Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Wyklad terrarystyczny

Mieszany widok

loktok
    Guest

Wyklad terrarystyczny

Witam

W zwiazku z tym iz planuje wkoncu zrobic II Wyklad Terrarystyczny w Katowicach, mam jedno pytanie. Jakie watki lub jaki konkretny temmat wykladu odnosnie pajeczakow (ptasznikow) najbardziej by was interesowal. Prelegentem ponownie bedzie Awikularia. Przypomne ze w zeszlym roku tematem wykladu byly poczatki i podstawy hodowli ptasznikow.

Prosze o propozycje

Wyklad planowany jest na 2 polowe sierpnia

Pozdrawiam Loktok

cage
    Guest

Re: Wyklad terrarystyczny

ja bym się zaciekawił. chorobami genetycznymi np po kopulacji brat siostra lub np jak to się dziele że występują 2 odwoki czy albinos ;D
    lub poprostu jakieś pasozyty, choroby, ich działanie, jak zwalczac, jakieś pleśnie, grzyby roztocza na pająkach.

Atrax
    Guest

Co do genetyki, to wiele mozna wywnioskowac doswiadczalnie (np. to, ze choroby u pajeczakow warunkowane sa allelami recesywnymi), albo jak to sie dzieje, ze powstaja 2 odwloki. Ale za to fajna sprawe poruszyles dot. pasozytow i chorob. Choroby u pajakow sa wyjatkowo malo poznane i przydaloby sie wiedziec cos na ten temat. Najlepiej, jak z roznymi chorobskami u naszych pupili radza sobie hodowcy.

Awikularia
    Guest

Co do genetyki, to tez jest taka sprawa, ze akurat u pajakow nie jest to tak do konca poznane - w sumie bardzo malo ludzi sie nimi interesuje inaczej, niz trzymaniem ich jako zwierzeta domowe... Tez myslalam o chorobach ptasznikow lub/i o taksonomii. Moze odkrycia nowych gatunkow i zmiany w systematyce?

Prosze o dalsze propozycje, a postaram sie przygotowac lepiej, niz na poprzednim wykladzie .

mirekesp
    Guest

Taksonomia- strzał w 10. Moja propozycja: Chętnie dowiedziałbym się jak rozpoznawać pająki po np. kształcie nóg lub odwłoka, a nie głównie kolorach. Bo jak na razie u mnie wygląda to tak:
    Czarny z czerwonym tyłkiem = vegans.
    Nie mówiąc już o tym że mam problem w odróżnieniu albopilosum od parachybany.
    Jeżeli to zbyt prymitywne lub podstawowe to sorki. I tak postaram się być.

Atrax
    Guest

Taksonomia to fajna sprawa, ale i na choroby warto by zwrocic uwage. Wielu terrarystow zwyczajnie nie wie, co robic, gdy nagle ich pajakom cos sie dzieje. Wyklad ten nie powinien dotyczyc samych pajeczych przypadlosci, ale rowniez opisac przyklady zachowan normalnych dla pajakow, ktore przez poczatkujacych sa czesto interpretowane jako oznaki choroby.

Awikularia
    Guest

Oczywiscie, ze to połączę.

Mirekesp, niestety, rozpoznawanie po czym innym, niz wyglad, jest trudne i wymaga dodatkowego sprzetu. Mozna identyfikowac gatunki na podstawie np. budowy bulbusow u samcow, a spermatek u samic - ale, jak mowilam, do tego sa potrzebne preparaty i sprzet. Watpie, czy ktos z nas robi takie eksperymenty w domu :P:P:P.

Czyli tak, mysle ze chorobska i taksonomia. Ma ktos jeszcze jakis pomysl?

morda
    Guest

Awi - systematyka

Baku
    Guest

potrzeba klucza ;]

jest więcej cech rozpoznawczych ;] problemem jest tylko dostać dobry klucz !!

Theraphos
    Guest

A ja bym proponował coś o jadzie lub systematyka ale bardziej za tym drugim.
    Loktok napisz kiedy i gdzie dokłądnei bedzie ten wykład.

Uprawnienia umieszczania postów