Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 151

Wątek: Co do poprzedniego tematu - papiery

pppppp
    Guest

Re: Co do poprzedniego tematu - papiery

myślałem że argumentów z ostatnich dni już dosyć było, poczekajmy do jutra to cos więcej napiszę.

Awikularia
    Guest

Markowy:
    1. Tak, policja miala nakaz z prokuratury.
    2. Jest taki przepis, owszem. Obowiazuje on od czasu wejscia Polski do Unii Europejskiej.

Wlasnie widzialam swoje mieszkanie w TV. No coz, bardzo mi milo, ze pani policjantka byla tak odwazna, i jak powiedziano doswiadczona, ze wziela pajaka na reke. Szkoda tylko, ze trzeba bylo ja do tego dlugo i namietnie przekonywac (oczywiscie tego nie powiedziano)... Pokazano takze wyleg naszych Acanthoscurria geniculata - w kontekscie tych tysiecy chronionych sztuk :>:>:> Coz, nie jest to chroniony gatunek, informuje. Ogolnie nie bylo tak zle, jak mi mowiono. Pan Gucwinski rowniez sie popisal, ale jak wiadomo, expert...

pppppp
    Guest

piękny arsenał awi) tylko pogratulować? jeżeli ta ściana pudełek z pająkami jest twoja to ja mam 1/4 z tego i jutro wy..... dalam z nimi z domu tak na wszeklki wypadek )
    a co do eksperta - bez komentarza!!!!!!!!!!!!!!!

mark0wy
    Guest

Na ci powoluja sie panowie z policji?

Bo jesli chodzi o Cites, to znajduje sie tam definicja "ustawowa".

Handel, to wylacznie:

" oznacza eksport, reeksport, import i sprowadzenie z morza;"

Natomiast wedlug Rozporządzenie Rady (WE) Nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi

Artykuł 8

Przepisy odnoszące się do kontroli działalności handlowej

1. Zakazane jest kupno, oferowanie kupna, pozyskiwanie do celów handlowych, wystawianie na widok publiczny do celów handlowych, wykorzystywanie dla zysku, sprzedaż, przechowywanie w celu sprzedaży, oferowanie do sprzedaży lub transportu w celu sprzedaży okazów gatunków wymienionych w załączniku A.

Brachypelmy sa w B

5. Zakazy, określone w ust. 1 mają również zastosowanie do okazów gatunków wymienionych w załączniku B, z wyjątkiem przypadków, w których można udowodnić w sposób zadowalający właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, że takie gatunki zostały pozyskane, a jeśli pochodzą spoza Wspólnoty, że zostały wprowadzone na ten obszar, zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory.

Co do posiadania rzeczy (w obrocie zwierzeta traktuje sie odpowiednio jak rzeczy) istnieje domniemanie zgodnosci z prawem art. 341 kc., co wazne dotyczy to takze poprzedniego wlasciciela - nie sobie go szukaja - to ich obowiazek.
    Tak wiec ciezar dowodu spoczywa na organach panstwa.

Ignorantia iuris nocet

Pozdrawiam

Mark0wy

Dark Raptor
    Guest

He, he. To może jeszcze będą wymagać tego:
    http://www.finisz.pl/index.php?menu=6&tem=19&txt=51

Warto zobaczyć dział "zwierzęta niebezpieczne". Chyba ze względu na regiusy, będę musiał przemeblować pokój

Awikularia
    Guest

Policja powolala sie na art. 128 pkt 2 lit. d ustawy o ochronie przyrody.

PPPPP tak, to byl fragment mojej hodowli. a raczej mojej i mojego meza, bo ptaszniki mamy wspolnie od samego poczatku. To byl tylko fragment jednego regalu

mark0wy
    Guest

Awikulario, bardzo Cie w takim razie prosze o ten przepis.

PPPPPP mialem nie komentowac tego posta, ale skoro sie prosisz

"...co do paragrafu".. przęstępstwo z art. 128 ust.2 pkt. d Ustawy z 16.04.2004 r. o ochronie przyrody w sprawie przeciwko handlu egzotyczną fauną na podstawie art. 217 paragraf 1 i 2, 219 paragraf 1, 2, 220 kpk..." - czy wszystko jasne ???

art. 128 ust. 2 nalezy powiazac z rozporzadzeniem WE, o ktorym wyzej i tylko wtedy moze nastapic subsumpcja tegop przepisu.

Nie mieszaj procedury z materialnym, bo przestepstwo z art. 128 w zadnym razie nie jest na podstwie przedstwionych przez Ciebie art. z kpk.

Kpk nie jest podstwa materialna, poza paroma wyjatkami, ale nie majacych zastosowania w tym przypadku.

Przedstwione przez Ciebie przepisy nie sa podstawa, ale skutkiem zlamania dyspozycji art. 128.

Postawiles sprawe na glowie.

Awiikulario, wspolczuje wydarzenia i proponuje natychmiast, to jest jutro zlozyc zazalenie do sadu rejonowego na decyzje prokuratora o przeszukaniu, jako czynnosci bezprzecznie bezzasadnej.

Pozdrawiam
    Mark0wy

kak
    Guest

"Pająki ptaszniki z rodzajów Pterinochilus, Caeratogyrus, Poecilotheria / II / Jadowite i agresywne"

super :/
    zapomnieli o haplopelmie i c.crawshay?

mark0wy
    Guest

Proponuje wiec zebys Ty powolala sie na cytowany przeze mnie art. rozporzadzenia WE, oraz domniemanie legalnosci posiadania plynace z kc.

Oczywsicie najlepiej miec zaswiadczenie powiatowego inspektora weterynaryjnego, o urodzeniu w niewoli, ale moim zdaniem co dl zalacznika B nie jest ono niezbedne.

Pozdrawiam
    Mark0wy

Awikularia
    Guest

Markowy, wyslalam do ciebie meila przed chwila, ale nie doszedl chyba... Chcialabym sie z toba skontaktowac i porozmawiac chwile, wiec jakbys mogl (i masz tlen lub gg) to bym prosila o kontakt; awikularia@tlen.pl lub gg 2558834. Jezeli nie, to nie ma sprawy...

Uprawnienia umieszczania postów