-
Kupiłem Smithi bez papierka:/ Co robić?
Wczoraj kupiłem smithi L6 bez papierka, czy musze coś kołować na niego, czy moge go spokojnnie mieć bez rejestracji??? Słyszałem coś o jakiejs nowelizacji, ale nie wiem czy to przeszło i jeśli tak, to czy jest ona juz aktualna
-
Re: Kupiłem Smithi bez papierka:/ Co robić?
na smithi ( gatunek cholernie pospolity jest ) jak i reszte pająków nie trzeba mieć papierka
-
MataManx===>Co ty chłopie gadasz, wszystkie pająki z rodzaju Brachypelma trzeba rejestrować.
Gunseg===> Nie zawracaj sobie głowy rejestracją bo i tak zostanie zniesiony nakaz rejestracji pajęczaków, a jak niemasz papierków na nią to nic nie zrobisz.
-
widać masz stare informacje ta nowelizacja już weszła więc niech się chłopak nie strsuje a ty doczytaj co do ustaw
-
już weszła?? słyszałem że w maju dopiero ma być
-
"MataManX" chyba jednak cos poknoliles ma wejsc ale jeszcze nieweszla
-
Nowelizacja jest jeszcze "w lesie". Projekt można sobie poszukać np. na stronie Sejmu: http://www.sejm.gov.pl/prace/prace.html
Jest dopiero w komisjach, najbliższe posiedzenie komisji 8 stycznia. Potem jeszcze Senat, znowu Sejm głosuje poprawki senackie i podpis prezydenta. Przy sprzyjających okolicznościach do wakacji, ale wątpię czy tak szybko.
-
Ale zapis o wykreśleniu z bezkręgowców, ryb i roślin nie wzbudza kontrowersji, więc prawie na pewno wejdzie i nie będzie obowiązku rejestracji. Zważywszy, że sankcje będą dopiero po wejściu w życie nowelizacji (zostaną dopiero określone w rozporządzeniu do tej nowelizacji- czyli w naszych warunkach za rok lub kilka lat) więc rejestrowanie pająków choć prawnie uzasadnione nie ma zbyt wielkiego sensu. Wyrzucanie pieniędzy w błoto.
-
chyba, że ktoś chce legalnie sprzedawać po rozmnożeniu młode za granicę. By dostać CITES musi mieć znane pochodzenie przychówku (dokument potwierdzający ich urodzenie w niewoli), a nie będzie go miał bez wcześniejszego zarejestrowania rodziców.
-
MataManx, z jakiego zrodla informacji korzystales?
Uprawnienia umieszczania postów