-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
no to Awi, do boju
to ja może felieton napisze
-
głupoty piszesz
znam 4 sprawy i wszędzie był nakaz prokuratora do rewizji domu i pomieszczeń (piwnicy) policja nie jest głupia i nie zapuka do drzwi bez nakazu
i nie trzeba sprzedać 100 dziennie a wystarczy jedną brachypelmę
-
Jedyna optymistyczna wiadomość to, że Avi na wolności, chociaż to jej pająki pokazywali w lokalnych wiadomości TVP3. W takim razie kim są te 3 zatrzymane osoby z Wrocławia. Gdy chodzi o przepisy ja już pasuję - nie rozumiem. Myślałem, że to z powodów przepisów skarbowych (sprzedaż,podatki) te osoby zostały zatrzymane/skontrolowane. Jeżeli drążycie temat (zadanie raczej dla wytrwałych) to oprócz zaleceń dajcie konkretne przepisy (paragrafy, rozporządzenia). Tylko przepisami prawnymi można się bronić. Powodzenia !
-
Doktorze, wlasnie tu nic nie rozumiem. Podpisalam protokol, na ktorym jak byk bylo napisane, ze nie nagrywaja u mnie w zaden sposob. No to skad, kurde, maja materialy??? Policja przyszla do mnie, jeszcze raz powtarzam, poniewaz szanowny pan z SALAMANDRY doniosl, ze sprzedawalam na allegro Brachypelma angustum. I dlatego przyszli.
Nikt mnie nie zamykal, ani nie zatrzymywal, bylam zlozyc wyjasnienia i to wszystko. Jutro sie musze z tymi policjantami skontaktowac, bo cos mi tu zajezdza smierdząco - zwłaszcza z tym materialem nagranym. O ile wiem, jednej osobie skonfiskowano pajaki, o zadnych zatrzymaniach nie mam bladego pojecia. No chyba nie sadzicie, ze mam w celi komputer i internet oraz męza :P.
Dr Robercie, mam okolo 200 stron przepisow mowiacych na temat handlu m.in. pajakami z rodzaju Brachypelma. Jutro lub pojutrze napisze jakis artykul, poparty wlasnie tymi przepisami. Moge powiedziec w wielkim skrocie: w zaden sposob nie mozna sprzedawac, wystawiac itp. Brachypelm. Chyba ze sie ma udowodnione ich pochodzenie, ale to za malo. Trzeba jeszcze miec pozwolenie z Ministerstwa Srodowiska.
Naprawde to napisze i wrzuce, ale tego tyle jest, ze najpierw musze sie przez to przedrzec i napisac to zrozumiale. Prosze o troche cierpliwosci.
-
to ja dodam odp od Borysa, troszke to wyjasnia:
cytat
Uprzejmie informujemy, że:
1) Pwiadomienia na policję zgłaszamy wyłącznie w przypadku nielegalnego handlu
gatunkami objętymi ograniczeniami prawnymi (w przypadku pająków -
cały rodzaj Brachypelma).
2) Od 1 maja 2004 obowiązuje w Polsce nowa ustawa o ochronie przyrody
oraz rozporządzenia Unii Europejskiej. Na ich podstawie samo
posiadanie pająków z rodzaju Brachypelma
nie wymaga rejestracji, jednak prowadząc handel nimi trzeba posiadać i przekazywac
dokumenty
potwierdzjące legalnośc ich pochodzenia.
Jeśli ktoś chce zarabiać na hodowli i handlu zwierzętami, powinien znać związane z
tym przepisy.
w imieniu PTOP "Salamandra"
Borys Kala
koniec cytatu
-
A nie mozna bylo wyslac meila do "przestepcow"? Ja naprawde zle zinterpretowalam przepisy. Kilka razy natknelam sie na allegro na sprzedaz gatunkow chronionych (m.in. lapane w Polsce jaszczurki) i nie lecialam od razu do prokuratury. Wyslalam meila do delikwentow. Trzeba od razu leciec z donosem w imie ochrony przyrody? Za 15 zl ludzie maja wpis w papiery i zdjete piekne odciski palcow. Nie mowiac o telefonicznych grozbach... Szkoda, ze ja takiej grozby nie otrzymalam :/
-
taaaaaaa i to jest rozwój terrarystyki czy szukanie nowych sensacji z tym związanych????
Do Pan Borysa Kala (wiem że śledzi ten wątek )
Doskonale wiecie że jest to temat w Polsce nowy nikt włącznie z urzędnikami nie zna się na niczym co dotyczy egzotyki w polsce - no przepraszam może znajdą się jakieś wyjątki - to właśnie wy jako Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody "Salamandra"powinniście zadbać o to jak juz tak bardzo dbacie o ochronę, żeby to prawo było zdrowe i nie kulało, uświadomić wszystkim co tak na prawdę jest celem tej ustawy, a nie zgłaszać bóg jeden jeszcze wie gdzie, że ten czy tamten narusza prawo bo.... sprzedaje Brachypelmy zgroza!!!!!!!!!) bo nie za bardzo rozumiem co chce pan osiągnąc i całe wasze towarzystwo, co wy właściwie robicie tam w salamandrze?? - szukacie rozgłosu bo macie za mało członków i wpływających składek???
Jeszcze jedno uważacie że taki donos poprawi stan polskiej egzotyki ??? wiedzcie o tym, że teraz niejeden "mały" HODOWCA (który sam wyhoduje - rozmnoży pająki)bojąc się tak strasznej nagonki policji, usmierci swoje pająki, żeby tylko być czystym, bo co na przykład rodzice powiedza jak im do domu wejdą Polcjanci - to ma być ochrona???
Dlaczego nie zabierzecie się za sklepy w których sa faktycznie złe wręcz tragiczne warunki przetrzymywania zwierząt nie tylko egzotycznych ale i każdych, chrońcie je !!! ;
Dlaczego nie zabierzecie się za faktycznych przemytników, handlarzy na szeroką skalę nie tylko w polsce ale i na terenie całej europy choć nie wiem czy nie dalej nawet ??? nie znacie takich czy boicie się ruszyć ten temat ??? pomóc wam!!!???
aaaaaa wiem bo najprościej jest wejść na internet i przeszukać fora terrarystyczne, inetrnetowe sklepy - allegro, bo od tego się zaczęło, tak faktycznie nie ruszając d... z miejsca można "przyczynić się do rozwoju egzotyki" BRAWO trzymajcie tak dalej!!!
Jestem przerażony tym co się stało i zachowaniem powiedziałbym jeszcze wczoraj poważnych ludzi zajmujących się ochroną w polsce (teraz już nie wiem czego?)
Wiem że nieznajmość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, ale czy nie łatwiej i prościej było na początku jak weszła w życie ustawa ogłosić to wszem i wobec na forum - w mediach - prasie, co zrobić aby zalegalizować domowe małe hodowle??
nie wszyscy od razu jak się ukazują nowe ustawy czytają je od początku do końca!!! trzeba było im pomóc !!!
Terraryście z krwi i kości łączcie się !!! nie dajmy się !!!
-
O czym wy piszecie?????????
1) Czy policja miala nakaz prokuratora albo sadu, lub chociaz komendanta komisariatu?
Jesli nie, to po co ich wpuszczalas do domu?
2) Nie ma zadnego przepisu, ktory zabranialby handlu Brachypelmami, jesli jest takowy, to poprosze o niego.
To, ze policja robi naloty, to nie znaczy, ze faktycznie istnieje podstawa prawna, do tego typu dzialan.
Czekam na sensowna odpowiedz, ktora poziomem argumentacie choc troche przewyzsza posty pppppp.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Mark0wy czytac potrafisz?
to poczytaj dobrze wszystko jest napisane wyżej, jeżeli nie to jeszce raz:
cytuję:
"...co do paragrafu".. przęstępstwo z art. 128 ust.2 pkt. d Ustawy z 16.04.2004 r. o ochronie przyrody w sprawie przeciwko handlu egzotyczną fauną na podstawie art. 217 paragraf 1 i 2, 219 paragraf 1, 2, 220 kpk..." - czy wszystko jasne ???
-
Moze jakies argumenty, bo ja znam co najmniej 30 spraw, w ktorych zlozono zazalenie do sadu na bezzasadne zatrzymanie, rewizje itp.
Pozdrawiam
Mark0wy
Uprawnienia umieszczania postów