-
Re: Brachypelma gate cd..
Z treści wynika, że to ograniczenie nie tyczy się bezkręgowców.
-
............mysle ze inaczej by nas traktowała organizacja Salamandra jak byśmy stanowili jakaś zwarta zrzeszona strukture ..domniemam ze doszło by wtedy do konsultacji w pewnych ustaleniach które dokonywała Salamandra w tworzeniu tej listy i innych dokumentów .....nasze działania sa trochę spuznione co nie znaczy ze stoimy na straconej pozycji ..ale jak widac niechec i brak zaangarzowania hodowców utrudnia jeszcze sprawe w ustaleniu drogi działania .... napewno czeka nas podjecie i to jak najszybsze kroków w porozumieniu z Salamandrą ..co do korekty ustawy która jest nie dokońca doskonała .W układzie jaki jest obecnie to Salamandra narazie dyktuje warunki . Co nie znaczy że nie mozna tego zmienic .
-
Ale i tu się robi pewien kłopot, gdyż wg. prawa UE nieodpłatne podarowanie zwierzęcia jest związane z tym że ofiarowujemy zwierzę całkowicie bezinteresownie i to zwierze w żaden sposób nie podlega nawet wymianie. A w przypadkach jakie podaliście to ta nasza Smithi podlegała by sprzedaży gdyż niyby świerszcz jest sprzedawany ale i smithi jest uwzględniona w ofercie.
Tak mi isę przynajmniej wydaje że to nie ma sensu. Jednak lepiej by było gdyby ktoś mnie poprawił jeżeli nie mam racji.
-
Najlepiej byłoby zapytać jakiegoś bezstronnego prawnika nienależącego do żadnego z obozów (ani ss, ani terraryści).
Ale wydaje mi się, że na zasadzie analogii jeśli np. sklep sprzedając jakiś towar doda jakiś bonus nie umieszczając go na paragonie, to jest to przekazane za darmo.
-
takie czasowe rozwiazanie (pajaki jako "gratisy") jest moim zdaniem bezsensowne, polsrodki w wypadku SS do niczego nas nie zaprowadza, nawet jesli bedzie pozornie "dobrze" i zgodnie z prawem. Tu moim zdaniem wielki uklon w strone mantida, ze w ogole zaczal inicjatywe CZYNNEJ proby rozwiazania problemu, choc wiadomo ze z niektorymi odnosnikami trudno sie zgodzic, np. z tym szacowaniem ilosci hodowcow brach., natomiast wydaje mi sie ze dobra inicjatywa bedzie stworzenie jakiegos stowarzyszenia, tak jak tu niektorzy mowia.
Tak czy inaczej, za ta inicjatywe naleza sie mantidowi brawa. Jesli ta sprawa zajalbys sie Ty mantid, jeszcze kilka "powaznych" osob, to o przyszlosc brachypelm i sprawy ich hodowania balbym sie stosunkowo mniej
Uprawnienia umieszczania postów