-
Re: Jakie jest wasze zdanie?
Niekture ajaczi to hybrydy a jednak uznajemy je za odzielny gatunek brachypelm! Byc moze Hybryde vagans x albopilosum mozna uznac za nowy gatunek brachpelm!
-
troche nie na temat
ja nan pytanko czy ktos moze mi sprzedac takiego pajaczka najlepiej B. baumgarteni ??
-
Zauwazyem u Ciebie w profilu ze masz Brachypelme baumgareteni mogł bym wiedziec gdzie ja nabyłas..???
-
Warto by dodać jeszcze do tej definicji gatunku to, że krzyżują się między sobą ale w naturalnym środowisku. Wówczas jeżeli w wyniku krzyżówki w warunkach laboratoryjnych uzyska się płodne potomstwo nie świadczy to o tym, że to ten sam gatunek. Izolacja rozrodcza może występować na innych poziomach, np. inne zachowania godwe czy zrónicowanie nisz i inne. W ten sposób dwie populacje jeszcze na tyle podobne genetycznie żeby potencjalnie dawać płodne potomstwo można by uznać za różne gatunki. Ale także za podgatunki więc zależy to od przyjętych kryteriów.
Więc jeżeli różne gatunki z rodzaju Brachypelma nie krzyżują sie w naturze mimo iż obszary ich występowania się stykają czy pokrywają są to różne gatunki, nawet jeżeli są rozmnażane przez terrarystów. Oczywiście zależy to od przyjętej definicji gatunku.
-
Tez mnie to ciekawilo poniewasz nie jestem zwolennikiem hybryd i nie popieram takich krzyzowek pajakow ale z tego co wiem to sa hybrydy w naturze.
garo
Uprawnienia umieszczania postów