-
denerwujace posty z zapytaniami o plec! kto popiera
ostatnio najczestrzymi postami sa posty ze zdjeciami brzusznej czesci odwloku pajaka z zapytaniem co to za plec. zdjecia sa najczesciej fatalne, ale jak juz sa jakies wyrazne wypowiadaja sie ludzie ktorzy kompletnie nie maja o tym pojecia widza kreske i krzycza ze samica 102% !!! i samiec i samica maja kreske i jest to ciezko rozpoznac czy to samiec czy samica zwlaszcza po tych slabych zdjeciach i waszymi wypowiedziami niepotrzebnie wprowadzacie kolesia w blad. zrobilem kiedys testowego posta z samcem i wiekszosc byla za samica wypoiwadali sie mimo ze kompletnie nie mieli o tym pojecia.
moja prosba jest taka zeby wypowiadali sie ludzie ktorzy naprawde maja w tym doswiadczenie i siedza w tym juz kupe lat.
zirytowal mnie ostatni post z zapytaniem o plec formosy. przjrzalem sobie kto sie wypowiadal i byli to ludzie ktorzy maja modliszke straszyka jednego pajaka i gdzies slyszeli cos o faldce i udaja wielkich znawcow.
prosze was wszystkich nie zabierajcie glosu jezeli nie macie 100 lub 99% pewnosci. nie widzialem jeszcze posta w ktorym wszyscy zgodnym humer napisali by samica zawsze jest pol na pol i taki post niepotrzebnie zasmieca forum
pozdrawiam i licze na wasze wsparcie
-
Re: denerwujace posty z zapytaniami o plec! kto popiera
Można by zrobić osobny dział z próśb o wyseksowanie pająków, tyle tego ostatnio. Ludzie opamiętajcie się. A jak ktoś wam powie że wasze L ileśtam to samiec, to co? Wywalicie czy sprzedacie jako niewyseksowanego? Chore to jakieś. Co do fachowości wypowiadających się to: nie wiem, się nie znam
-
I tak to Ci nic nie da. :P
-
Przecież i tak nie bierze się pod uwagę wypowiedzi ludzi którzy nie maja praktyki w hodowli danego gatunku lub rozpoznawaniu płci.
mirekesp można zrobić dział "rozpoznawanie płci" potem dział "dlaczego nie je" potem dział ...
Tylko po co skoro posty z "podwoziami pająków" są usuwane (przeważnie) po kilku godzinach/dniach.
-
Popieram, zawsze sa tlumy nie majacych pojecia a jednak piszacych, do tego dochodza jeszcze tacy co powtarzaja po tych pierwszych zeby stwozyc pozory ze oni tez potrafia sexowac. Wlasnie dlatego ja zawsze patrze tylko na zdanie osob ktore naprawde sie znaja i to sie sprawdza.
-
Moim zdaniem przydał by sie taki dział.
Skoro ludzie piszą tak dużo postów na temat rozpoznawania płci, to znaczy że jest takie zapotrzebowanie.
Co do postów "dlaczego nie je" - jest już FAQ. Ludziom, którzy hodowlę pająka zaczynają od kupna, a nie zapoznania się z materiałami o hodowli - żadna informacja nie pomoże.
-
Od dawna to powtarzam, żeby się nie wypowiadali ludze z jednym pająkiem. To samo sie tyczy zdjęć, na 10 tematów "sex me" jest jedno dobre zdjęcie. :/
-
Cierpliwości, to już chyba niedługo... Nook nad tym pracuje
-
ja jestem pewny plci tylko wtedy jak widze bulbusy albo u samicy w wylince spermatofor. mialem juz nauczke ze u albopilosy l10 spermatofor pojawil sie dopiero po 9 wylince tak to caly czas nie bylo tam nic widac!!! myslalem 100% samiec rozkladalem wylinki jak kartke i nic a przecierz po l9 to ogromny pajak. i dlatego skoro ja nie moge tego dostrzec przez wylinke to tym bardziej nikt tego nie dostrzeze ze zdjecia chyba ze jest naprawde super!! a posta wystawiam po to Louis Cypherr ze moze w koncu ruszy ich sumienie i nie beda sie wypowiadac dla zdobycia postow ci wszyscy modliszkowce, straszykowce i jeszcze patyczakowce, ktorzy u kolegi widzieli pajaka
-
Wg mnie to nie jest zly pomysl z daniem poddzialu "sex me" choc robienie innych tak idiotycznych jak 'nie chce jesc' nie ma sensu bo o tym jest wyraznie w FAQ.
DLACZEGO TAK UWAZAM: gdyby ten poddzial organizowac tak ze posty z kiepskimi zdjeciami wywalac po jakims okreslonym i niedlugim czasie a te z dobrymi zdjeciami zostawiac - bo na pewno znajda sie tam wlasciwe oceny a tych 'zielonych' nie da sie uniknac ale kto zainteresowany to spojrzy na wlasciwych hodowcow. To daloby tyle ze ludzie ktorzy sa sklonni spojrzec do archiwum czy chocby ostatnich postow mogliby zobaczyc dobre zdjecia i na ich podstawie wlascwie wysexowane pajaki - i dzieki kilku takim przekladom, dodatkowo ciagle naplywajacym - Ci faktycznie zainteresowani mogli by sie nauczyc jak wlasciwie sexowac SWOJE PAJAKI (a nie czyjes!!) i moze by mniej tych postow sie pojawialo albo polemiki na temat: co to wlasciwie jest - bylyby krotsze - bo moznaby latwo porownac do wlasciwie wysexowanych i szybko zamknac dyskusje. A jesli kazde sexowanie jest kazdorazowo NOWĄ polemiką i zgadywanka 'zielonych' osob to wlasnie tak to wyglada.
Oczywiscie jak wczesniej zasygnalizwano sexowanie ze zdjec nie jest 100% pewne - to oczywiste, ale chcialem poprzeć pomysl zrobienia poddzialu sexme - bo w odroznieniu od "nie chce jesc" i takich tam ten uwazam za bardziej sensowny (z powodow jakie podalem) ale oczywiscie tylko wtedy bedzie to potrzebne jesli faktycznie nie da sie wytrzymac i bedzie dzial pajeczakow zalewany postami "sex me" - choc prawde mowiac wydaje mi sie ze tak wlasnie jest teraz... A gdyby byl moze poddzial zawierajacy takie sztandarowe przypadki wlasciwego wysexowania moze ograniczyloby to ilosc postow a przynajmniej glupie wypowiedzi - jakkolwiek pewnie ze nowicjusze dzieki tym 'szkoleniom' mogliby sie jeszcze bradziej 'poczuc' bo wiedzieliby wiecej na temat sexowania i bylaby to wlasciwsza wiedza - ale to chyba nie jest zle(?), to raczej wlasnie o to chodzi!!! Nie skąpmy wiedzy odstąpmy ją ludziom niech jako tako (bo tylko bezposrednia stycznosc pozwala zdobyc wlasciwa wiedze) tez sie znaja - i to lepiej niz tylko "cos tam slyszal o faldce" - moze uniknie sie dzieki temu zupelnie absurdalnych wypowiedzi w temacie sexowania.
Uprawnienia umieszczania postów