-
ogladaliście ten o pajaczkach w national g. ale dlaczego
ludzie w tym mówia na ptaszniki tarantule? niby tacy znawy zawodowcy a nie widzą różnicy pomiędzy ptasznikiem a tarantulą . przecieżtarantula to jest mały europejski pająk a ptasznik to raczej wiecie jak mniej więcej wygląda, ale poza tym to uważam ze prgram był bardzo fajny
-
Re: ogladaliście ten o pajaczkach w national g. ale dlaczego
Nie ogladalem programu, ale nie do konca masz racje, gdyz w Ameryce potocznym okresleniem przedstawiciela Theraphosidae jest wlasnie tarantula. U nas ptasznik, w Czechach sklipkan, w Niemczech Vogelspinne.
A bycie poprawnym wobec systematyki to juz inna sprawa.
EDIT - okreslenie bird spider rowniez istnieje.
Jednakze uzycie w kraju anglojezycznym slowa "tarantula" nie wzbudzi zadnych kontrowersji.
Chocby sama nazwa American Tarantula Society (dotyczy hodowcow ptasznikow) :-)
-
masz racje , sam nie wiem juzczy ja mam mówic ptasznik czy tarantula heh i chyba szybko sie nien dowiem tego
-
Za kazdym razem gdy to ogladam najbardziej rozwala mnie jeden tekst. A mianowicie: "Po kazdym zjedzonym posilku pajak zrzuca swoja skore, tak jak plaszcz. Plaszcz ten nie tylko go ogrzewa ale sluzy jeszcze jako....."
-
To było świetne stwierdzenie. Też mi się podobało. Nie wiecie czy w Polsce można dostać tego pająka co na nogach robi sieć z pajęczyny i zarzuca ją na ofiary?
-
no własnie według tego co oni powiedzieli to po kazdym posiłku pajak zrzuca skóre , heh przecież to głupota jak ptasznik dorosły zrzuca skóre raz na półroku to co raz na pół roku coś zjada , heh beznadzaiejnie to powiedzieli
-
docxp zapewniam że w polsce go nie dostaniemy , a moze ten niemiecz hiszpani bedzie go miał
-
Zarówno te "tarantule" jak i zrzucanie wylinki po obiadku (hmmm, może przebieranie się w piżamkę :] ) wynika po prostu z niekompetencji tłumacza. Wątpię, żeby producenci tego filmu byli tacy niedouczeni.
A teraz pomyślcie, jaką pakę łykamy oglądając filmy czy czytając artykuły z dziedzin, o których nie mamy zielonego pojęcia... aż strach w cokolwiek wierzyć.
-
Tam miało być "papkę", a nie "pakę" = sorki. :P
-
No niestety , pająk nie zrzuca skóry po każdym posiłku , wylinka to jest zjawisko biologiczne wiec pajak linieje kiedy wie , ze musi .
Uprawnienia umieszczania postów