-
parka smithasów
witam
mam pytanko czy istnieje możliwość iż mój samiec zdąży zaplodnić moją samice??
czy też padnie zanim samiczka dojrzeje??
pytam się bo oba pająki sa po tej samej wylince l7,
z tym że samiec jest starszy o rok od samiczki(2 półroczne głodówki ) i jest od nij mniejszy.
Zdjęcia parki w dzile 'Zdjęcia'
-
Re: parka smithasów
Może padnie może nie , ale wydaje mi sie , że zanim samiczke będzie gotowa to o nim już zapomniesz . Na moje padnie , bo samiczka będzie gotowa do dopuszczenia tak 12-13 wylinka .
-
raczej niezdazy dojrzeje dobre pol roku wczesniej niz samica i padnie ,ale kto wie moze wytrzyma .(,,seks ze staruszkiem")
-
Czesciej zdarza sie tak, ze samce raczej nie przezywaja. Chyba, ze katowalbys go "odmladzajacymi temperaturami" i dieta.
Ostatnio w ten sposob padl znajomemu cambridgei, ktory nie zdazyl zaplodnic samicy. "Laska" okazala sie cwansza.
No i wiele zalezy jeszcze od tego, po ktorej wylince samiec stanie sie dojrzaly. (zwykle dzieje sie to szybciej, niz w wypadku samicy, ale sa czasem i wyjatki).
Wydaje mi sie, ze w naturze ma to na celu zwiekszyc maksymalnie heterozje (nie ma mozliwosci zaplodnienia przez samca samicy z jego kokonu, wiec rzadko trafia sie chow wsobny ... ktory jest niekorzystny ze wzgledu na duza homozygotycznosc) - moje spekulacje.
-
dario_terrarysta samica smithi napewno nie bedzie gotowa do kupulacji po 12-13 wylince,samce dojrzewaja okolo 14 wylinki,wiec co dopiero taka samiczka.
-
Sie zgadza... Nawet jesli samica bedzie dojrzala plciowo, kopulacja przebiegnie "bezblednie", to kokon najprawdopodobniej nie powstanie. Najlepiej laczyc mniej wiecej 4-5-letnie samice.
To, ze oba pajaki sa dojrzale, nie znaczy, ze kopulacja sie uda.
Kolejne zabezpieczenie przed kazirodztwem :>
-
dokladnie spekulacje atraxa jak najbardzije trafne
-
B. smithi sa tak popularne, ze bez problemu znajdziesz do swojej samiczki samca. Nie ma sensu go katowac jakimis glodowkami i niskimi temperaturami. Poza tym jakos nie mam przekonania do chowu wsobnego...
-
Swoja droga Brachypelmy poźno dojrzewaja (nie mówię tu o albopilsum). Nawet jak będziesz stosował głodówki czarno to widzę. Samiec smithi potrafi dojrzec po 13-14 wylince.
-
"pytam się bo oba pająki sa po tej samej wylince l7,
z tym że samiec jest starszy o rok od samiczki"
z wypowiedzi kolo1987 wynika że pająka nie są z tego samego koknu więc nie ma tu mowy o chowie wsobnym...
Uprawnienia umieszczania postów