-
Ornatka wariatka
Wlasnie kupilem p.ornate 2 centy cialka ;P. Jak mozecie to powiedzcie jak zachowac max ostroznosc. Mam troche doswiadczenia z nadrzewniakami ale nie takimi
-
Re: Ornatka wariatka
Hmm takie rzeczy to trzeba bylo sie zorientowac przed zakupem takiego pajaka:/.
Przy hodowaniu takiego pajaka podstawa jest dobrze zabezpieczone terra oraz ostroznosc podczas manewrowanie terrarium:].
-
Aj.. Czytalem o ornatach, duzo sie zastanawialem nad zakupem. A poza tym ona nie w terra jeszcze .
-
majstruj w terrarium jak najmniej odkrytymi dlonmi uzywaj patykow, dlugich szczypczykow, i staraj sie jej nie draznic nadmiernie.
przelozyc ornatke do terrarium: najlepiej wlozyc otwarte pudelko w ktorym sie znajduje do terra i poczekac az wyjdzie i wyjac puste pudelko szczypcami - ja zachowuje nadmierna ostroznosc z tym pajakiem.
ale radzil bym troche o P. ornata poczytac i o nastepstwach ugryzienia, gdzies widzialem posta o ugryzieniu przez ornate poszperaj na forum.
Powodzenia BoNo
-
O tym ukaszeniu tez czytalem. Zapas wapna w szafce jest
-
Wapno w tym wypadku niewiele pomoże...
Przy obsłudze tylko "bezdotykowy" kontakt. Jak pisał BoNo, pudełka, pensety (najlepiej kup sobie taką 30 cm). Jeśli ma już gniazdo, przed każdą obsługą "poinformuj" ją o swojej obecności, np. stukając, robiąc trochę hałasu. Przeważnie wtedy chowa się do gniazda i siedzi tam aż wszystko się uspokoi.
Moja ornata jest dość strachliwa i pozornie powolna. Jednak zdenerwowana, potrafi przyspieszyć.
-
nie pchaj do niej łap i tyle
-
Urzadz terrarium, wpusc do niego pajaka, zamknij terrarium i otwieraj jedynie:
- podczas karmienia
- podczas sprzatania
- podczas wymiany podloza
- w wypadku pojawienia sie plesni
- w wypadku pojawienia sie wiekszych ilosci roztoczy.
- unikaj jakichkolwiek sytuacji, przez ktore pajak moze uciec ;]
- w "naglych wypadkach"
Na pewno nie powiedzialem niczego wiecej, niz to, co sam wiesz. Dlatego zwyczajnie zachowuj ostroznosc :>.
-
Dzieki wszystkim, ornatke dostalem w niskim pudelku i przy przekladaniu do wyzszego nie bylo tak strasznie ;P. Zaganialem ja patykiem takim z 50 cm, dwa razy prubowala go ukasic a pozniej poszla tam gdzie jej kazalem
-
Ostroznie przenoś i jak karmisz i spryskujesz zachowaj ostroznosc.
Uprawnienia umieszczania postów