-
Rejestracja Legwana kupionego w 2002r
Nie mogę się doszukać terminu wejścia ustawy o rejestr. zwierząt. Okres 6 miesięcy już chyba minął. Czy weszła jakaś nowelizacja tej ustawy? Czy mogę obecnie zarejestrować legwana na tzw. Oświadczenie Woli?? Legwana kupiłem na początku 2002 roku.
-
Re: Rejestracja Legwana kupionego w 2002r
Okres 6 miesięcy mija z dniem 16 paździrnika
-
Ojojoj! Jak się nie wie, to lepiej nie pisać.
Nie ma "ustawy o rejestracji zwierząt", tylko Ustawa o ochronie przyrody (http://www.salamandra.org.pl/u_przyroda.html).
Termin wejścia w życie każdej ustawy dość łatwo znaleźć - jest zwykle w ostatnim artykule.
Ustawa weszła w życie 1 maja, więc 6 miesięcy mija 31 października, a nie 16.
Obecnie nie obowiązują żadne "oświadczenia woli", choć na podstawie starych doświadczeń tak się niektórym wydaje.
Szczegółowe informacje "o dziwo" można znaleźć chyba tylko na stronie http://www.salamandra.org.pl/cites/inf/kom_1.php (ja nigdzie indziej nie trafiłam).
Mariolcia
-
Ojojojo kto niewie ten niewie ;-) mam przed sobą wniosek i oświadczenie o rejestracje :]
Oświadczenie :
Oświadczam, iż zwierzęta wymienione we wniosku o zgłoszenie do rejestru zwierząt należących do gatunków , podlegających ograniczeniom na podstawie przepisów prawa UE stanowią moją własność.
Nie posiadam żadnego dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia zwierząt.
Zgodnie z art.149 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku (Dz. U. Nr 92, poz.880)zgłaszam do rejestru w ciągu 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.
Czyżby mijało 16 października :P:] I mam sąsiadke która pracuje w Urzędzie Miejskim i wypytałem się jej o wszystko bo mam zamiar na giłdzie kupić Boasa :] jest rejestracja na "oświadzcenie woli".......
-
:-)))
Ustawa jest z 16 kiwietnia, ale weszła w życie 1 maja, a 6 miesiecy liczy sie od wejscia w zycie - lepiej spojrzec w ustawe, niz wierzyc na slowo sasiadce.
Robert pytal sie o "oswiadczenie woli", ktorego obecna ustawa nie przewiduje. Przewidywane jest "zgloszenie". A ze urzedy pewnie wzoruja sie na starych formularzach, to inna sprawa.
> mam zamiar na giłdzie kupić Boasa :] jest rejestracja na
> "oświadzcenie woli".......
No coz - uczestnicy tego forum Ci w wiekszosci przyklasna, bo nie widza nic zlego w kupowaniu nielegalnych zwierzat niewiadomego pochodzenia. Musisz jednak zdawac sobie sprawe, ze:
- kupowanie i mozliwosc rejestracji to zupelnie rozne sprawy i obecnie kupowanie zwierzat bez dokumentow stanowi przestepstwo (to prawo do rejestracji wprowadzono wylacznie w celu umozliwienia rejestracji juz posiadanych zwierzat,
- jesli kupisz zwierza bez dokumentow potwierdzajacych legalnosc pochodzenia i nikt Cie na tym nie zlapie, rzeczywiscie bedziesz mogl je zarejestrowac do konca X, ale juz nigdy go nikomu legalnie nie sprzedaz (sama jestem w takiej sytuacji, bo tez popelnilam w nieswiadomosci ten blad).
Lepiej wiec zaplacic pare zlotych wiecej i kupic z legalnego zrodla weza z dokumentami potwierdzajacymi pochodzenie.
Wiecej na ten temat mozesz sobie poczytac na stronie, ktora podalam (idac w gore jej struktury).
Mariolcia
-
A teraz mi powiec kto powiedział że będzie kupiony nielegalnie kupuje go w sobote na IV OGGiP w Świętochłowicach z papierami :] tylko mówie że jest oświadczenie woli poniewaz pytałem się mojej sąsiadki ;-)
-
:-))) To sorry!
Tylko ze jesli kupisz z papierami, to musisz go zarejestrowac w ciagu 14 dni od kupienia, podajac dane o numerach tych papierow. Termin do konca pazdziernika dotyczy tylko zwierzat bez dokumentow - stad nieporozumienie.
Mariolcia
-
NoOo i wszystko ładnie wyjaśnione tylko niewiem czy Robert Rutkowski coś z tego sie dowiedział :]
Uprawnienia umieszczania postów