-
Re: PRZEPISY DOTYCZĄCE REJESTRACJI
To o czym pisze Mariolcia pojawiło się na stronie Salamandry chyba niedawno.
Własnie nie bardzo mogę znalezc przepisu zakazujacego legalizacji owego potomstwa, a nawet jesli nie znajde to w krajach starej UE byly "godziny zerowe" od ktorych zaczeto przestrzegac tych zasad. Te Państwa dochodzily do tych ograniczen stopniowo, a my wskoczylismy od razu w ciasny gorset ich przepisow. Niektore kraje sie tym malo przejeły i np. w Republice Czeskiej uznaje się jako legalne potomstwo uzyskane od osobnikow zarejestrowanych w określonym czasie (czyli swego rodzaju amnestia) choc sprowadzonych na teren Czech w sposob nieudokumentowany.
Przyjęte założenie w zaprezentowanej wykładni przepisów działa przeciwko chronionym gatunkom, gdyż uniemożliwia de facto rozród takowych, które już na terenie kraju się znalazły. Niekoniecznie musiały być przemycone przez obecnego właściciela, mógł je po prostu w dobrej wierze kupić w sklepie. Akcja w internecie niewiele da, bo większość zwierząt bez papierów sprzedaje się w sklepach.
-
Jeszcze fragment z przytoczonego przez Mariolcię tekstu z Salamandry:
"...wówczas w dokumentach rejestracyjnych powinna znajdować się zadeklarowana data wejścia w ich posiadanie)..."
Otóż w dokumentach rejestracyjnych tego nie ma. Zresztą urzędnicy powiatowi nie mieli żadnych druków i korzystali z opracowanych przez terrarystów
, co mogłoby być anegdotą, ale jest prawdą niestety., które to druki rozprowadzali potem pomiędy powiatami. W dokumentach rejestracyjnych najczęściej jest formuła, że zwierzęta zostały nabyte przed datą obowiązywania ustawy (tzn.poprzedniej nowelizacji ustawy o ochronie przyrody).
-
Rozróżnia się dwie grupy potomstwa
grupa C - pochodzące od "legalnych" rodziców
grupa S - w którym przynajmniej jeden rodzic jest "nielegalny"
Obie grupy podlegają rejestracji w myśl ustawy OBOWIĄZKOWO na podstawie świadectwa urodzenia w niewoli wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii.
Dość dziwnie interpretuje się przepisy ustawy mającej na celu ochronę gatunków poprzez minn. zachęcanie do rozmnażania w niewoli. Urodzone w niewoli, ze świadectwem urodzenia jest moim zdaniem legalne. To mało .... TO JEST SUKCES !
Niezależnie od pochodzenia rodziców.
-
nieprawda ..wystarczy że oznajmi ze nie jest w stanie rozpoznac gatunku ...a jest ich wiele i moze odmówic ..poprostu nie jest fachowcem w tej dziedzinie .tak mnie poinformowano w urzędzie ze takie sa przypadki odmowy ...i ponoc jest to legalne...
-
to cecha charakterystyczna pajaków ...sa spokojne ale jak trzeba atakuja .....często my hodowcy utorzsamiamy sie ze swoimi pupilami....ale do tego mamy prawo .
-
..dzisiaj w starostwie powiatowym w moim miescie chciałem zarejstrowac pajaczki ...odmówiono mi ......poniewaz ustawa nie przewiduje rejstracji bezkregowców ......rejstruja tyko gatunki wymienione w ustawie .W przypadku innych pytań hodowla ,handel skierowano mnie do Dolnoslaskiego Urzędu Wojewódzkiego we Wrocławiu-Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody ....Nazwiska nie podaje ....byc moze tam urzedniczka bedzie lepiej poinformowana i odpowie na zadane pytania wrazie potrzeby ...taka dostałem odpowiedz.
-
Nazwisko WKP nie jest tajemnicą:
http://www.uwoj.wroc.pl/wydzialy/SR/przyrody.htm
Ale w sprawach handlu i ochrony bardziej odpowiednie jest MŚ
www.mos.gov.pl
Interpretacje przepisow podaje tez:
http://www.salamandra.org.pl/cites/
ale to organizacja pozarządowa więc niekoniecznie jej interperetacje są prawidłowe, chociaz jest tam przynajmniej zbior przepisow.
Uprawnienia umieszczania postów