-
pancerniki w terra skorpiona
Cześć. Podczas mojego pobytu za granicą, mama dała skorpionowi pancernika (niewiem jak to sie nazywa - taki mały, zwija sie w kulke, czarny). Pancernik niezjedzony, rozmnożył sie, i mam kilkanaście białych pancerniczków Słyszałem że one niezaszkodzą zwierzakowi i dbają o czystość w terrarium. Czy to prawda ?
-
Re: pancerniki w terra skorpiona
Mówisz chyba o skulicach (Glomeridae). Pancerniki są trochę większe ;-)
Owszem. Są dobrymi czyścicielami terrariów. Podobnie jak stonogi.
-
-
I ten wiekszy jest ssakiem, w odroznieniu od tego mniejszego .
-
A czy te stworzonka nie będą denerwować pająka ?
-
Czy te "pancerniki" to to co w załączniku ?
-
no coś w tym stylu. Tylko tego większego już niema, zostały tylko milimetrowe szkraby. Siedzą pod ziemią raczej. niełażą po skorpionionie. Zostawiam je
-
dalaczam sie dp pytania jw73 czy pajaczkow nie beda denerwowac??:>:]
-
to jest skorpion
niedenerwują go, niełażą po nim, skorpion jest spokojny, zachowuje sie tak jak wcześniej.
-
Są to prosionki. Akurat o tej porze roku samice noszą na brzuchu wyklute młode (wcześniej nosiły jaja) i stąd ta inwazja u Ciebie. Wątpię jednak by się utrzymały w terra.
Ogólnie owad złapany przez drapieżnika gubi jaja/młode. Jest to swego rodzaju strategia przetrwania, chociaż z drugiej strony prawdopodobnie wynik nadmiernego pobudzenia nerwowego zjadanego owada
Też karmiłem swoje pajączki prosionkami i też samice gubiły młode. Ale tak samo np. zjadane karaczany gubią ooteki, czy wszamana ćma - jajeczka.
Uprawnienia umieszczania postów