-
Re: rozdrobniony korek zamiast torfu?
korek nie trzyma wilgoci.
a przy upadku na włókno/torf nic się pajakowi nie stanie.
-
Korek troche trzyma wilgoc ale nieznacznie - np klasyczny korek w butelce z winem - on lekko pecznieje (od wilgoci) i wlasnie dlatego byl od lat wykorzystywany do korkowania butelek. Wiec w pewnym stopniu trzyma wilgoc ale raczej nie tyle zeby bylo to uzyteczne - bo musialby byc zanuzony w wodzie - i dlatego wlasnie butelki sie przechowuje poziomo - a wlasciwie skosnie z lekkim skosem w dol szyjki - tak aby wlasnie korek byl caly czas oblewany winem i co za tym idzie napecznialy oraz szczelnie zamykal butelke. Z kolei sam korek raczej w ogole nie plesnieje - ja przynajmniej sie z tym nie spotkalem - to raczej rzeczy ktore na nim czy tez pomiedzy nim lezalyby i panowalaby tam wilgoc - te moga plesniec ale raczej nie sam korek.
-
ciekawy pomysł, myślę że się nada
-
A moim zdaniem to zly pomysl... nie trzyma lepiej wilgotnosci niz wlokno k. szybciej plesnieje jak wlokno k... wiec co jest lepsze..:] wlokno kokosowe. A co do pajaczka to rownie dobrze moze to byc psalmopoeus irminia (jesli tak to sie ciesz bo jest ladniejszy niz cambri (bynajmniej dla mnie) i drozszy)
-
Ja w jednym z terrariow na wlokno kokosowe mam wrzucone resztki korka po dlubaniu tzn to co wydlubalem z niego dodalem do podloza.Z tym plesnieniem to bzdura,bo korek nie ma prawa zaplesniec.Korek kupowalem w sieci "Dom Korkowy" i sprzedawca powiedzial mi,ze nawet gdy jest zbyt duza wilgotnosc to korek sam "produkuje" jakies swoje substancje,ktore hamuja wilgoc i jesli cos ma splesniec to jakies resztki ktore na nim zostaly. :]
Uprawnienia umieszczania postów