Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Minatrix wylika czy śmierć

Gdanszczanka
    Guest

Minatrix wylika czy śmierć

Ostatnio kupiłam u Tomi666 samice po 12 wylince A.Minatrix, przez weekend lezała na poczcie a w poniedziałek już była u mnie. W środę zauważyłam że jest mało ruczliwa,a raczejwogóle się nie rusza tylko ma łapki 2 mm podan ziemią. Myślałam że zdycha. kilka godzin póżniej zauważyłam że odwłok się marszczy(wylinka) widząc że coś nie tak przxełożyłam pająka do "wylinkowej pozycji". W czwartek wciąz pająk pozbywał się pancerzyka z odwłoka. Oczywiście podwyższyłam wilgotność. Dzis przyjezdzam z biwaku a pająk wciąż leży na plecach,wylika na odwłoku nie zeszła,ale delikatnie zdjęłam a pająk leży i się nei rusza. Przy delikatnym dotykaniu(sprawdzaniu czy wogóle jeszcze żyje) poruszył raz(!) odnóżem. Problem jest taki że pajaczek ma do pozbycia się pancerza z nóg a się wogóle nie rusza. Czy po tak długim czasie cudem da radę? Czy wylinkę mogła spowodować zbyt wysoka wilgotność? Pajączek był owinięty wilgotnymi chusteczkami od czwartku do poniedziałku rana. Co mam zrobić? Załamuję się powoli;(

Gdanszczanka
    Guest

Re: Minatrix wylika czy śmierć

aha na odwłoku widac jak coś się rusza(czyt. bije serce lub oddycha-niestety nie wiem jak tam z anatomią pająków) więc pajak żyje ale chyba jest wyczerpany i jak na moje oko niedoświadczone ma małe sznse na przeżycie. Co mam zrobić?

Tepez
    Guest

Niestety są marne szanse...

maze
    Guest

po co go wogole ruszalas? teraz juz moze byc po wszystkim...

dr1zzt
    Guest

Niestety przy wrazliwosci avicow, raczej nie daje jej szans... Szkoda stwora.. Masz nauczke zeby nie spieszyc sie z wysylka w piatki, i poczekac do poniedzialku.

Gdanszczanka
    Guest

czemu ruszałam? bo się nie ruszał, miałam kiedys przypadek z emilią co tak samo podnosiła łapki do góry i z takimi podniesionymi nóżkami zdechła. rozumiem że jak pająk leży i przechodzi wylinkę to nei można tykać ale on poprostu wygladał na umierajacego(żeby nie było wielerazy u mnei pajaki przechodziły wylinke i nci sie nie działo,wiem jak rozpoznac i wogóle)

Gdanszczanka
    Guest

Tyle taki mały szczegół pająk miał zostac wysłany we wtorek ale dzwoniac się dowiedziałam że :"jutro z rana wyśle pająka". Co mnie uspokoiło lecz zamiast w środę został wysłany w czwartek. Miałam dziwne przeczucie że coś może być nei tak,ale o dziwo po otworzeniu paczki pajączek był cały tylko chyba troche oszołomiony(jak na nadrzewne był powolny)

Louis Cypherr
    Guest

Gdanszczanka napisał(a):

> rozumiem że jak pająk leży i
    > przechodzi wylinkę to nei można tykać

No chyba właśnie nie bardzo rozumiesz. :/

ziu
    Guest

nie porownoj avicularii do brachypelmy!, to calkiem inne dwa pajaki, brachypelmy bardzo wytrzymale a avi bardzo delikatne pajaczki. Tak jak kolega napisal na gorze nie spieszyc sie z wysylka w piatekt to glupota!!!! i zwlaszcza tak duzego pajaka jak L12 do tego miniatrix pewnie sie wykosztowlas dziewczyno.

Tomek_Nie
    Guest

no i po co ,,macalas " tego pajaka? !!!niewolno przeszkadzac podczas wylinki i tyle ! dla przykladu: znajomy ruszyl tylko leciutko pojemnik z peociltheria ornata L6 czy 5 niepamietam podczas przechodzenia wylinki ,i pajak stracil 3 odnoza ! no a twoj padł .wiec a to mocie terrarysci nastepny przykry wypadek spowodowany najprawdopodobniej glupota terrarysty

Uprawnienia umieszczania postów