Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Hellp me

maka
    Guest

Re: Hellp me

wlasnie dlatego ze rozumiem ,ale inni nie rozumieja (sasiedzi,ludzie itd)....wlasnie po to rejestracja

mark0wy
    Guest

W momencie gdy je zarejestrujesz (pytanie czy jest do tego podstawa) bedziesz mial swiadectwo ich legalnosci i co za tym idzie, bedziesz mogl nimi handlowac.
    Chyba wszystko jsne.
    Pozdrawiam
    Mark0wy

KnockeR
    Guest

No ale co mi zrobią ludzie i sąsiedzi jak pająków nie sprzedaje mogą mi mówiąc brzydko skoczyć! Przecież nie ma nigdzie napisane, że muszę je zarejestrować. Jak rozmnoże te pająki to wtedy pójdę po zaświadczenie, że rozmnożyły sie w hodowli i będę na legalu sprzedawał... czekam na niebieskich bo sąsiadka zgłosiła dla świętego spokoju w domku zostały tylko rzekotki australijsie i p. cambridgei :P

KnockeR
    Guest

jeszcze pytanko jak mam 10 brachypelm to za rejestracje kazdego płacę 20 zł? przeciez to sześcio krotna wartość takiego młodego albopilosum...

Neo2
    Guest

Niestety niemasz zapewne racji, żeby handlować musisz mieć świadectwo od okręgowego weterynarza(powiatowego?) że ptaszniki zostały urodzone w niewoli i nie pochodzą z odłowu. W innym wypadku dalej sprzedajesz je nielegalnie.

mark0wy
    Guest

Nie Neo2

Jesli faktycznie rejestrowaliby bezkregowce, to mielibysmy do czynienia z sytuacja przewidziana w ust. 5 art. 8 ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi

W zwiazku z tym zakaz sprzedazy, nie obowiazywalby.

Pozdrawiam
    Mark0wy

Neo2
    Guest

aha co prawda niewiem gdzie znalesc tą ustawe ale wierze ci na słowo. Mam w takim razie pytanie, czy podczas rejestracji(pytam z ciekawosci bo i tak nie zarejestruje) płaci sie od egzemplaża czy od gatunku?

Neo2
    Guest

a znalazłem tą ustawe

Awikularia
    Guest

Knocker, nie placisz za ilosc, tylko za gatunek. Obojetnie, czy jest to 1 B. albopilosum, czy 100 B. albopilosum - za rejestracje placi sie tylko za gatunek (we Wroclawiu 11 zl). Ale przypominam - rejestracja bezkregowcow nie jest juz konieczna.

Mike
    Guest

No tak, rejestracja bezkręgowców nie jest juz konieczna... ale kupując Brachypelmy trzeba rządać od sprzedawcy jakies papiery na nie, w których będzie czarno na białym, że nie są z odłowu? I oczywiście też nie rejestruje tych pająków tylko trzymam ten dokumencik wrazie gdyby ktoś sie do nich przyczepil... dobrze kumam?? :P

Jeśli tak... to Awi masz może jakies Brachypelmy na sprzedaż, które mógłbym od Ciebie normalnie kupić żeby nas potem 'smerfy' nie ganiały?? :P

Uprawnienia umieszczania postów