Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: CZY WIECIE?

qawus
    Guest

Re: CZY WIECIE?

no ale wiecie problem będzie też z przyworzeniem nowych gatunków z zagranicy i wogóle z importem,ceny będą dużo wyższe gdyż towary przyworzone z poza ue są nałożone bardzo wysokim cłem i będzie dużo ograniczeń trzeba też bedzie robić więcej badań takim zwierzakom,co znowu podwyższa koszty.

Tribel
    Guest

tak, moze i podniesie cene, ale i jakosc zwierzakow, co jest wazne zarowna dla nas jak i dla nich.
    chwala dla uni e.

dr Robert
    Guest

O rejestracji zwierząt z list CITES przepis jest u nas od maja 2002, a więc nie tak długo, a w każdym razie nie kilka lat. Z przywożeniem gatunków z zagranicy, przynajmniej z terenu Unii będzie łatwiej o ile w przypadku CITES-owskich zwierzat potrzebne będzie tylko zaświadczenie rejestracji (z powiatu), a nie, jak teraz, za kazdym razem CITES i zezwolenie importowe (z Ministerstwa Środowiska). Nie wiem czy już funkcjonuje jedno ogólnounijne CITES bo ostatnio nie śledziłem tej sprawy, ale chyba tak. Wówczas CITES potrzebne będzie tylko na wwiezienie do jakiegokolwiek kraju Unii, a potem wystarczy zaświadczenie.
    Gdy chodzi o ceny to wiele gatunków jest w Polsce droższych niż w Unii (wiele gatunków płazów, felsumy), a poza tym są dostępne i to z hodowli. W Polsce też jest cło na zwierzaki spoza CITES (20%), a zwierzaki z list CITES nie sa objęte cłem. Patrząc na ceny wielu zwierzat mam wrażenie, że cła w Unii nie mogą być większe, a może pośrednicy mają mniejsze marże. Zresztą chyba lepiej kupować zwierzaki z hodowli.

Uprawnienia umieszczania postów