-
Re: aukcja - prosze nie kasowac przez kilka dni
jakna muj gust jest to kradziesz
TEN TYP TO SMIERDZACY LeN uwaza ze zdjecie chlopaka jest z jego hodowli ze wsyzstko sam napisal pieprzy głupoty !!
TAK czymaj chlopaq nie daj sie KRADZIEZ TO KRADZIEZ(UCIAC MU REKE)
-
awi, jesli mowa o twoim przepisanym/skopiowanym poscie masz jak najbardziej racje, to byl/jest plagiat. moja odp. tyczyla sie pytania czy podanie zrodla wiedzy/obrazu/grafiki unikaja odpowiedzilnosci karnej.
gdyby podal ze post jest awikularii i zdjecie rowniez to nie moznaby go posadzac o kradziesz praw autorskich.
-
Mam takie pytanko. Nie chodzi mi tutaj o przypadek ktory dotyczy Awi, tylko chodzi mi ogolnie. Jezeli ktos uzyl by mojego opisu lub zdjec i nie bylyby one podpisane to w jaki sposob mialbym udowodnic ze to moje??
Ja osobiscie jestem po stronie Awi. Mnie spotkala ostatnio podobna sytuacja z fotkami i opisem, tyle ze koles nawet nie potrafil zmienic hotlinka do gg :] Ale ja sie akurat dogadalem z ziomkiem bez problemu. Symboliczne 2 piwka i udostepnilem jemu to co chcial i nawet zmienilem numerek gadu w opisie Wszystko zalezy na kogo sie trafi. Awi akurat trafila na jakiegos frajera...
Pozdro
-
Ja zawsze jak wysawiam aukcje to wstawiam opis pajako z TCP i czy to jest lamaniem prawa?? ZAWSZE daje taki badz podobny podpis odrazu pod info z tcp:
"OPISY POCHADZA ZE STRONY WWW.TERRARIUM.COM.PL i NIE SA MOJEGO AUTORSTWA."
-
nie no to nie jest najwieksze przestepstwo no ale kradzież bo jakiś gówniaż mały był na tyle leniwy ze se skopiował bez zgody awi. więc takie cospowinnismy tępić oczywiscie , rozumiem
-
Z rozmowy z mecenasem Marcinem Marutą (nie wiem czy nie łamię prawa umieszczając te fragmenty, ale myślę, że wniosą coś do dyskusji :P):
http://przewodnik.interia.pl/glob/kl...tykul?aid=7485
Radi: Czy wolno publikować grafiki (kawały rysunkowe) znalezione w sieci? Takie, które nie są podpisane nazwiskiem autora i nie maja ??
Marcin_Maruta: Prawa autorskie chroni w zasadzie wszystkie utwory i nie mają znaczenia żadne znaki typu copyright. Twórca ma prawo udostępnić utwór anonimowo i nie wpływa to na jego prawa do utworu. Czyli, podsumowując: co do zasady, nie wolno.
student: Czy moja własna strona www jest chroniona przez prawo autorskie? Co oznacza taka ochrona i czego dotyczy? Czy na stronie musi być umieszczony jakiś specjalny znak lub zdanie?
Marcin_Maruta: Strona www jest chroniona prawem autorskim, jeżeli jest utworem, czyli jest przejawem twórczym o indywidualnym charakterze. W praktyce oznacza to, że jeżeli nie jest to jakaś absolutnie banalna strona, to ochrona zostanie jej przyznana. Nie potrzeba umieszczać na niej żadnych oznaczeń.
blabla: Z jakich źródeł mogę wykorzystać zdjęcia umieszczając je na swojej stronie internetowej?
Marcin_Maruta: Zdjęcia też są utworem i zawsze będzie wymagana zgoda podmiotu uprawnionego: twórcy lub np. agencji reklamowej.
astronauta: Czy jeśli mam umieszczone zdjęcia na własnej stronie www i te zdjęcia są przeze mnie zrobione i ktoś je pobierze bez mojej zgody to oznacza, że popełnił przestępstwo?
Marcin_Maruta: Co do zasady, tak.
-
Jeśli umieszczasz zdjęcia lub tekst ze strony, zgodnie z prawem powinieneś zapytać Nooka lub autora tekstu. Ten problem jest załatwiany przez prosta linijka:
"Więcej o tym zwierzaku możesz przeczytać tu: www.LINK.com/zwierzak.php "
Choć jak pisałem np. w niemczech "głebokie hotlinkowanie" w niektórych przypadkach uważa się już za łamanie praw autorskich (były już jakieś porcesy).
-
"astronauta: Czy jeśli mam umieszczone zdjęcia na własnej stronie www i te zdjęcia są przeze mnie zrobione i ktoś je pobierze bez mojej zgody to oznacza, że popełnił przestępstwo?
Marcin_Maruta: Co do zasady, tak.
"
Wg mnie to lipa ,bo akurat samo pobranie zdjęcia nie jest przestępstwem .Koleś albo nie zrozumiał pytania albo się myli
-
Prawdopodobnie chodziło mu o pobranie i rozpowszechnianie... wiadomo o co chodzi.
Zrzucać na dysk można, nie wolno rozpowszechniać.
-
Jestem po stronie Awikulari , choć tez mieliśmy sprzeczke z mojej winy co do Ornaty ale naszczescie wszystko dobrze sie wyjasniło - nie Awi ?? . Co do tej aukcji to gdy ją zobaczyłem to odrazu coś mi nie grało , opis beznadziejnie ułozony i to w dodatku Awi zdjęcie także jej , zero komentarzy , śmierdziało mi to od początku , no nic są i tacy ludzie , moze mam 17 lat , ale jakoś jestem poważny i wywiązuje się z każdej umowy zawartej na allegro . Nie polecam kupywać od ludzi którzy nie maja żadnych komentarzy a także od tych którzy mają ich na minusie . Nie licytujcie tej aukcji , a ty Awi postaraj sie napisać do allegro ze naruszył twoją prywatność .
Uprawnienia umieszczania postów