-
Achatina fulicia
szukam danych o tej achatinie, oraz zdjęć zarówno młodych jak i dorosłych
-
-
Re: Achatina fulicia
Wiesz google to ja też mam ale chodzi mi bardziej o to jakim gat są moje ślimaki. Kupiłem je jako A. achatina a w tej chwili są bardziej podobne do A. fulicia lub A. marginata.
tu masz moje ślimaczki
http://www.terrarysta.com.pl/images/...akolbrzymi.jpg
http://www.terrarysta.com.pl/images/...kolbrzymi1.jpg
-
ja sadze ze jest to jednak Achatina Achatina....ale ekspertem to ja nie jestem ;]
-
Fulicje już mam doszly do mnie dzisiaj, lecz dalej nie jestem pewny co do gatunku moich więszych ślimaczków.
-
ja miałem już dwa gatunki - jedne ponoć riddlei (nie iredalei) a drugie które mam nadal achatina.... oba bardzo podobne jedynie kolorem nogi sie różniły. Ale te Twoje mają jaśniejsza nogę od moich A.a. i inne wzory na muszli. Ale czy moje to faktycznei Achatina achatina to nie wiem :/ lepiej mówić na wszystkie Achatina achatina albo GALS
-
Chyba będę tak robił dotarły do mnie dzisiaj ślimaczki sprzedawane jako Achatina. fulicia i mi one na pierwszy rzut oka przypominają niektóre formy A. magrinata bardziej niż widoczne w internecie fulicie. A jeszcze jedno czy między gatunkami gigantów istnieje możliwość mieszania i wydawania płodnego potomstwa ??
-
Już też o to kiedyś pytałęm i nikt nie znał odpowiedzi :/ mi sie wydaje że śa to w końcu pokrewne gatunki i chyba mogłyby mieć razem młode ale czy płodne to nie wiem :/
-
Przy tym jak różne cechy gatunkowe posiadają nasze ślimaki zaczynam się zastanawiać czy większość ze ślimakóww hodowlach to nie są w jakimś stopniu mieszanki ślimaków z grupy GLAS. Może się okazać że czystych Achatina achatina nie ma w Polsce nikt :P
-
Też tak myśle. Ja już sie z tyloma Achatina achatina spotkałem... a w sumie to każda była inna :/ raz widziałęm A.fulica na Słowacji w sklepie to miały właściwie nawet kształt inny (były bardziej jajowate) i klor (takie jakby pod różowy podchodziły) ale też nie wiem czy były dobrze podpisane.
Uprawnienia umieszczania postów