Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pajak ID

Hwarang
    Guest

Pajak ID

Znalazlem w domu malego pajaka. Pajak dosc nietypowy. Budowa bardzo przypomina ptasznika, ma niewiele ponad cm. Jest brazowy i zupelnie nieowlosiony. Na pierwszy rzut oka nie widac oczu. Szczekoczulki skierowane w dol. Niestety nie mam mozliwosci zrobienia dobrej fotki

Atrax
    Guest

Re: Pajak ID

Jestes na 100% pewien, ze szczekoczulki ulozone sa ku dolowi? To jest typowa cecha Atypidae, ktorych 3 przedstawicieli mozna spotkac u nas... ale tereny jego wystepowania to raczej bory :]

wh6fxe
    Guest

a moze kiedys zgobiles pajaka i teraz go poprostu znalazles:P

morda
    Guest

Pewnie tylko Ci się wydaje, że są skierowane w dół.
    Tak jak Atrax napisał, marne szanse znaleźć jakiegoś Atypus sp. w domu.

Hwarang
    Guest

Tak wiem, przeszukalem pod tym katem siec, ale znalazlem tylko tego z wielkimi szczekoczulkami
    Wlasnie z powodu tych szczekoczulek go zatrzymalem
    Po blizszym przyjzeniu sa i oczy Wloskitez sa, ale bardzo delikatne i pajak sprawia wrazenie lysego.
    Szczekoczulki patrzac od gory sa dokladnie takie jak u ptasznikow, niestety chwilowo nie wiem jak to wyglada od dolu.
    Zaatakowal pedzelek wiec jest dosc agresywny , natomiast dosc wolno biega.
    ...

Dobra, podejrzalem go od spodu... Jednak kly sa bardziej do siebie Ale pierwsze wraenie niesamowite, zupelniek jak ptasior...
    Jakbys po mojej "fotce z komorki" rozpoznal co to (a najlepiej dal zdjecie jakies, bo mi sie nie udalo znalezc :/) to by bylo fajnie

morda
    Guest

Popcorn....

Po takiej focie to nawet największy expert nie powi Ci co to jest. Ot pająk, a co..

Hwarang
    Guest

:> No wiem, ale nic innego nie mam. Tylko to co napisalem :/ Licze na wasza wyobraznie

morda
    Guest

Latrodectus mactans

Hwarang
    Guest

Heh... Wlanie mnie ugryzl, mam sie zaczac niepokoic? :P Poguglalem troche, ale nie znalazlem nic podobnego :/

angelo
    Guest

sprawdz sobi rodzine gnaphosidae w necie

Uprawnienia umieszczania postów