-
Re: Brachypelmy
W ustawie nie musi być napisane, że nie rejestruje się bezkręgowców czy ryb. Wystarczy, że wymienione są grupy które rejestracji wymagają. Oczywiste, że pozostałych się nie rejestruje.
Co robić w sytuacji gdy chcemy sprzedać potomstwo gatunku objętego w UE ochroną ale który w Polsce nie podlega obowiązkowi rejestracji najlepiej pytać bezpośrednio w Ministerstwie Środowiska (zawsze na piśmie !). Niestety z przepisów trudno coś wywnioskować w tej sprawie i MŚ powinno zająć stanowisko
(tylko musi wiedzieć, że ktoś ma takie problemy !).
O nowych gatunkach po wejściu do UE była już mowa. Jest to lista zawierająca wszystkie gatunki citesowe + sporo dodatkowych. Są znacznie silniejsze obostrzenia dotyczące przywozu ich na teren UE. Są odpowiednie załączniki - spisy gatunków nazywane A, B, C. Warto zwrócić uwagę, że załącznik A na które obostrzenia są największe jest znacznie bogatszy w gatunki niż załacznik I CITES.
Aktualna lista jest na stronie:
http://europa.eu.int/eur-lex/pl/dd/d...03R1497-PL.doc
-
dzięki ale i tak nie wiem co robic z pająkami :/
-
dlaczego nie wiesz....poprostu zarejestruj je i po klopocie
ja tak zrobilam....i to niewazne czy sa bezkregowcami czy nie....jesli sa na liscie Cites to Ci zarejestruja tak jak i mnie je zarejestrowali.....a teraz mam spokuj i spie spokojnie.......nie jestem w konflikcie z zadnym prawem
-
Najlepiej napisać do MŚ. Adres www.mos.gov.pl
Pismo skierować do Departamentu Ochrony Przyrody. Można też dzwonić, ale zawsze lepiej wysłać normalny list i mieć odpowiedź na papierze.
Jeśli w jakimś urzędzie rejestrują bezkręgowce tzn., że wynika to wyłącznie z niekomepetencji urzędników, we Wrocławiu np. nie rejestrują.
-
A co napisać w oświadczeniu woli ? Nawet nie pamiętam od kogo który pająk.
-
Czytam sobie ten watek i zastanawiam sie z jakim prawem chcesz byc w zgodzie, chyba swoim wlasnym. Wszyscy ci pisza ze nie ma obowiazku rejestracji bezkregowcow. Taka rejestracja niczego nie zmieni dalej nie bedziesz mogl legalnie sprzedawac rozmnozonych brachypelm, a w domu powinienes miec na brachypelmy papiery citesowskie i proponuje w przyszlosci sie o takie upominac jak bedziesz kupowal pajaki CITES to nie bedzie ci potrzebna zadna rejestracja.
-
Rejestracja nie jest obowiązkowa, ale jest dozwolona. Do końca października można w ten sposób zalegalizować wszystkie brachypelmy.
-
Ja chciałem się dowiedzieć trzech dwóch rzeczy:
1. Czy oświadczenie woli które jest napisane w tym temacie autorstwa jw73 jest poprawne?
2. Czy w wniosku w pozycji "datę wejścia w posiadanie zwierzęcia oraz źródło jego pochodzenia;" można wpisać np. Giełdę w Świętochłowicach czy może konkretnego sprzedawcę?
Uprawnienia umieszczania postów