Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: aukcja - prosze nie kasowac przez kilka dni

sebooz
    Guest

Re: aukcja - prosze nie kasowac przez kilka dni

no więc od dzis trzeba będzie ostro ganiać za cyfrakiem dzieki za info dark

michaśśś
    Guest

czy warto robic zamieszanie o takie coś ? odp etam

sebooz
    Guest

teraz pytasz czy warto robić zamieszanie, a spróbuj się postawić na miejscu Awikularii ...?? czy by Ci było miło gdyby ktoś bezczelnie ukradł Ci zdjęcia, Twoj opis aukcji i jeszcze pisał ze to wszystko jest wyłącznie jego? bo mi się wydaje ze byś nie był zadowolony aż tak bardzo.

Dark Raptor
    Guest

Oczywiście, że warto... a co lubisz być okradany?

popekjr
    Guest

chyba sie mylicie. jesli jest wzmianka o faktycznym autorze zdjecia lub link odnoszacy sie do strony z danym zdjeciem, to nie jest to nieposzanowanie praw autorskich i prawo nie moze zadzialac w takim wypadku.

Dark Raptor
    Guest

Rozmawiałem z osobami zajmującymi się prawem autorskim w sieci. Bez zgody autora nie można wykorzystywać zdjęć. Z resztą zobacz jak rozwiązano to na Arachnoboards

popekjr
    Guest

wiec to co masz w opisie jest lamaniem prawa
    i kazda praca dyplomowa rowniez, nikt nie otrzymuje zgody autora albo wlasciciela praw autorskich,a uzywa ich cytatow, zdjec, wykresow. cos mi sie tu nie zgadza.

popekjr
    Guest

podpisie a nie opisie

Dark Raptor
    Guest

http://prace.sciaga.pl/30806.html

Najczęściej na serwisach masz informację, że są właścicielami materiałów na nich zamieszczonych i rozpowszechnianie ich musi odbywać się wyłącznie za ich zgodą. To rozwiązuje Twój dylemat, bo biorąc np. zdjęcie, łamiesz automatycznie prawo.

Co do utworów w "powszechnym obrocie" i należących do "zbiorowej własności intelektualnej" sprawy te regulują inne przepisy (co nie oznacza, że nie są w jakiś sposób chronione).

Awikularia
    Guest

Oczywiscie, seebooz, ze sa to moje slowa. Wystawiam te aukcje od, zdaje sie, kwietnia. Adres:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=60625290

I nie uwazam, aby to bylo jakies wielkie halo i sianie przeze mnie zametu, bo mi ktos sprzedaz zaniza. To bzdury, jak dla mnie, mozna sprzedawac muchy ze sciany i robic z tego interesu kokosy. Ale chodzi o zasady. Kradziez to kradziez. Wiesz co, dark, chyba skorzystam z tego twojego patentu co do kupowania zdjec . Podobnie miala sie kilka lat temu sprawa z pewnym panem z Poznania - w dobrej wierze sprzedalam mu kilkadziesiat nimf A. geniculata (strasznie tanio, jak na tamte czasy), opowiadalam wszystko, jak dopuszczalam, jak staralam sie chronic jajeczka przed plesnia, dokladnie wszystkie moje doswiadczenia. A po 2-3 dowiaduje sie, jak to pan P. ciezko pracowal, aby miec przychowek od A. geniculata, jak dopuszczal, jak staral sie chronic jajeczka przed plesnia itd. Po prostu to, co ja mu opowiadalam o swoich doswiadczeniach, on ukradl (bo inaczej tego nie mozna nazwac) i szczycil sie jako swoimi doswiadczeniami. I mialam machnac reka i sie nie przejmowac?????? I to jeszcze zrobila tak osoba badz co badz powazna i znana??????? Nie mozna takich i innych rzeczy puszczac plazem! I zawsze tak bede uwazac! A jak sprawe rozdmuchalam, to sie pan na mnie wielce obrazil i "mnie nie lubi". Żałosne.

Co do prac jakichkolwiek: mozna uzywac cytatow, danych, tabel itd. pod warunkiem podania literatury. Bez tego jest to plagiat. Sa to dziela ogolnodostepne, tak jak powiedzial Dark. I rzadza sie tym ciut inne prawa, niz zdjeciami. Jezeli ktos jednak przedstawia czyjes slowa (obrazy, zdjecia itd.) jako wlasne i sie pod tym podpisuje, to jest to karalne. Plagiat nigdy nie byl lekko traktowany. Co do przyslow, aforyzmow - sa tak utarte wyrazenia czy tym podobne rzeczy, ze nie trzeba pytac o pozwolenie - no bo jak zapytasz Arystotelesa czy Homera??? A sprobuj przepisac "Wiedzmina" lub rozpowiadac, ze sie jest autorem Pulp Fiction i podpisac sie wlasnym nazwiskiem - w najlzejszym przypadku dostaniesz kare pieniezna i wyrok w zawiasach. Skoro mozna dotrzec do autora, a moje zdjecia ani tekst nie jest ogolnodostepny, i jest to podpisane, to nalezy zapytac o mozliwosc publikacji.

Uprawnienia umieszczania postów