roku na sprawe ktora zlozylem przeciwno MOŚ.
-
ja wysłałem pismo pod koniec sierpnia do Departamentu Ochrony Przyrody
Zespół ds. Ochrony Gatunków Główny specjalista Pani Jolanta Rodziewicz w sprawie handlu brachypelmami - do tej pory nie mam odpowiedzi
Uprawnienia umieszczania postów