Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: usumbara a mammilatus

AGAM
    Guest

Re: usumbara a mammilatus

a kurde ta moja mammilatuska, to ani żółta, ani jakaś pomarańczowa :/ ale jakby wyszła w świetle aparatu to nie wiem :/

Samael
    Guest

To jest to samo - mammilatus jest stara nazwa P.murinus red form.P.spinifer jest niedostepny w Polsce i sprzedawano pod ta nazwa wlasnie "czerwone" murinusy.Porownywanie fotek uwazam za smieszne,bo nawet kiedys Baku pisal,ze na podstawie fotki nie da sie okreslic gatunku.Byly juz ze 2 dyskusje na ten temat.Agam przeszukaj archiwum na pewno znajdziesz.Podeja lnika do strony R.Westa na ktorej jest murinus zwykly i red form/orange "usambara".Wg niega sa 3 odmiany - zwykly,red/orange Usambara i dark form Kalahari.
    http://www.birdspiders.com/archive/1...FF1BA69B8.html
    Przegladnalem wszystkie stronki jakie mam w ulubionych i nigdzie nie znalazlem zeby red form byl czyms innym od orange form czy usambary.Jesli ktos ma jakies wiarygodne zrodlo,ze jednak sie czyms roznia to poprosze o podeslanie.

Kordian
    Guest

To wszystko to jest p.murinus i tyle Jedne ładniejsze (usambry, mamillatusy i co tam se jeszcze wymyślimy...), inne brzydsze (np. "zwykły"). Chociaz różnica w ubarwieniu potrafi być kolosalna. Mój mi się najabardziej podoba i już ;p

AGAM
    Guest

przejrzałem kilak starych postów raz jeszcze i szczerze powiem że nie wiele mi dały :/ czy nikt nie jest pewien na 100% jak to jest??? bo co opinia to inna... Jakie są w końcu odmiany tych murinusów?? :/

Kordian
    Guest

Jak chcesz takiego jak mój, tylko że mniejszego, to zapraszam <a href=http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=112&i=3815&t=3815>tutaj</a>

Kordian
    Guest

A widze w profilu, że już masz

P.S: Te foto w profilu przedstawia Ciebie?? :>

Krycha.k15
    Guest

PROPONUJE TAK.....!!

Zeby nam tu na forum sie to nie myliło (np przy sprzedazy)
    to ten :

bedze Yellow form

a ten:

bedzie tak jak przedtem red form lub orange form:]

Awikularia
    Guest

Coz, z P. murinus jest dosc duzy klopot, poniewaz ma on bardzo duzo odmian barwnych, ktore zaleza od jego wystepowania. Jest to pajak chyba najbardziej rozpowszechniony w Afryce. Co rejon, to inaczej wyglada. Nie jest wiec dziwne, ze wczesni badacze uznawali rozne jego odmiany barwne za rozne gatunki. Teraz wiadomo, ze barwa jest ostatnia rzecza, jaka sie bierze pod uwage przy oznaczaniu danego gatunku. Tak wlasnie bylo, kiedy byly gatunki P. mammilatus (badz mamillatus lub mammillatus) - taki swietliscie zolty, niektorzy uznaja za pomaranczowy. Powiem tylko, ze kilka lat temu nabylam w Bratysławie wlasnie P. mamillatus (sprzed rewizji Gallona) - byl on zolto brazowy, mial barwy nieco jasniejsze i bardziej przytlumione, niz "normalny" P. murinus. Ja osobiscie nie uzywam tej nazwy, bo w sumie to sami handlarze namieszali. Jestem w stanie rozroznic odmiane czerwona (czyli usambara/usambra/usumbura - na marginesie, te jaskrawo pomaranczowe pajaki wystepuja wlasnie w okregu Usambara w Afryce i nigdzie indziej, dlatego jest taka a nie inna nazwa), normalna - tzw. common form (najbardziej rozpowszechniona) i ciemna, czyli Kalahari (bo ta odmiana barwna wystepuje jedynie w tamtejszym rejonie). Nie wykluczam, ze sa tez inne odmiany barwne, ale mysle, ze moze tu chodzic o krzyzowki. Czyli usambara z kalahari = nie wiadomo co, ale sprzedawane np. jako P. mamillatus.

Alez nakrecilam .

przemek_lewy
    Guest

jesli ktos nie widzi roznicy miedzy murinus zwyklym usambra a mamilatusem to juz chyba jest potrzebna pomoc okulisty:P

Samael
    Guest

Skoro sie roznia to pokaz mi gdzie to wyczytales - podaj link do strony badz ksiazke w ktorej kazdy z nich jest opisany jako osobny gatunek.Nie sztuka jest wyczytac bledne informacjie i popychac je dalej.Jesli masz takowe linki badz literature to poprosze i jesli bedzie tam napisane ,ze to 2 rozne gatunki to zweryfikuje swoja wiedze :]Patrzac na rozne polskie i zagraniczne strony nigdzie nie widzialem opisu P.mammilatus jako osobnego gatunku,a jedynie ,ze nazwa ta jest synonimem P.murinus red form.

Uprawnienia umieszczania postów