Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: rozdrobniony korek zamiast torfu?

elkrakerso
    Guest

rozdrobniony korek zamiast torfu?

czy dla małego pajączka (L3) jako gleba może być rozdrobniony korek?dobrze trzyma wilgotność i jest miękki w razie upadku.ptasznik jest nadzewny(chyba) bo wietrznie spaceruje po ściankach pojemnika i często spada ... więc może być zamiast torfu czy nie?

SpN
    Guest

Re: rozdrobniony korek zamiast torfu?

jak to możliwe ze ktoś ma pająka i nawet nie wie czy on jest nadrzewny?

maze
    Guest

heh tez mnie to zastanawia a co do korku to moze byc tylko uwazaj zeby ci nie splesnial

elkrakerso
    Guest

pająk to ponoć ptasznik trynidadzki(takiego kupiłem ale nie jestem fachowcem),ale wygląda trochę inaczej niż ten na zdjęciu w opisie gatunków, budowe ma taką samą, ale zupełnie inną kolorystykę,cały jest brązowy z ciemno ponarańczowym korapaxem i przedramieniami(?)-przed ostatni człon odnóży jest ponarańczowy lub bardzo jasno brązowy(jak brachypelma emilia),odwłok ma ciemno brązowy z jasnobrązową "choinką"i czarnym paskiem przez obwłok(czyli ogólnie wygląda bardzo ładnie ale jest niepodobny do wszystkiego co jest w opisach)jeśli chodzi o kolory to wygląda troche podobnie do brachyypelmy emili ale ma inną budowę, chyba to ptasznik trynidadzki,jest szybki i agresywny,lubi siedzieć na poziomych powierzchniach i nie wyczesuje włosków z odwłoka ze względu na to i budowe wnioskuje że to gatunek nadrzewny.niestety nie mam fotki,jak zrobie to podrzuce ...dziwne zjawisko co nie?

maze
    Guest

mlode ptaszniki maja inna kolorystyke niz osobniki dorosle ;]

Theraphos
    Guest

a robi gniazdo z pajęczyny ?
    Bo jak tak to pewnie mysliwy... a jak nie to tez niekoniecznie mysliwy :P

elkrakerso
    Guest

coś tam sobie snuje ale to raczej przy ziemi,a czasem (nie niepokojony)nawet lubi sie gdzieś w jakąś szczeline schować(mimo utrzymywania stałej wilgotności ok 70% i temp ok 25)dlatego mam wątpliwości co do gatunku bo dość ekscentrycznie się zachowuje

maze
    Guest

hehe
    w kazdym razie mlode wygladaja tak:

elkrakerso
    Guest

)))) BINGO! oto on! tylko mój jest już dużo lepiej wyrośnięty! thanx Maze!

ketnip
    Guest

maze korek nie plesnieje....

Uprawnienia umieszczania postów