-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
Generalnie w urzedach nikt nic nie wie. W zeszlym roku podczas wizyty w naszej hodowli Urzedowy Lekarz Weterynarii spytał czy pajaki są jadowite... Nikt nie ma zielonego pojecia o pajakach, warunkach ich hodowli, hodowanych gatunkach i skali tego zjawiska w Poslce i na Zachodzie.
W sumie podejrzewam ze u nas ptaszniki hoduje okolo kilkunastu tysiecy osob, a w hodowlach znajduje sie kilkadziesiat tysiecy Brachypelm (jesli nie wiecej). Trzeba by to komus uswiadomic, bo wszyscy urzednicy i dziennikarze usiluja zrobic z tego zjawisko marginalne.
Po pierwsze uwazam, ze PST powinno opracowac raport na temat hodowli i hodowcow ptasznikow, kladac nacisk na liczbe hodowanych gatunkow, osiagniecia polskich hodowcow ich liczbe i szacowana liczbe ptasznikow w hodowlach. Takie cos powinno trafic do wszystkich urzedów które moga nas dotyczyć.
Oprocz tego powinna trafic tam tez lista gatunkow objetych Cites z pelnymi nazwami lacinskimi i informacjami o pochodzeniu, warukach rozmnazania i rozwoju tych pajakow. Dzieki temu urzednicy nie beda mogli powiedziec ze nie maja gdzie sprawdzic, albo ze nie wiedza o co chodzi.
Dalej powinny zostac opracowane dokumenty rejestracyjne hodowli. Wiadomo ze mamy rejestrowac wylegi, ale nie wiadomo jak mmay to robic, jezeli w miare szybko opracujemy znormalizowane wzory dokumentów unikniemy burdelu wprowdzonego przez samodzielne inicjatywy niekompetentnych urzednikow. Powinnismy zasugerwac tez, ze po wstepnej wizycie weterynarza urzedowego same wylegi moglibysmy zglaszac juz pisemnie (niech maja juz ten znaczek skarbowy za 5 OPLN)
na zasadzie ze przedstawiamy pismo z naszymi namiarami, numerem ewidencyjnym hodowli, oraz szczególami dotyczacymi kokonu (daty wszystkiego co tylko mozliwe i liczba wyklutych osobnikow).
Uwazam ze za opracowanie tego typu dokumentow powinno zabrac sie PST (a w kazdym razie jako organizacja reperezentujaca interesy terrarystow powinno je autoryzowac) - jesli PST sie nie bedzie chcialo zabrac mozna by sie zastanowic czy nie powolac jakiegos stowarzyszenia arachnologicznego.
-
Awikularia wiec co potrzeba by legalnie sprzedawac pajaki np na allegro???
-
hehe ktoś wrócił z urlopu na razie nikt nic nie wie, prawdopodobnie orzeczenie (dokument), że ptaszniki urodzone są w niewoli.
Proponuję popytać ludzi w MOS, myślę, że dość odpowiednie osoby to:
jolanta.rodziewicz@mos.gov.pl
Jolanta RODZIEWICZ
Główny specjalista
DEPARTAMENT OCHRONY PRZYRODY
Zespół ds. Ochrony Gatunków
Telefon wewnętrzny: 783 (pokój 365)
Telefon miejski: 57-92-783
Faks: 57-92-555
oraz
malgorzata.rudzinska-sajdak@mos.gov.pl
Małgorzata RUDZIŃSKA-SAJDAK
Starszy specjalista
DEPARTAMENT OCHRONY PRZYRODY
Zespół ds. Konwencji Waszyngtońskiej (CITES)
Telefon wewnętrzny: 407 (pokój 386)
Telefon miejski: 57-92-407
Faks: 57-92-555
-
kak no tak obudziłem sie ale kwestia taka czy samo oswiadczenie że urodziły sie w niewoli wystarczy...
-
Dee yaj, wedlug przepisow, nie. Wszedzie sie mowi o zwierzetach, ale z zalacznika A, natomiast o zalaczniku B. nigdzie ani slowa. Wedlug unijnych przepisow predzej uzyskasz zezwolenie na sprzedaz pajaka odlowionego, niz urodzonego u ciebie :/
-
to co??? mam teraz utopic 2000 pajaków?
-
mozesz tez przeznaczyc je na pokarm dla innych
-
jak jestes taki bogaty i chcesz skarmic kilka tys zł to prosze bardzo ja nie mam bynajmniej takiego zamiaru.
-
Dee jay, ale tylko Brachypelmy i dwa gatunki Aphonopelma. Inne mozna normalnie i bez ceregieli sprzedawac. A Brachypelmy... coz, jak chcesz miec policje z nakazem prokuratora o przeszukaniu i wydaniu rzeczy, to wystaw na allegro. Pan z Salamandry na pewno powiadomi o tym fakcie prokurature, nie ma obawy...
-
normalnie nienormalne. masz jakies dane tego goscia??? mam paru znajomych....
Uprawnienia umieszczania postów