Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ogladaliście ten o pajaczkach w national g. ale dlaczego

michaśśś
    Guest

ogladaliście ten o pajaczkach w national g. ale dlaczego

ludzie w tym mówia na ptaszniki tarantule? niby tacy znawy zawodowcy a nie widzą różnicy pomiędzy ptasznikiem a tarantulą . przecieżtarantula to jest mały europejski pająk a ptasznik to raczej wiecie jak mniej więcej wygląda, ale poza tym to uważam ze prgram był bardzo fajny

Atrax
    Guest

Re: ogladaliście ten o pajaczkach w national g. ale dlaczego

Nie ogladalem programu, ale nie do konca masz racje, gdyz w Ameryce potocznym okresleniem przedstawiciela Theraphosidae jest wlasnie tarantula. U nas ptasznik, w Czechach sklipkan, w Niemczech Vogelspinne.

A bycie poprawnym wobec systematyki to juz inna sprawa.

EDIT - okreslenie bird spider rowniez istnieje.
    Jednakze uzycie w kraju anglojezycznym slowa "tarantula" nie wzbudzi zadnych kontrowersji.
    Chocby sama nazwa American Tarantula Society (dotyczy hodowcow ptasznikow) :-)

michaśśś
    Guest

masz racje , sam nie wiem juzczy ja mam mówic ptasznik czy tarantula heh i chyba szybko sie nien dowiem tego

ironkapela
    Guest

Za kazdym razem gdy to ogladam najbardziej rozwala mnie jeden tekst. A mianowicie: "Po kazdym zjedzonym posilku pajak zrzuca swoja skore, tak jak plaszcz. Plaszcz ten nie tylko go ogrzewa ale sluzy jeszcze jako....."

docxp
    Guest

To było świetne stwierdzenie. Też mi się podobało. Nie wiecie czy w Polsce można dostać tego pająka co na nogach robi sieć z pajęczyny i zarzuca ją na ofiary?

michaśśś
    Guest

no własnie według tego co oni powiedzieli to po kazdym posiłku pajak zrzuca skóre , heh przecież to głupota jak ptasznik dorosły zrzuca skóre raz na półroku to co raz na pół roku coś zjada , heh beznadzaiejnie to powiedzieli

michaśśś
    Guest

docxp zapewniam że w polsce go nie dostaniemy , a moze ten niemiecz hiszpani bedzie go miał

Louis Cypherr
    Guest

Zarówno te "tarantule" jak i zrzucanie wylinki po obiadku (hmmm, może przebieranie się w piżamkę :] ) wynika po prostu z niekompetencji tłumacza. Wątpię, żeby producenci tego filmu byli tacy niedouczeni.

A teraz pomyślcie, jaką pakę łykamy oglądając filmy czy czytając artykuły z dziedzin, o których nie mamy zielonego pojęcia... aż strach w cokolwiek wierzyć.

Louis Cypherr
    Guest

Tam miało być "papkę", a nie "pakę" = sorki. :P

dario_terrarysta
    Guest

No niestety , pająk nie zrzuca skóry po każdym posiłku , wylinka to jest zjawisko biologiczne wiec pajak linieje kiedy wie , ze musi .

Uprawnienia umieszczania postów