Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 151

Wątek: Co do poprzedniego tematu - papiery

dr Robert
    Guest

Re: Co do poprzedniego tematu - papiery

Aby sprzedać pajączka trzeba wynająć biuro prawne .
    Nie bronię policji, ale bronię "Salamandry". To jedna z najlepszych polskich organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną przyrody. Bez niej przepisy dotyczące ochrony przyrody czy szerzej środowiska byłyby jeszcze gorsze niż są. Zawsze fachowe propozycje do nowych rozporządzeń czy ustaw. Sprawy hodowli egzotycznych zwierzat to dotąd całkowity margines działalności stowarzyszenia i może tak powinno zostać.
    Z drugiej strony przyspieszony kurs prawa o ochronie przyrody nikomu nie zaszkodzi . Cel w tym przypadku organizacja wybrała kiepski bo akurat w Polsce chyba wszystkie Brachypelmy są z hodowli a nie z odłowu (o ile się nie mylę), nie ma więc zagrożenia środowiska. Ale przepisy trzeba znać . Żeby jeszcze tak znali je urzędnicy odpowiedzialni za te sprawy...

Wątek policji. Oczywiście jeśli nie ma nakazu można nie wpuścić, ale... raczej wrócą z nakazem. U mnie byli bez nakazu, obejrzeli zwierzaki, zapytali czy są z papierami (ale zobaczyć papierów nie chcieli, zresztą większość makulatury leży nadal w urzedzie nieodebrana) i czy są humanitarnie trzymane - mam sąsiadkę o "ciekawej osobowości" która naskarżyła, że ode mnie na jej balkon przyszedł szczur (nigdy szczura nie miałem) oraz, że żółwie wyły z gorąca na balkonie (w tym czasie gdy według niej wyły, były u moich rodziców 170 km od Wrocławia, a ja biegałem po Pirenejach, poza tym one "wyją" tylko w czasie kopulacji - marzę, żeby trochę powyły ). Rozmowa sympatyczna połączona z tłumaczeniem, że oni muszą reagować na skargi bo w pobliżu uciekł pyton i straszył ludzi. Najlepsze, że próbowali się dostać już kilka razy, w tym o 6.00 rano, bo nigdy mnie nie mogli zastać (z zasady nie otwieram drzwi przed wcześniejszym umówieniem się). Myślę, że w tym przypadku strategia ostrego podejścia od poczatku nie zawsze daje rezultaty, ale dużo zależy od podejścia policji i celu dla jakiego nas odwiedzają.

P4w3l
    Guest

no tak wybuchla wielka afera...pan gucwinski tak wytlumaczyl zasade dzialania haczykow ze musialem babci swojej wytlumaczyc ze to nie jest tak ze jak sie wchodzi do pokoju z pajakiem to odrazu przy wejsciu leci na nas chmura wloskow ..."rzetelnosc" dziennikarzy nie zna granic....haha a ten motyw z pajakiem na reku policjantki...dawno sie tak nie ubawilem niezle to musialo wygladac

Awikularia
    Guest

Pajak na reku policjantki to moja samiczka B. albopilosum, zreszta jeszcze niedorosla, bo po 9 wylince . Ja nie mowie, ze policjanci nie byli kulturalni, byli, nic im nie moge zarzucic.... no, prawie nic....

x ray
    Guest

Pewnie policjantka zrobiła sobie zdiecie na pamiatke i teraz wszystkim sie bedzie chwaliła że się wcale nie bała ...a ponoc z ledwościa dała sie przekonać .

x ray
    Guest

Tak dla rozładowania emocji dodaj jak na allegro pajaczki sprzedają to donosza ale jak prom kosmiczny licytuja to ok ---->http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29177787

dr Robert
    Guest

Na wrocławskim forum GW na razie dwa wątki znalazłem o tej sprawie, ale na razie dość niemrawo, jutro jak się materiał ukaże w druku będzie żywiej :

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=15055334

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=15057192

RMXUS
    Guest

ZARAZ ZARAZ CZYLI JAK WPADNA DO MNIE TO ZABiORA MI TEZ INnE PAJAKI ??? o nieeeeee łapy połamie a pana salamandre...... chyba odwiedze

mark0wy
    Guest

Pozwole sobie wkleic fragment Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi istotny jak mi sie wydaje dla roztrzygniecia sprawy.

Artykuł 8

Przepisy odnoszące się do kontroli działalności handlowej

1. Zakazane jest kupno, oferowanie kupna, pozyskiwanie do celów handlowych, wystawianie na widok publiczny do celów handlowych, wykorzystywanie dla zysku, sprzedaż, przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży lub transportu w celu sprzedaży okazów gatunków wymienionych w załączniku A.

2. Państwa Członkowskie mogą zakazać posiadania okazów, w szczególności żywych zwierząt gatunków wymienionych w załączniku A.

3. Zgodnie z wymogami innego prawodawstwa wspólnotowego dotyczącego ochrony dzikiej fauny i flory, organ administracyjny Państwa Członkowskiego, w którym znajdują się okazy, może przyznać zwolnienie od zakazów określonych w ust. 1 poprzez wydanie stosownego świadectwa, po indywidualnym rozpatrzeniu sprawy, jeżeli okazy:

a) zostały pozyskane we Wspólnocie lub zostały wprowadzone do Wspólnoty, zanim zaczęły w stosunku do nich mieć zastosowanie przepisy odnoszące się do gatunków wymienionych w dodatku I do Konwencji lub w załączniku C1 do rozporządzenia (EWG) nr 3626/82, lub też w załączniku A; lub

b) stanowią przetworzone okazy pozyskane ponad 50 lat wcześniej; lub

c) zostały wprowadzone do Wspólnoty zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia i wykorzystywane mają być w celach, które w negatywny sposób nie wpłyną na możliwość przeżycia takiego gatunku, lub

d) są okazami, które urodziły się i zostały wyhodowane w niewoli lub są sztucznie rozmnożonymi okazami gatunku roślin lub stanowią części lub produkty pochodne takich gatunków; lub

d) są okazami, które w wyjątkowych okolicznościach wymagane są na rzecz postępu naukowego lub istotnych celów biomedycznych stosownie do dyrektywy Rady 86/609/EWG z dnia 24 listopada 1986 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych Państw Członkowskich dotyczących ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów doświadczalnych i innych celów naukowych , w przypadku, gdy dany gatunek jest jedynym odpowiednim do realizacji tych celów i gdy brak okazów urodzonych i wyhodowanych w niewoli; lub

f) są przeznaczone do celów hodowli lub rozmnażania, których realizacja przyniesie korzyści w zakresie ochrony gatunku;

g) mają być przeznaczone do celów badawczych lub edukacyjnych, mających przyczynić się do zachowania lub ochrony gatunków; lub

h) pochodzą z Państwa Członkowskiego i zostały pozyskane w naturze, zgodnie z ustawodawstwem obowiązującym w tym Państwie Członkowskim.

4. Ogólne odstępstwa od zakazów określonych w ust. 1, oparte na warunkach określonych w ust. 3, a także ogólne odstępstwa w odniesieniu do gatunków wymienionych w załączniku A, zgodnie z art. 3 ust.1 lit. b) (ii), mogą być określone przez Komisję, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 18. Wszelkie takie odstępstwa muszą być zgodne z wymogami innego prawodawstwa wspólnotowego dotyczącego ochrony dzikiej fauny i flory.

5. Zakazy, określone w ust. 1 mają również zastosowanie do okazów gatunków wymienionych w załączniku B, z wyjątkiem przypadków, w których można udowodnić w sposób zadowalający właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, że takie gatunki zostały pozyskane, a jeśli pochodzą spoza Wspólnoty, że zostały wprowadzone na ten obszar, zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory.

6. Właściwe organy Państw Członkowskich mają prawo do swobodnego decydowania o sprzedaży wszelkich okazów gatunków wymienionych w załącznikach B - D, które skonfiskowały na mocy niniejszego rozporządzenia, pod warunkiem, że nie wrócą one bezpośrednio do osoby lub podmiotu, któremu je skonfiskowano lub który brał udział w wykroczeniu. Następnie takie okazy mogą być pod każdym względem traktowane, jak gdyby zostały pozyskane w sposób legalny.

Zwolnienie od zakazów określonych w ust. 1 poprzez wydanie stosownego świadectwa, stanowi problem, bo o ile uznac mozna ze posiadanie Cites jest takim zwolnieniem, to czy jest nim wpis rejestracyjny? Wedle wiedzy jaka posiadam TAK.
    Co do zalacznika B, stosuje sie rowniez ust. 1, poniewaz jednak nie rejestruje sie zgodnie z art 64 w zwiazku z art. 61 ustawy o ochronie przyrody z 16 kwietnia 2004
    bezkregowcow, nie wiadomo czy organ administarcji dokona takiego zwolnienia w przypadku pajakow i jak bedzie ono wygladalo. Moze wydac CITES, rejestrowac nie moze, byc moze wyda inne swiadectwo nie bedace CITESEM, ani wpisem rejestracyjnym.

Jednakze w przypadku gdy dajmy na to nasze pajaki zostały wprowadzone na ten obszar (WE), zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory, zakaz nie obowiazuje.
    To jest wybawienie
    Poniewaz rozporzadzenie i ustawa obowiazuja dopiero od 1 maja 2004 roku, nalezy powolac sie na posiadanie tych zwierzat juz w momencie wejscia tych aktow w zycie.
    Zgodnie z art. 341 kodeksu cywilnego, domniemuje sie, iz posiadanie jest zgodne z prawem, tak jak posiadanie poprzedniego posiadacza. W zwiazku z tym uznac nalezy, iz wprowadzenie nastapilo zgodnie z prawem.
    Oczywiscie domniemanie to mozna obalic, ale ciezar dowodzenia spoczywa na organie, ktory pajaczki chce nam odebrac.

Dla ciekawosci sam art. 64 stanowi iż beda istnialy nastepujace dokumenty w obrocie prawnym:
    11)
    a) zezwolenia na import zwierzęcia do kraju ( CITES) albo
    b) zezwolenia na schwytanie zwierzęcia w środowisku albo
    c) dokumentu wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzającego
    urodzenie zwierzęcia w hodowli albo
    d) innego dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia zwierzęcia.
    (to moze byc jakis dokument stwierdzjacy zwolnienie z zakazu art 8 ust. 1 rozporzadzenia UE)

Co do udowodnienia organowi, ze zwierzeta zostały wprowadzone na ten obszar (WE), zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory, wydaje sie, ze oprocz dokumentow (wyzej przedstawionych), moze to nastapic na podstawie oswiadczenia woli, a takze skorzystania z domniemania posiadania zgodnie z prawem, wyplywajacym jak juz pisalem z art. 341 kc.

Mam nadzieje, ze udalo mi sie choc troche rozwiac watpliwosci, choc jak bedzie, okaze sie w praniu

Pozdrawiam
    Mark0wy

mark0wy
    Guest

Jeszcze jedno wpis rejestracyjny na dzisiejszy stan prawny, moze dokonac sie n podstawie CITES, zaswiadczenia o urodzeniu w niewoli wydanego przez powiatowego inspektora weterynarii, lub na podstawie oswiadczenia woli prze 6 m-cy od wejscia ustawy w zycie.

Mark0wy

RMXUS
    Guest

ZARAZ ZARAZ CZYLI JAK WPADNA DO MNIE TO ZABiORA MI TEZ INnE PAJAKI ??? o nieeeeee łapy połamie a pana salamandre...... chyba odwiedze

Uprawnienia umieszczania postów