-
Jad B.Smithi
Chcem przygarnac wlasnie takiego malego smithiego L1 a nie od dzis wiadomo ze z L1 zrobi sie L2 potem L3 itd.I nurtuje mnie jedno pytanie dla mnie bardzo wazne wiem ze jad smithi jest porownywalny z jadem pszczoly i jak nie jestem uczulony(a nie jestem)to bede tylko odczuwal bol i powstanie opuchlizna ale mam wade serca a dokladnie zwezenie aorty i czy takie potencjalne ukaszenie jest w stanie zagrozic mojemu zdrowiu moze nawet zyciu?Moze to glupie pytanie ale bedzie to moj pierwszy ptasznik wiec wole sie upewnic i moze sie myle ale watpie zeby jakikolwiek lekarz dal mi na nie odpowiedz dlatego szukam pomocy wsrod was drodzy forumowicze.
-
Re: Jad B.Smithi
a myslalem ze bedzie to nastepne blache pytanie, ale w twoim przypadku mysle ze nic Ci sie stac nie moze raczej po jadzie smithi, ani zadnej innej brachypelmy. po pierwsze wazne jest jaki to pajak, ktora wylinka, czy atakowal czy dziabnal w obronie to wszystko jest bardzo wazne, chodz mysle ze przy smithi nie ma co wogole sie zastnawiac. A zreszta jak nie bedziesz pchal lap to Cie nie dziabnie a i tak watpie ze wogole mialby ochote ;]
Aczkolwiek "...jad wiekszasci pajakow oddzialowywuje na miesnie i serce, te z neutoroksyna na mozg...."
takze lepiej sie jeszcze wypytaj ;]
-
Smithi tak jak inne brachypelmy mają słaby jad wiec nawet jeżeli Cie ugryzie to raczej nic ci sie nie powinno stać.
Ale w twoim przypadku szczególnie bym uważał z manipulacją ( w przyszłości)w terra i wougle.
PS nie do tematu ale: ziu pamiętam że kiedys chyba dawałes na forum tabele ze składnikami jadu. Masz albo wiesz gdzie ona jest?
-
szmiti to łagodny pajączek wiec nie powinien sprawic problemu jak bedziesz uważac to nic cie się niestanie ale ja na twoim miejscu poradził bym sie lekaża(tak na wszeliki wypadek)
ps.Theraphos jak chcesz tabele to podaj mejla to cie przesle
-
Jest w profilu
Glupik@tlen.pl
-
Smithi to bardzo spokojne i lagodne ptaszniki polecane dal pocztkujacych !!!
Ja mam mojego smithiego juz 5 miesiecy i nie probowal ukasic tylko kilka razy wyczesal wloski wiec jak sie bojisz przez ukoszeniem wystarczy tylko sie bezpiecznie manipulowac w terra a pajak nie ugryzie !!!
POZDRO
PS.cyclosternum mozesz mi tez przeslac ta tabele: dawcib@poczta.onet.pl
-
cyclosternum mozesz mi tez przeslac ta tabele: dawcib@poczta.onet.pl
POZDRO
-
nie słuchaj ze nie gryzie i nie sa agresywne bo skoro masz jakieś problemy to nie warto ryzykowac, ja mimo wszystko rozejrzałbym sie na twoim miejscu za innym zwięrzatkiem nie jadowitym i nie było by problemu.
-
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Poczekam na opinie lekarza (chociarz co on tam moze wiedziec o jadzie pajakow :/)i wtedy zdecyduje.
-
Uprawnienia umieszczania postów