Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: czy jaskrawo ubarwione owady mogą być trujące dla ptasznika?

elkrakerso
    Guest

czy jaskrawo ubarwione owady mogą być trujące dla ptasznika?

mam ptasznika trynidadzkiego L3,czasem można w okolicy złapać jaskrawo ubarwione owady,jak wiadomo jaskrawe kolory często oznaczają iż jakieś zwierzątko jest trujące lub po prostu nie smaczne,czy mój pająk sam będzie wiedział co może jeść a co może mu zaszkodzić (myśliwy z trynidadu to gat endemiczny ,więc napewno nie jest obeznany z naszymi owadami),czy jeśli dam mu taki obiadek to ptasznik zwyczajnie nie będzie chciał go zjeźć?a może najpierw zje a potem przeniesie się do krainy wiecznych łowów?(czyt.kopnie w kalendarz)co myślicie?

Theraphos
    Guest

Re: czy jaskrawo ubarwione owady mogą być trujące dla ptasznika?

LEpiej nie ryzykuj i daj mu świerszcza, konika polnego...

Mariusz
    Guest

jakos nie chce mi sie wierzyc, że pająk po kolorach rozpozna co jest dla niego zdrowe, a co nie?

kagetsu
    Guest

chyba kazdy gat. ptasznika nie jest z natury obeznany z naszymi rodzimymi owadami ;P ja bym nie dawal jakis jaskrawych robakow ,bo nie sa napewno najzdrowsze

cage
    Guest

po co urozmaicać ?!
    to co dostaje teraz w zupełności napewno mu wystarczy.
    macie mączniaki, koniki, świerszcze, szarańcze, karaczany, noworodki, modliszki, a nawet anolisy - mało ?! znakomite MENU. nic więcej nie trzeba im podawać.

popekjr
    Guest

jaskrawo ubarwionych nie podawaj, bo to raczej znaczy ze sa nie smaczne badz trujace, a po co pajak ma sie o tym przekonac, nie wiadomo jak i czym go takie kolorowe cudo potraktuje

Sculptor
    Guest

A ja chcialem zapytac czy pajak w ogole zauwazy jakiekolwiek kolory?????????????? on cos widzi tak konkretniej??????????? myslalem ze raczej pobudzaja go wibracje podloza i jak bedzie glodny a wibracje wskaza ofiare z ktora moglby sobie poradzic to sie na to rzuci i nie bedzie specjalnie sie temu przygladal... czy jednak jak juz zlapie to oglada ofiare zanim zatopi w niej kly?? lub tez po ataku a przed konsumpcja decyduje czy kolorystycznie upolowana ofiara mu odpowiada - czy on to W OGOLE widzi??????

Theraphos
    Guest

Pająk jest praktycznie ślepy wiec nie zobaczy!
    Odróźnia dzień i noc i wiecej
    Lepiej nie dawaj mu tego bo w swoim naturalnym środowisku napewny by tego nie spotkał i nie zaatakował...

skqn
    Guest

po co karmic jakims badziewiem jak masz tyle koników na łące

popekjr
    Guest

sculptor ja nie twierdze ze pajak widzi, natomiast mowie ze pajak ma smak, a poza tym taki kolorowy zuczek prawdopodobnie broni sie jakas substancja chemiczna i to moze pajakowi zaszkodzic.

Uprawnienia umieszczania postów