-
Początkujący...
Witam
Mam pare pytań dotyczących B. albopilosum, gdyż to moj pierwszy pająk. Zauważyłem, że dzisiaj powiększył się odwłok mok mojego pająka i to dużo. później zapokał się w swojej norce. Czy to znaczy, że przechodzi wylinke? Jeszcze mam pytanie, czy karmienie ptasznika samcami mrówek (nie zawieraja kwasu i są mniejsze) to dobry powmysł? Zdają sie być smakowitym pokarmem. Spróbowałem mu podać jednego samca i pierwszy raz udało mi się zaobserwować polowanie pająka. Widać, albo był głodny albo zasmakowało mu, bo sie na niego blyskawicznie rzucił. Podejżewałem, że właśnie po tym mu sie powiększył odwłok. Ale narazie siedzi zakopany w norce.
Dzieki, Maniek.
-
Poprawka
Zapomniałem dodać, że kupiłem go 3 tyg temu i był już wtedy po pierwszej wylince.
-
Re: Początkujący...
To że zakopał sie w norce to nei znaczy ze przechodzi wylinke.
Karmienie mrówkami to zły pomsył.
-
Wiem, ale podejrzewam, że właśnie to robi, bo przez ostatni czas nie byl zbyt aktywny. A co do mrówek to moim zdaniem nie są one szkodliwe, bo nie mają kwasu (interesuje sie owadami od dosyć dawna) chodzi mi o samce ze skrzydłami, nie o normalne robotnice, mają one trochę więcej "ciała". W każdym bądź razie powinno sie słuchać rad bardziej doświadczonych, więc przestane go karmic mrówkami.
-
Wiesz możlwie ze te mrówki nie zaszkądzą pajakowi, jednak ja bym nie ryzykował i pozostał przy pinkach,wylęgu świerszcza.
Niewiadomo czy nie ma to jeszcze czegos szkodlwiego w sobie.
-
polecam wylęg swiersza lub pinki , a co do wylinki to moze niedługo bedzie ją przechodził , ma czarny i błyszczący odwłok ?? .
-
Aha i jeszcze jedno pytanie, jeżeli by naprawde liniał to ile czasu trwa proces linienia? Nie chce sie martwić, że tak długo tam siedzi
dzieki, Maniek
-
Re: Pocza˛tkuja˛cy...
Wiesz, lenienie trwa roznie. Np. moja Ornata z L3 na L4 laniala z zegarkiem w reku 25min!!! (od przewrocenia sie na plecy, do staniecia na nogach!!!). Ale roznie to bywa. Wiec nie przejmuj sie. Nadopiekunczosc moze na prawde czasem zaszkodzic pajakowi, po prostu go zostaw i czekaj... Jak wyjdzie z bialymi nozkami i wiekszy (caly, nie tylko odwlok) to znaczy ze wylnial... pozniej
-
Normalne rzeczy po prostu rosnie i tyje.
garo
-
Maniek, najpierw pomyśl a potem podawaj pokarm. PAJĄKI MRÓWEK NIE JEDZĄ! TO MRÓWKI ZJEDZĄ PAJĄKA.!
Uprawnienia umieszczania postów