-
CITES, rejestracja a PST
Czego członek-założyciel Polskiego Stowarzyszenia Terrarystycznego dr n wet. Jarosław Zajączkowski oczekuje od Zarządu Głównego w sprawie Rejestracji:
1. uzyskanie od urzędników Ministerstwa PISEMNEJ odpowiedzi na następujące pytania:
- czy istnieje na terenie Rzeczypospolitej Polskiej jednolita procedura rejestrowania zwierząt objętych ochroną CITES? Jeśli tak to prosimy o szczegółowy opis!
- czy w/w procedura dopuszcza (jeśli tak to na jakich warunkach) wizję lokalną urzędników w domach właścicieli zwierząt.
- jakimi kompetencjami powinni legitymować się urzędnicy dokonujący rejestracji zwierząt
- czy istnieją na terytorium RP ośrodki (eksperci) oficjalnie upoważnieni do wydawania opinii w sprawie identyfikacji gatunkowej, warunków utrzymania itp. ( wycieczka do Wrocławia )))
- jakie są dopuszczalne metody znakowania zwierząt.
2. uzyskanie zgody Ministerstwa Środowiska na opublikowanie uzyskanych informacji np. poprzez Internet - jako dokument pomocny przy rejestracji, który można przedstawić słabo poinformowanemu urzędnikowi.
3. w przypadku braku odpowiedzi, po uzyskaniu wiarygodnych opinii o braku funkcjonowania systemu rejestracji zwierząt CITES (nie mało ich w sieci) WYSTĄPIENIE DO BRUKSELSKIEGO BIURA CITES O SKREŚLENIE RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Z LISTY KRAJÓW - SYGNOTARIUSZY KONWENCJI WASZYNGTOŃSKIEJ.
JEŚLI PST TEGO NIE ZROBI - ZROBIĘ TO SAM.
-
Re: CITES, rejestracja a PST
-
Nie potrzeba mi chwały - potrzeba współpracy
-
Wnioski dot.działalności PST i każdej innej organizacji składa się na ręce Zarządu organizacji.
Natomiast oczekiwania dr n.vet.Jarosława Zajączkowskiego czy Kogokolwiek, przedstawiane gdziekolwiek pozostają nadal tylko oczekiwaniami.
Członek PST ma prawo i obowiązek składania wniosków służących rozwijaniu PST i polskiej terrarystyki na ręce Zarządu i współuczestniczenia w ich realizacji.Niestety,niektórzy o tym zapominają.
Temat nie jest odkrywczy.PST kontynuuje prace służące sprawom "rejestracji" i wynika to z ustalonych zadań priorytetowych na ten rok.Jeżeki ktoś może wnieść coś konstruktywnego,to zawsze jest to mile widziane i uszanowane.
Sprawy te m.in.były szeroko dyskutowane i omawiane podczas spotkania w Firleju.
Prezes PST-Piotr Stanisławski
-
Bardzo mnie cieszy szybka odpowiedź Prezesa Piotra. Faktycznie obawiałem się, że umieszczenie informacji na forum TCP (czyli gdziekolwiek) nie dotrze tam gdzie trzeba. Na szczęście się pomyliłem.
Cieszę się również z faktu skonkretyzowania działań Zarządu w sprawie rejestracji. Będę się cieszył po stokroć, jeśli te działania przyniosą zamierzony skutek prawny dla dobra i rozwoju polskiej terrarystyki. Myślę, że miesiąc oczekiwania na efekty wystarczy?
ps. Prezesie Piotrze, przykro mi to pisać ale nie mogę do końca zgodzić się z tezą:
"Jeżeki ktoś może wnieść coś konstruktywnego,to zawsze jest to mile widziane i uszanowane."
Łączę wyrazy szacunku.
-
Dr.Jarku jestem amatorem, a mojego legwana Gucia Pan zna z fotek :-). Jeśli w czymkolwiek mogę pomóc ( nawet w grupie zorganizowanej, bo sprawę Egzotarium w Sosnowcu też Pan zna ) to można liczyć na naszą pomoc. Proszę też zajrzeć tutaj - http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=19&i=168&t=145 . Sprawa rejestracji nie jest sprawą oczywistą co opisałem . Opisałem tą sprawę też Pani Ewie Kaplan z PST. Gliwice mozna wpisać do tabeli jako miasto nie przygotowane do rejestracji zwierząt chronionych i to na kilka miesięcy przed jej zakończeniem ! Pozdrawiam! Rysiek
-
o co chodzi z tym egzotarium w sosnowcu jeżeli można wiedzieć?
-
Uprawnienia umieszczania postów