Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: slimaczki akwariowe :P

aLiCe
    Guest

rozpoznanie

a wiec mama dzisiaj poszla do zoologa skad ma roslinki i okazalo sie ze przyniosla je z roslinkami..
    sa to te z podluzna skorupka...

ponoc rozmnazaja sie jak sie zgniecie skorupke to prawda? bo cos trudno mi uwierzyc

Natkas
    Guest

Re: rozpoznanie

jej, co za drastyczne metody rozmnazania... brr... oczywiscie ze to nie prawda, ampularie czasem moga sie nie mnozyc tak jak np. zatoczki bo sa rozdzielnoplciowe, ale jesli te twoje to akurat samiec i samica to bedziesz miec hodowle wode slimaki lubia czasem taka bardziej zamulona, ale nie wiem dokladnie jak to u ampularii, przede wszystkim daj im roslinki ktore beda mogly obgryzac i zjadac z nich glony. mozesz im sypac tez bardzo rozdrobniony pokarm dla rybek - wtedy podplywaja do gory i "chodza" pod powierzchnia wody jedzac albo zbieraja z dna - tak robily zatoczki

aLiCe
    Guest

ok thx
    roslinke maja, a pokarm maja jeszcze jaki zostal po gupolach bo im ktos sypnal za duzio :] a jak mi ich malo moge przyniesc z zoologa wiecej bo kobieta je chciala zniszczyc gniotac skorupke :/ niszcza jej tam conieco..
    a woda powiedzmy nei jest zamulona a po prostu jej gestosc (wody jako wody, bez dodatkow) niedlugo bedzie przypominala kisiel [lol]

pozdro

Natkas
    Guest

tylko nie zapomnij ze mimo wszystko te wode trzeba czasem zmienic, chociazby ze wzgledu na zapach co za dziwna pani w tym sklepie u nas na ampulariach robia kasiore sprzedajac po 2,50 za sztuke a nie gniota im skorupki:/ powiedz tej pani ze traci zrodlo zarobku pozdrawiam

Jaca
    Guest

Na pewno to nie jest ampularia. Amularie to duże ślimaki (no chyba że bardzo młode).
    Wydaje mi się, że masz po prostu takiego zwykłego ślimaczka, który duży nie rośnie i bardzo dobrze się w akwarium namnaża. Nazwy łacińskiej niestety nie znam.

Radek. P.
    Guest

Re: slimaczki akwariowe :P

Najleprzy pokarm dla zatoczków, to rybie mięso. Jak dasz im mrożoną stynkę to szybko urosną, albo złożą jaja. Do hodowli wystarczy 1 litrowe plastikowe akwarium, i jeśli mają żarcie (najlepiej ryby) to szybko się rozmnożą.

Uprawnienia umieszczania postów