-
Re: SKANDAL!!!
Znam nabory do sklepów zoo.
Qmpelka próbowała w Wawie: okazało się, że zna sie lepiej na psach i kotach (zwłaszcza żywienie) niz właściciel. Poza tym miała za dobre papiery: AR - Biologia i Hodowla Zwierząt (dawna Zootechnika) - specjalność: Hodowle Amatorskie.
Qmpel w Lublinie - wyleciał w okresie próbnym bo nie chciał sprzedawać chorych rybek, roślin paludaryjnych dla akwarystów i pielęgnic do kól. A tak chciała właścicielka.
Może zacząć promować dobre sklepy? Te gdzie obsługa zna sie na tym co robi, zwierzeta mają dobre warunki i opiekę, a klient może liczyć na poradę.
-
To co klijet chce musi byc mu sprzedane!
Mojim zadaniej jest poinformowanie go o danym stworzeniu.
Np. Welonek nie trzyma sie w kulach mimo to z ladnie wygladaja na filmach ja poinformuje nowego wlasciciela o skutkach jakie go czekaja ale nie moge mu niesprzedac! Jesli ktos chce trzymac pielegnice w oczku wodnym nie widze problemu ale czy mu sie zadomowia to juz inna bajka. Jak nie sprobuje to nie bedzie wiedzial. tylko szkoda zwierzaka.
Sory ale mnie tez moze zwolniaza to ze nie znam sie na fredkach, czy akwarystyce slonowodnej Cos czego nigdy nie mialem nie mam pojecia. A przewinelo sie wiele zwierzakow przez moj dom.
-
jakby na przyklad wszyscy zaczeli kupowac tylko w dobrych sklepach gdzie sprzedawca potrafi rozpoznac anoliska zielonego od legwanka zielonego i wszystkie zwierzeta czują sie dobrze i mają odpowiednie warunki to te dobre sklepy były by jeszcze lepsze jakbysmy u nich sie zaopatrywali a te niedobre gdzie az strach wchodzic bo wiadomo ze zaraz bedziemy spoglodac w oczy jakiemus zwierzatku kture sie "kisi" w małym terrarium bez kropelki wody itp i jakbysmy takie sklepy omijali to by splajtowały a tamte "rosły by w siłe" i zwierzątka w tamtym sklepie miały by wiekszą wygode poniewaz sklep by wiecej zarabiał. czasem ludzie idą po prostu do najbliższego sklepu po jedzenie dla naszego pupilka a czy nie lepiej pojechac dalej ale zaopatrzyc sie w dobrym sklepie gdzie sprzedawca usmiechnie sie do nas i wytlumaczy nam dlaczego ten pokarm lepszy jest od tego... ? itp zachecam do kupowania w lepszych sklepach : po jakims czasie bedą jeszcze lepsze !! WOW ale sie rozpisałem :P
-
sluchajcie,widze odzew z Waszej strony,ale to za malo,proponuje:
1.skontaktowac sie z jakąś organizacja broniącą praw zwierzat
(uwazam,ze nie powinno sie karac pracownikow,tylko wlascicieli,to oni sa winni za taki stan rzeczy)
2.nie nalezy unikac tego rodzaju sklepow,bo to do niczego nie prowadzi,i tak znajda sie chetni do robienia tam zakupow i nie kazdy zaglada na strony terrarium,wiec co mu po naszych "czarnych listach"?
poza tym jestesmy rozproszeni po calej Polsce,jedni mieszkaja w duzych miastach gdzie faktycznie jest jakis wybor co do slepow zoo,ale sa i tacy,co mieszkaja w malych miejscowosciach i zaopatruja sie tam gdzie maja mozliwosc,
gwoli jasnosci sama mam przyjemnosc znac pracownika jednego z TYCH sklepow i nie mam mu nic do zarzucenia,wykonuje swoja prace,placą mu za to,ALE KOCHA TO CO ROBI i kasa wcale mu w tym nie przeszkadza,niestety sa i tacy,ktorzy nie chca pobrudzic sobie paluszkow przy sprzataniu,czy nalaniu tej cholernej(przepraszam) wody do miseczki,bo zaczelo sie od tego
pomozcie mi znalezc jakas organizacje(patrz pkt.1),zebym mogla uderzyc dalej
dziekuje i pozdrawiam
-
TO BARDZO PROSTE - W KAZDYM Z NASZYCH MIAST JEST TAKIE COS JAK ORGANIZACJA BRONIACA PRAW ZWIERZAT - PRZYJEZDZAJA ONI NA APEL NP. DO PSOW TRZYMANYCH W ZLYCH WARUNKACH, ITD. WYSTARCZY ZADZWONIC NA INFORMACJE I ZAPYTAC O TEN NUMER. IDZIEMY DO SKLEPU I JESLI COS JEST NIE TAK, GRZECZNIE UPOMINAMY, PO CZYM PO ZIGNOROWANIU NAS WYCIAGAMY TELEFONIK I GLOSNO OZNAJMIAMY, CO ZAMIERZAMY ZROBIC. W RAZIE POTRZEBY DZWONIMY I CZEKAMY - POWINNI PRZYJECHAC, NAPRAWDE! POZDRAWIAM.
-
I tu ruszylo moje serce. Tak jak napisala moja przedmowczyni pracuje dla zwierzat a nie dla pieniedzy!!! (nie miala mnie na mysli). Pracuje juz pol roku w tej branzy i widze ze sa ludzie ktorzy nie rusza czegos tam bo zrobia inni i nie musi sie brudzic
-
U mnie w poznaniu widze jak w hicie już w Tesco dwa warany stepowe
w terrarium mniej więcej 50-50-40 .Warany mają po 60 cm.
Jak widze jak one się męczą to mi ciarki pszechodzą jeden cały czas
drapie szybe nozdrza ma jusz zaczerwienione od tarcia o szybe .
Nie mają nawet miejsca pochodzić. Obsługa niby fachowiec
a tak naprawde..... Szokują mnie też agamy czerwonogłowe gdzie pięć
czy sześć osobników trzymane jest w terrarium niewiele większym od tego gdzie trzymają warany albo takim samym. Nie mają nawet typowego ubarwienia. POZDRAWIAM
-
Osobiscie mam legitymacje osrodkow zajmujacych sie ochrona zwierzat w sklepach i w Polsce. Jednak sprzedwacy najpierw po upomnieniu robili awanture ze to nie moja sprawa co ze zwierzetami i chcieli mi wmowic ze ja sie na nich nie znam, kolejna moja proba byla jak przyszlam z ksiazka aby udowodnic jednak i w to nie uwierzyli i sie klocicli.....niestety ostateczny byl mandat...wystaiwiony przez organizacje na rzecz zwierzat....jednak i to na czesc sklepow nie pomoglo...i oni sie daja placic andaty co tydzien lub dwa tygodnie zamiast przeznaczyc ta kase na poprawe warrunkow zwierzat....ehhh
pozdrawiam.
-
Pictus, z całym szacunkiem. Akurat tak się składa, że mieszkam we Wrocławiu i bywam w TESCO. Sklep zoologiczny także znam. Oraz pracowników. Powiem Ci coś: jest tam taki blond pan (z kitką), który m. in. tam pracuje. Znam go od prawie 3 lat i gwarantuję, że nie zrobił krzywdy żadnemu zwierzęciu. Poza tym na punkcie gadów, płazów, ptaszników i rybek ma istnego fioła. Zawsze chciał pracować w sklepie zoologicznym. No i niestety, jest to jedyna osoba, która się jako tako zna na rzeczy. Pracują tam 4 osoby (powinno być więcej, niestety). Na zmianie są 2 osoby. Praca 12 godzin. W weekend nie idzie tam wsadzić szpilki tyle ludzi. Winą właściciela jest to, że nie zamontował bramki zapobiegającej kradzieżom. Co mają zrobić 2 osoby na taki sklep i taką ilość klientów? Pilnować kasy to raz, a dwa to pilnować towaru. Mało już tam złodziejaszkowie nawynosili rzeczy? Nawet ptaszniki kradli. Oprócz wspomnianego pana wszyscy się boją wsadzić ręce do terrariów z gadami aby posprzątać, do akwarium morskiego nie wsadzą rączek, bo im szkodzi woda słona, gupik i skalar to dla nich to samo.. I co ma tam zrobić jedna osoba? Wyjść z siebie i stanąć obok? Moim zdaniem powinno się w sklepach zoologicznych zatrudniać ludzi, którzy są kompetentni, którzy się na czymś znają, a nie rodzinę i protegowanych, którzy nie potrafią odróżnić boa od anolisa...
Pozdrawiam i zaznaczam, że nie bronię sklepu, tylko dobrego znajomego.
-
Awikularia,zgadzam sie,ze dwoch przacownikow na zmiane 12-godzinna i w dodatku w weekend,to za malo,nie obarczam ich wina za taki stan rzeczy,ale wkurza mnie postawa włascicieli.I to nie dzieje sie tylko we Wroclawiu,ale takze i w innych miejscowosciach.Jak juz pisalam,ja tez znam pracownika zoo w jednym z molochow i nie moge mu zarzucic braku kompetencji,czy checi.Ale zgodzisz sie ze mna,ze takich ludzi,jak moj znajomy,Twoj znajomy,jest o wiele za malo.A wina lezy po stronie wlascicieli
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów