-
H.lividum- prawda czy zabobon
chodzi mi o to że wszędzie pisze że to jest niesamowicie groźny, niebezpieczny, agresywny itd.. ptasznik, wiem że jest w tym troche prawdy ale chciałbym poznać opinię tych którzy chodują to cudo
-
-
Re: H.lividum- prawda czy zabobon
Szybki/agresywny/jadowity(z jadowitoscia nie ma watpliwosci). A co do pozostalych dwoch.... daj duzo podloza, to nie bedzie agresywny. Moja lividum jest plochliwa, nawet przy sprzataniu i przenosinach nie probuje atakowac.
-
Ja mam młodego osobnika bo dopiero L5 ale nie mam z nim wiekszych problemów ale jesli to ma być jeden z pierwszych pajaków to bym odradzal ze wzgledu na siłe jadu.
-
narazie jeszcze nie planuje kupna ("........a może........")
-
jakie skutki moze wywolac ukaszenie H.lividium...jak grozny jest jad?
-
tabela sie klania, a co do skutkow to podobno cos jak poecilotheria, wiec niemile mozna zkonczyc na OIOM-ie, zalezy jak silny jest organizm, moze zkonczyc sie tylko na goraczce i skurczach miesni, a moze na spiaczkach, szczekosciskach, wydzielaniu piany z ust, i roznych wstrzasach, nikt Ci tego nie powie dokladnie ,trzeba jeszcze wziasc pod uwage jakiej wielkosci pajak, ile po wylince, ile temu jadl, i wiele wiele innych roznych wspolczynnikow.
-
The risk of envenomations by venomous exotic spiders have not been well recognized in Japan. Two cases of finger bite from Asian pet tarantula, Haplopelma lividum (Cobalt blue), are reported. In both cases, initial severe pain and inflammatory signs were completely healed with only symptomatic treatments within several hours. In one case, arthritic stiffness lasted for a few weeks following bite but resulted no permanent deficit. Bites from Haplopelma lividum seemed relatively harmless like other various tarantulas, although the composition of the venom has been unknown.
Chudoku Kenkyu 2001
Pierwszy lepszy artykul.
-
Tak jak reszta mówi - ptasznik bardzo szybki. Agresywny tylko jak ma niedostatecznie duzo podłoża albo gdy nie będzie miał juz szans na ucieczkę. Wtedsy się zmienia i jest silnie agresywny, rzuca się, skacze itp. U mnie zawsze ucieka, nawet jak sobie siedzi i się grzeje, gdy lekko stuknę w terrarium od razu się chowa pod ziemię. Polecam - naprawdę piękny ptasznik.
-
jakie terrarium byłoby dla lividum najlepsze? chodzi mi o otwieranie i wielkość, ile torfu na dno?
Uprawnienia umieszczania postów