Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Kupiłem Smithi bez papierka:/ Co robić?

Gunseg
    Guest

Kupiłem Smithi bez papierka:/ Co robić?

Wczoraj kupiłem smithi L6 bez papierka, czy musze coś kołować na niego, czy moge go spokojnnie mieć bez rejestracji??? Słyszałem coś o jakiejs nowelizacji, ale nie wiem czy to przeszło i jeśli tak, to czy jest ona juz aktualna

MataManX
    Guest

Re: Kupiłem Smithi bez papierka:/ Co robić?

na smithi ( gatunek cholernie pospolity jest ) jak i reszte pająków nie trzeba mieć papierka

Neo2
    Guest

MataManx===>Co ty chłopie gadasz, wszystkie pająki z rodzaju Brachypelma trzeba rejestrować.

Gunseg===> Nie zawracaj sobie głowy rejestracją bo i tak zostanie zniesiony nakaz rejestracji pajęczaków, a jak niemasz papierków na nią to nic nie zrobisz.

MataManX
    Guest

widać masz stare informacje ta nowelizacja już weszła więc niech się chłopak nie strsuje a ty doczytaj co do ustaw

nokeg
    Guest

już weszła?? słyszałem że w maju dopiero ma być

MaKeL
    Guest

"MataManX" chyba jednak cos poknoliles ma wejsc ale jeszcze nieweszla

czesiek
    Guest

Nowelizacja jest jeszcze "w lesie". Projekt można sobie poszukać np. na stronie Sejmu: http://www.sejm.gov.pl/prace/prace.html
    Jest dopiero w komisjach, najbliższe posiedzenie komisji 8 stycznia. Potem jeszcze Senat, znowu Sejm głosuje poprawki senackie i podpis prezydenta. Przy sprzyjających okolicznościach do wakacji, ale wątpię czy tak szybko.

czesiek
    Guest

Ale zapis o wykreśleniu z bezkręgowców, ryb i roślin nie wzbudza kontrowersji, więc prawie na pewno wejdzie i nie będzie obowiązku rejestracji. Zważywszy, że sankcje będą dopiero po wejściu w życie nowelizacji (zostaną dopiero określone w rozporządzeniu do tej nowelizacji- czyli w naszych warunkach za rok lub kilka lat) więc rejestrowanie pająków choć prawnie uzasadnione nie ma zbyt wielkiego sensu. Wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Fryta
    Guest

chyba, że ktoś chce legalnie sprzedawać po rozmnożeniu młode za granicę. By dostać CITES musi mieć znane pochodzenie przychówku (dokument potwierdzający ich urodzenie w niewoli), a nie będzie go miał bez wcześniejszego zarejestrowania rodziców.

bart1990ek
    Guest

MataManx, z jakiego zrodla informacji korzystales?

Uprawnienia umieszczania postów