Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Ukąszenie Ptasznika!!

Atrax
    Guest

Re: Ukąszenie Ptasznika!!

Sa rozne szkoly hodowli, ale ja przy "gatunkach spokojnych" nie nabralem zadnego doswiadczenia. Dopiero Poecilotherie nauczyly mnie gimnastyki i refleksu ;]

Jest kilka waznych punktow, ktorych nalezy przestrzegac.

1. Nie pchac lap, kiedy nie trzeba
    2. Nie pchac lap, kiedy nie trzeba
    3. Sprzatac przy uzyciu pesety.
    4. Nie pchac lap, kiedy nie trzeba
    5. Nie popisywac sie.
    6. Przy sprzataniu lub wymianie podloza zamykac pajaka w oddzielnym pojemniku.

To chyba tyle..

a ..zapomnialbym, jest jeszcze jeden wazny punkt:

8. Nie pchac lap, kiedy nie trzeba.

Anton
    Guest

No to ja tak patrzę że najwżniejsze jest to by:
    Nie pchac lap, kiedy nie trzeba!

A propo kiedy nie trzeba?? Bo ja do swojej Aviculari ciągle zagladam!
    A pęsety nie mam, skomfiskowali mi!

Anton
    Guest

Wiem jedno jak pajak głodny to nie zaczepiać!

Wiem to po sobie! ze mną tak jest!
    a jak juz się najem, to od razu lepiej!

BZYK
    Guest

Jas osobiście bez pensetynie otwierał bym zadnego terrarium z pająkiem. A jezeli chodzi om stromatopelme to przy takich drobiazgach jak karmienie lepiej ne otwierac terrarium na oscież. Po co potem zbierac pająka ze ściany.

dario_terrarysta
    Guest

Tosik w jakich okolicznościach zostałeś ukąszony przez poecilotherie , ja mam Ornatke L5 i Regalisa nimfe II i naprawde przy ornacie trzeba uważać jest nadpobudliwa , co do calceatum to miałem od L1 do L4 i dopiero od L3 zrobiła sie agresywna . Ale ja nie popieram brania na ręke pająków z gatunku Poecilotheria , Stromatopelma , Heteroscodra . Z pająków które miałem na ręku to byly : Kędzior L10 , Geniculata L7 , Epicureanum L7 , Avi Avi L1 , Vagans L8 , Smithi L6 , Chromatus L5 , Colorovilosum L7 , Cambridgei L5 , Irminia L5 i Rosee L1-2-4 .

michaśśś
    Guest

penseta to podstawa

BoNo
    Guest

Byly przypadki utraty przytomnosci i omdlen , wymiotow , nawet kiedys na forum ktos opisywal ukaszenie jakiejs Poecilotheri i objawy z tym zwiazane ale zyje, wiec to jest male prawdopodobienstwo. Po ukaszeniu ptasznika szanse na smierc masz tylko 5 %

Pozdrawiam BoNo

Anton
    Guest

Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi i za rady dotyczące chodowli troszke bardziel jdowitych pajączków!1

Dzięki! i Pozdro!

Awikularia
    Guest

Coz, ukaszenia ptasznikow nie sa smiertelne ale - podkreslam - dla zdrowych, doroslych osob. Dziecko lub osoba starsza moze miec powiklania. O ile wiem, nie zanotowano przypadku zejscia smiertelnego z powodu ukaszenia ptasznika. Za to po ukaszeniu Ctenizidae owszem. Jak znajde chwilke czasu, to moze wrzuce moj niedoszly wyklad, ktory mial byc wlasnie m.in. o jadowitosci ptasznikow. Wyklad sie nie odbedzie, ale materialy mam juz przygotowane, wiec chyba szkoda, zeby sie zmarnowaly .

garo
    Guest

Z tego co wiem to jeszcze nie zarejestrowano takiego przypadku w polsce i mam nadzieje ze nie zarejestruja no chyba ze ty masz jakies inne plany

pozdro garo

Uprawnienia umieszczania postów