Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Co to jest?!?!

Kordian
    Guest

Co to jest?!?!

Pająk wyliniał i wyszedł z wylinki z czymś takim. Widać to również po wewnętrznej stronie wylinki. Na zdjęciu nr 1 pająk świeżo po linieniu, na nr 2 wylinka:

ziu
    Guest

Re: Co to jest?!?!

uuu nie wyglada to dobrze, wyglada mi to na jakas deformacje po wylince, zobacz czy stwardnieje za jakis czas, albo slady po jakims pasozycie.

Kordian
    Guest

Też myśle ze deformacja. Po pasożytach żadnych nie ma śladów, grzyb czy pleśń też wątpię, z zewnątrz wylinka jest ładna, piękna, a przy tym to, co zostało w wylince jest baaardzo twarde. Ziu odezwij się do mnie na gg jakoś. Tu 2 nowe foty:

Ca2na3is
    Guest

U rybek akwariowych występuje coś takiego jak rakowatość więc może to też jest spowodowane jakąś zmianą/wadą genetyczną. Czynników mutagennych w naszym środowisku nie brakuje, może nim być np. dym tytoniowy lub jakiś odświerzacz powietrza. Ze zdjęć wynika, że pajączek wyliniał i się pozbył niepotrzebnych dodatków.

Jimbo
    Guest

Dziwna sprawa. Wygląda na jakiś nowotwór.

Tomek_Nie
    Guest

oj zle mu sie wylinke przeszlo chyba:/ i mu sie jakims sposobem ,,przykleila" czesc nowo wytworzonego pancerza do starej skory i nastapilo rozdarcie nowej skóry? daj go do pojemnika z niska wilgotnoscia moze przezyje ,moze sie mu to jakos zasklepi ...

Foxtrott
    Guest

moja smithi (~L8-L11) miala to samo, jakiś czas był biały placek z naroślą w tym samym mijscu, później obszar się zmniejszał z wylinkami, a teraz jest tylko ledwo widoczne wybrzuszenie prawie normalnego koloru.
    byłem z tym u prof. A.Dziabaszewskiego(bardzo doświadczony arachnolog, pracował także z ptasznikami), ale nie miał pojęcia co to może być.
    wg mnie to jakaś niegroźna deformacja, ale jakie są przyczyny-nie wiem.

miki_metal
    Guest

ja mam taka dziwna narosl u mojego vagansa... (sprzedawczyni mowila, ze to pozostalosc po wylince, ale z nastepnymi to nie zeszlo, a powoli sie zmniejsza)

Kordian
    Guest

No to widzę (czytam), że nie jest tak źle. Ziu odezwij się, bo się nie odezwałeś jak dotąd.

Ca2na3is
    Guest

Możliwe też jest, że jest to pozostałość po uszkodzeniu karapaxu... gdzieś widziałem fotki pajączka, który uszkodził sobie nogę, a po wylince miał całe białe kolano. Wyglądało identycznie jak to. Możliwe też jest, że jest to coś w stylu strupa lub blizny.

Uprawnienia umieszczania postów