-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
myślałem że argumentów z ostatnich dni już dosyć było, poczekajmy do jutra to cos więcej napiszę.
-
Markowy:
1. Tak, policja miala nakaz z prokuratury.
2. Jest taki przepis, owszem. Obowiazuje on od czasu wejscia Polski do Unii Europejskiej.
Wlasnie widzialam swoje mieszkanie w TV. No coz, bardzo mi milo, ze pani policjantka byla tak odwazna, i jak powiedziano doswiadczona, ze wziela pajaka na reke. Szkoda tylko, ze trzeba bylo ja do tego dlugo i namietnie przekonywac (oczywiscie tego nie powiedziano)... Pokazano takze wyleg naszych Acanthoscurria geniculata - w kontekscie tych tysiecy chronionych sztuk :>:>:> Coz, nie jest to chroniony gatunek, informuje. Ogolnie nie bylo tak zle, jak mi mowiono. Pan Gucwinski rowniez sie popisal, ale jak wiadomo, expert...
-
piękny arsenał awi) tylko pogratulować? jeżeli ta ściana pudełek z pająkami jest twoja to ja mam 1/4 z tego i jutro wy..... dalam z nimi z domu tak na wszeklki wypadek )
a co do eksperta - bez komentarza!!!!!!!!!!!!!!!
-
Na ci powoluja sie panowie z policji?
Bo jesli chodzi o Cites, to znajduje sie tam definicja "ustawowa".
Handel, to wylacznie:
" oznacza eksport, reeksport, import i sprowadzenie z morza;"
Natomiast wedlug Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi
Artykuł 8
Przepisy odnoszące się do kontroli działalności handlowej
1. Zakazane jest kupno, oferowanie kupna, pozyskiwanie do celów handlowych, wystawianie na widok publiczny do celów handlowych, wykorzystywanie dla zysku, sprzedaż, przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży lub transportu w celu sprzedaży okazów gatunków wymienionych w załączniku A.
Brachypelmy sa w B
5. Zakazy, określone w ust. 1 mają również zastosowanie do okazów gatunków wymienionych w załączniku B, z wyjątkiem przypadków, w których można udowodnić w sposób zadowalający właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, że takie gatunki zostały pozyskane, a jeśli pochodzą spoza Wspólnoty, że zostały wprowadzone na ten obszar, zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory.
Co do posiadania rzeczy (w obrocie zwierzeta traktuje sie odpowiednio jak rzeczy) istnieje domniemanie zgodnosci z prawem art. 341 kc., co wazne dotyczy to takze poprzedniego wlasciciela - nie sobie go szukaja - to ich obowiazek.
Tak wiec ciezar dowodu spoczywa na organach panstwa.
Ignorantia iuris nocet
Pozdrawiam
Mark0wy
-
He, he. To może jeszcze będą wymagać tego:
http://www.finisz.pl/index.php?menu=6&tem=19&txt=51
Warto zobaczyć dział "zwierzęta niebezpieczne". Chyba ze względu na regiusy, będę musiał przemeblować pokój
-
Policja powolala sie na art. 128 pkt 2 lit. d ustawy o ochronie przyrody.
PPPPP tak, to byl fragment mojej hodowli. a raczej mojej i mojego meza, bo ptaszniki mamy wspolnie od samego poczatku. To byl tylko fragment jednego regalu
-
Awikulario, bardzo Cie w takim razie prosze o ten przepis.
PPPPPP mialem nie komentowac tego posta, ale skoro sie prosisz
"...co do paragrafu".. przęstępstwo z art. 128 ust.2 pkt. d Ustawy z 16.04.2004 r. o ochronie przyrody w sprawie przeciwko handlu egzotyczną fauną na podstawie art. 217 paragraf 1 i 2, 219 paragraf 1, 2, 220 kpk..." - czy wszystko jasne ???
art. 128 ust. 2 nalezy powiazac z rozporzadzeniem WE, o ktorym wyzej i tylko wtedy moze nastapic subsumpcja tegop przepisu.
Nie mieszaj procedury z materialnym, bo przestepstwo z art. 128 w zadnym razie nie jest na podstwie przedstwionych przez Ciebie art. z kpk.
Kpk nie jest podstwa materialna, poza paroma wyjatkami, ale nie majacych zastosowania w tym przypadku.
Przedstwione przez Ciebie przepisy nie sa podstawa, ale skutkiem zlamania dyspozycji art. 128.
Postawiles sprawe na glowie.
Awiikulario, wspolczuje wydarzenia i proponuje natychmiast, to jest jutro zlozyc zazalenie do sadu rejonowego na decyzje prokuratora o przeszukaniu, jako czynnosci bezprzecznie bezzasadnej.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
"Pająki ptaszniki z rodzajów Pterinochilus, Caeratogyrus, Poecilotheria / II / Jadowite i agresywne"
super :/
zapomnieli o haplopelmie i c.crawshay?
-
Proponuje wiec zebys Ty powolala sie na cytowany przeze mnie art. rozporzadzenia WE, oraz domniemanie legalnosci posiadania plynace z kc.
Oczywsicie najlepiej miec zaswiadczenie powiatowego inspektora weterynaryjnego, o urodzeniu w niewoli, ale moim zdaniem co dl zalacznika B nie jest ono niezbedne.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Markowy, wyslalam do ciebie meila przed chwila, ale nie doszedl chyba... Chcialabym sie z toba skontaktowac i porozmawiac chwile, wiec jakbys mogl (i masz tlen lub gg) to bym prosila o kontakt; awikularia@tlen.pl lub gg 2558834. Jezeli nie, to nie ma sprawy...
Uprawnienia umieszczania postów