-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
Tak, obrona moze byc wykorzystanie
pkt. 5 art. 8 Rozporządzenia Rady (WE) Nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
czyli
"5. Zakazy, określone w ust. 1 mają również zastosowanie do okazów gatunków wymienionych w załączniku B, z wyjątkiem przypadków, w których można udowodnić w sposób zadowalający właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, że takie gatunki zostały pozyskane, a jeśli pochodzą spoza Wspólnoty, że zostały wprowadzone na ten obszar, zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory."
Czyli na przyklad, ze pozyskalismy je przed wejscie w zycie nowej ustawy i tych rozporzadzen, czyli przed dniem 1 maja 2004, na podstawie przepisow poprzednio obowiazujacych. Mozemy takze powolac sie na domniemnanie legalnosci posiadania wynikajace z 341 kc.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Byłem dzisiaj w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii, nie było Powiatowego Lekarza, ale był inny weterynarz. Gdy powiedziałem, że chcę zarejestrować hodowlę ptaszników, on zrobił duże oczy, uśmiechnął się i umarł. Nie, no żartuję ale powiedział, że nie ma pojęcia jak to powinno być, nie umiał za bardzo odpowiedzieć na moją sugestię, że może jakiś standardowy wniosek.
W końcu powiedział, żebym najlepiej napisał podanie do Pow. Lek. Wet. i dołączył znaczek skarbowy za 5 zł.
Ale rozmawiałem (poprzez znajomą) z weterynarzem powiatowym Gdańska.
Mówiła, że nikt w jej województwie takiej hodowli nie zgłaszał, ale warto spróbować.
Mówiła też, że wniosek niech wygląda mniej więcej tak:
Do Powiatowego Lekarza Weterynarii w (miasto)
W związku z obowiązującymi przepisami proszę o objecie nadzorem weterynaryjnym hodowli zwierząt tropikalnych (wymienić gatunki) mieszczącej się w ...., będącej moją (im. nazwisko) własnością i nadanie hodowli numeru weterynaryjnego. Z poważaniem......".
No i tyle. Lekarz zrobi po jakimś czasie kontrolę warunków i da numer wet. itd.
Myślę, że warto dodać gwiazdkę przy słowie "przepisami" i dać na dole numery artykułów i paragrafów
I tak idę jutro zarejestrować te nieszczęsne Brachypelmy w UM, żeby mieć co do nich dołączyć. A co do rejestracji w Pow. Insp. Wet. to chyba tylko Brachypelmy też zarejestruję, skoro inne można trzymać i sprzedawać normalnie. Tylko nie wiem, jak jest ze skarbówką potem (ktoś wie? koleżanka mówiła, że jej znajomy ma zgłoszoną hodowlę psów rasowych i potem coś w PITach wypełnia) oraz jak jest z przekazaniem dokumentów wraz z pająkiem klientowi. Ta pani weterynarz, z którą rozmawialem, powiedziała, że uważa, iż wystarczy dać xero swojego papierka i klient będzie mógł sobie zarejestrować jak coś. Nic nie wie o odpisach dokumentów, czy coś w tym stylu. Więc nikt tego właściwie nie wie, chyba, że B.Kala (w sumie nie zaszkodzi zapytać).
Aha, o kosztach wam powiem, jak będę jeszcze raz w PIW.
-
Ja jestem po wizycie we wrocławskim Urzedzie Miejskim, w Wydziale Srodowiska i Rolnictwa. Siedzi tam dosc dobrze zorientowana osoba. W swietle prawa nie moga rejestrowac ptasznikow, poniewaz nie podlegaja rejestracji. Nie moge rowniez zarejestrowac hodowli, poniewaz wydzial nie prowadzi ewidencji hodowli, a jedynie ewidencje osobnikow zarejestrowanych. Malo tego - okazuje sie, ze od roku ten wpis o hodowli mam..... We Wrocławiu nikt na pewno nie zarejestruje zadnego ptasznika, poniewaz nie trzeba tego robic.
Coz, policja/prokuratura nawet nie sprawdzila w Urzedzie Miejskim, czy mam wszystko porejestrowane (chociaz nie ma takiej potrzeby). Tylko od razu mi zrobili wjazd do domu, bezpodstawny w dodatku jak sie okazuje. Coz, tylko pogratulowac prokuraturze dzialan, pogratulowac.... :/
-
tak to poniekąd jest prawda tylko tyle, że u nas w mieście jest trochę inaczej, w środe odbieram zarejetrowaną hodowle moich ptaszników i boasków i z tym wypisem idę do PIW i tam zostaje obięty nadzorem weterynaryjnym tych hodowli, to co piszesz "podstawy i paragrafy" to podobno wewnętrne przepisy weterynaryjne. Ja podobnie jak ty po tej burzy w zeszłym tygodniu ruszyłem od razu do dzieła obdzwoniełem głowny, wojewódzki i powiatowy urząd weterynarii w warszawie i tam sie dowiedziałem, oczywiście po kilkarazowym przełączaniu w z telefonu na telefon, jak to powinno się odbywac i na jakiej podstawie, wtedy też od razu ruszyłem do mojego PUW tam oczywiście "oczy na wierzch" ale pomalutku sami zaczęli dzwonić i też już co nie co wiedzą czekamy na wypis z UM i wtedy przychodzi PLW i sprawdza stan warunków sanitarnych u mnie w domu czytaj " na terenie prowadzonej hodowli" a co dalej ze "skarbówką" nie weim ale jutro latam dalej ))
-
..........niezłe jaja ze tak powiem...bezpodstawnie i tylko na podstawie donosu ..jak się okazuje ...żadni sensacji zapomnieli o podstawach ...sprawdzic rejstracje a tam by sie dowiedzieli co i jak ...moze to by ich ostudziło
-
Szkoda, ze stosowanie prawa jest tak niejednolite, ale w naszym kraju to raczej norma. W jednym miejsu bezkregowce rejestruja, w innym nie, ciekawe...
PPPPPP napisz na jakiej podstawie zarejestrowali Ci hodowle, bardzo mnie to interesuje.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
... chyba z ciekawości sie przejdę do urzedu w swoim miescie i popytam .., i już ciekawy jestem co mi powiedza czy mozna ...jak chcę, czy nie bo nie ma takiego obowiazku...
-
po tym co rozmawialiśmy o całej zaistniałej sytuacji przeszedłem się tu i tam, czyli min. PUW , Um, w. Ochrony środowiska i oni zgodnie stwierdzili że faktycznie na podst. art. 64 i 61 ustawy o ochronie przyrody oraz nie wiem jakich przepisów wterynaryjnych muszą mieć nadzór nad moją hodowlą, czyli co muszą ją jakoś zarejestrować, wydzwanialiśmy do warszawy oraz do wrocławia głównie do inspekcji weterynaryjnych i tam pytalismy sie o podstawy, na dzień dzisiejszy bardzo prosze wszystkich zainetresowanych o wyrozumiałośc jak odbiorę w środę wypis przeskanują go i sami zobaczycie co tam napisali (na jakich podstawach się oparli) , na dzień dzisiejszy mam w domu potwierdzony wniosek o założenie hodowli i to wszystko. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd jedynie przekazuja wam te fakty co rzeczywiście zaistaniały u mnie.
a co do złożonego odwołania - to co mówiłeś aby zrobić - nie przeszło
-
witam!
siedze wlasnie w referacie ochrony srodowiska w swoim miescie (Iława) i pan kierownik nie wie na jakiej podstawie ma mi zarejstrowac ptasznika. mowi ze wydaja tu tylko pozwolenia na trzymanie psow ras niebezpiecznych.
co do ptasznikow nie maja pojecia, wiec prosza o podstawe prawna (konkretny przepis) na podstawie ktorego moze mi ptasznika zarejstrowac.
prosze o podanie mi w miare szybko konkretnego przepisu.
-
acha i nie mylcie rejestracji CITES-owej bezkręgowców (ptaszników) - napewno nigdzie ich nikt nie zarejestruje a rejestracji ich hodowli (amatorskiej -hobbystycznej) - tej wymaga urząd weterynaryjny aby móc na zwierzęta które tego wymagają wystawić swiedectwo urodzenia w niewoli i tylko temu to służy
jak pisałem w srodę odbieram papiery i mam wizytę w domu powiatowego lekarza weterynarii
Uprawnienia umieszczania postów