Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Powinen być opis raka kubańskiego.

Radek. P.
    Guest

Re: Powinen być opis raka kubańskiego.

Dodam jeszcze trochę. Nie jest to napewno procambarus cubensis. Jeśli macie raka pasującego do opisu (zwłaszcza nakrapianego po bokach) jest to Procambarus fallax albo Procambarus sp. Po polsku nazywają się jednak rak kubański. Jest to bardzo ważne. Procambarus cubensis rozmnaża się płciowo, a procambarus fallax i procambarus sp. patenogenetycznie (jak np. patyczak indyjski) i samiec po prostu nie istnieje. Piszę o tym dopiero teraz, bo w sklepie nie dostałem nazwy po łacinie i prawidłową musiałem zanaleźć i internecie na podstawie wyglądu i polskiej nazwy. Na początku myślałem, że to P.cubensis, ale jak mój rak dorósł przestał przypominać dorosłego P.cubensis. i stwierdziłem, że jest to P.fallax albo P.sp. Może komuś uda się dojść, który to właściwie rak.

A skoro nie zapłodnienie, to nie wiem, co stymuluje samicę do złożenia jaj. Może podmiana prawie całej wody? Wiem jednak, że potrafią rozmnażać się zaskakująco szybko, jeśli mają warunki, które je do tego nakłaniają.

Tyberek
    Guest

Re: Powinen być opis raka kubańskiego.

Hejki!Kuzynka od której miałam raczki stwierdziła, że w sklepie powiedzieli jej, że to siakiś raczek afrykański. Niestety nie moglam nic znaleźć na jego temat, więc to tylko takie przypuszczenia.

Uprawnienia umieszczania postów