-
Re: usumbara a mammilatus
Coz, Samaelu drogi, z tym tez jest maluski problem. Rewizja Gallona dotyczaca ptasznikow afrykanskich (nie wszystkich) zostala przeprowadzona po 2001 roku (nie pamietam dokladnie, kiedy). Przedtem bylo wiecej gatunkow z rodzaju Pterinochilus i byly tez opisane jako odrebne gatunki P. spinifer, P. mammillatus i P. murinus. I bylo to jak najbardziej poprawne. Natomiast nigdy jako osobny gatunek nie wystepowal P. usambara - to byl kiedys po prostu P. spinifer (teraz wiadomo, ze P. spinifer to Eucratoscelus constrictus ale taki, ze w handlu go nie bylo - pomylka sprzedajacych).
I tak, Peters (tak, tak, ten odkrywca ptasznikow) wydal w 2000 r. ksiazki:
Afrikas Vogelspinnen - tam opisany jest m.in.:
- P. mammillatus - s. 85, 93, 94 -> jako calkowicie osobny gatunek;
- P. spinifer - s. 85, 103, 105 -> jako calkowicie osobny gatunek;
- nie mowiac o P. murinus.
W ogole opisal 23 gatunki ptasznikow z rodzaju Pterinochilus (a teraz zostalo ich 7 gatunkow).
Kleiner Atlas der Vogelspinnen - tego samego autora - (2000) rowniez traktuje P. spinifer i P. mammillatus jako dwa odrebne gatunki.
Podobnie postapil Kovarik (tez arachnolog dosc znany na swiecie).
Sklipkani (1998):
- P. mammillatus - s. 63, 68 - jako calkiem osobny gatunek;
- P. spinifer - s. 63,68 - jako calkiem osobny gatunek.
Teraz jest to zmienione i nalezy sie stosowac do czasow obecnych, a nie dawnych.
Pozdrawiam
-
jak opierasz swoja wiedze tylko i wylacznie na przeczytanych stronach internetowych to ci gleboko gratuluje wiekszasc sowjej wiedzy opieram na zyciowym dosw. i doszedlem do wniosku ze nawet w ksiazkach mozna znalezc pewne niedopatrzenia. Oby dwa te gat widzialem na live i to mi stylko zeby mnie przekonac ze jest juz roznica w ubarwieniu wiec napisalem ze jest roznica!! no i tak jak Awikularia napisala ze jest roznica w wystepowaniu danego gat - ale ja tego juz nie pisalem!! jak bys przykladowo dal temat do avikach to bym sie nie wypowiedzial bo jak narazie mialem doczynienia tylko z 5 gat - wiec sa mi calkowicie opce - a jesli u mnie w profilu nie ma wpisanych murinusow to nie znaczy ze w przeslosci nie mialem z nimi do czynienia
pozdrawiam
-
Dziekuje Aniu za rzetelna i wyczerpujaca odpowiedz - jak widac autorytet to nie tylko "nalepka" na plecach i czyjec widzimisie...fach trzba miec w reku :P:P :] Mysle ,ze niektorzy juz maja jasnosc w tej sprawie. :]
-
Nie jestem autorytetem, Tomku, bez przesady. Kocham ptaszniki po prostu.
-
> jak opierasz swoja wiedze tylko i wylacznie na przeczytanych
> stronach internetowych to ci gleboko gratuluje
Hmmm a skad ten wniosek ?? Prosilem o zrodla to wszystko.Czy jesli wezmiesz 2 albopilosum i jedna bedzie jasniejsza a druga ciemniejsza to bedziemy mieli do czynienia z 2 odrebnymi gatunkami ??!! Przeciez 2 osobniki danego gatunku moga sie roznic nieco w ubarwieniu.Nie opieram swojej wiedzy tylko na stronach,opieram ja takze na wlasnych juz ponad 3 letnich doswiadczeniach .Poza tym czytam wszelkiej masci fora i czytam co ludzie pisza i jesli mam watpliwosci to staram sie to sprawdzic.W pierwszym poscie napisales ,ze to nie jest to samo,wiec dlatego poprosilem CIe o zrodla Twojego wniosku.
>wiekszasc
> sowjej wiedzy opieram na zyciowym dosw. i doszedlem do wniosku
> ze nawet w ksiazkach mozna znalezc pewne niedopatrzenia. Oby
> dwa te gat widzialem na live i to mi stylko zeby mnie przekonac
> ze jest juz roznica w ubarwieniu wiec napisalem ze jest
> roznica!!
Owszem mozna,nie twierdze ,ze nie - w ET pisze np ,ze geniculaty strzelaja odchodami :].Roznica w ubarwieniu moze byc i tak jak napisalem wyzej nie oznacza to ,ze sa to 2 rozne gatunki.Kiedys Ziu napisal ,ze to sa po prostu kundle murinusa i dlatego sa roznice w ubarwieniu,a w rezultacie to ten sam gatunek.Nie denerwuj sie tak ,bo to tylko dyskusja i wymiana doswiadczen :P
> a jesli u mnie w profilu nie ma wpisanych
> murinusow to nie znaczy ze w przeslosci nie mialem z nimi do
> czynienia
Nie zagladalem w Twoj profil :P I wcale nie twierdze ,ze nie miales z nimi doczynienia.Ja tez nie mam murinusa w profilu :P Jednak kiedys kupilem murinusa "czerwonego" jako spinifera i troszke drazylem ten temat i uwazam ,ze red form,usambara,orange form i mammilatus to jeden i ten sam pajak tylko w mniejszym lub wiekszym skundleniu.Poza tym zastanawia mnie to czy czasami handlowcy nie uzywaja chwytu marketingowego sprzedajac to samo pod nazwa innego gatunku - juz kiedys byly akcje z L.cristiata,ktora byla de facto starym V.cristatusem,a obecnie N. chromatus.Zachecam do przeczytania tego co napisala Awi ponizej. :]
> pozdrawiam
>
ja rowniez :]
-
to w końcu tyle tylko wiem, że nic nie wiem z tego co wiem pozostaje dopasowywac pająki po barwie, ale ciężko to robić po samych fotkach :/ obecnie oczekuje samca ponoć USUMBURA dla mojej samicy ponoć MAMMILATUS - na fotach wyglądająpodobnie -może samiec jest bardziej jaskrawy, ale też jest świeżo po wylince, a samica już długo.
Uprawnienia umieszczania postów