-
Re: wysoka temp. + karmienie = szybki wzrost i problemy???
A ja myślę, że coś w tym jest. Jednak dla statystycznego sprawdzenia efektu tzw. "restrykcji kalorycznej" (bo zapewne o to tu chodzi) trzeba byłoby sprawdzić długość życia pająków. Większość terrarystów trzyma je jednak od niedawna, pająki często zmieniają właścicieli (różne warunki). Tak więc wyciągnięcie jakichś wniosków jest w tej chwili niemożliwe (choć sądząc po głosach na AB zaobserwowano już pewne efekty).
Zasada "restrykcji kalorycznej" polega na tym, że organizm utrzymujący wysoki metabolizm żyje krócej. Jest szereg teorii wyjaśniających to zagadnienie. Najprawdopodobniej związane jest to z powstawaniem wolnych rodników, uszkadzających DNA i powodujących powstawanie mutacji, skracających życie zwierzęcia. Zjawisko to udowodniono u bardzo wielu grup organizmów: od pierwotniaków po ssaki.
-
no cos w tym jest Darku, bo zauwazylem ze dosc "spasione pajaki" czesciej padaja i choruja na rozego typu dolegliwosci czesto zwiazane z genetyka
-
Jezeli tak pisze w FAQ, to trzeba to usunac, bo to bzdura.
Jak przyjdzie Nook, to mu o tym powiem.
Powiedz jeszcze, w jakim opisie to zauwazyles, to tez sie usunie.
-
Dark`u i przemku, nikt nie podwaza tego ze pajaki w wyniku przyspieszonego metabolizmu zyja krocej, bo tak jest. i mysle ze przyspieszony metabolizm powoduje szybsze starzenie sie organizmu pajaka dlatego tez umieraja szybciej, odnosnie chorob w wyniku przekarmienia to chyba jakas pomylka ale nie jestem pewien.
ale watpliwosci pytajacych dotyczyly rozmnazania!
-
To nie powoduje problemów z rozmnażaniem ! Ale o ile się nie myle to są problemy z długowiecznością ptasznika i żyje on krócej jeżeli jest obficie karmiony i jest w wysokiej temperaturze.
-
mi wlasnie chodzi o to, zeby podrostki trzymac, w wyzszej temp. i obficiej karmic (szybszy wzrost), a cieszyc sie pozniej dlugowiecznoscia doroslych trzymanych w normalnej temp. czy to jest mozliwe bez szkody dla zwierzat ?
-
podobna dyskusja miała miejsce ma innym forum
http://terrarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=41465
pocztajcie
-
To prawda !!!
Dzieje sie tak poniewasz w tak szybkim czasie narzady pluciowe nie zdarza sie dobrze wyksztalcic, rozwinac i wtedy pajaki sa po prostu bezplodne.
garo
-
Powtarzam: ja tego u siebie nie zauwazylam. Ale moze ktos prowadzil na ten temat badania. Ja nie.
-
A kto z was tego doswiadczyl? tzn. hodowal w ten sposob pajaki i zauwazyl bezplodnosc? Albo kto tak hodowal i nie zauwazyl?
Chyba najlepiej niech sie wypowiedza osoby ktore tego doswiadczyly ...
Uprawnienia umieszczania postów