Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaki to pająk?

Krzyżak
    Guest

Jaki to pająk?

Witam znalazłem w domu u poczciwej babuni kilka pająków na strychu ale 1 urzekł mnie najbardziej. Może wie ktoś jaką nazwe nosi ten gatunek i bliżej może go opisać? pokarm, wielkość, ile żyje itd.

[img]www.vlo.torun.pl/~bf/smulla/paj1.JPG[/img]

[img]www.vlo.torun.pl/~bf/smulla/paj2.JPG[/img]

[img]www.vlo.torun.pl/~bf/smulla/paj3.JPG[/img]

Narazie to wielkością przypomina brachypelme l4-l5. trochę 2 tylnie pary odnóża ma krótsze, przednie dłuższe. Pewnie jest już dorosły.

Krzyżak
    Guest

Re: Jaki to pająk?

Sorki już poprawiam.

cage
    Guest

gatunku ci nie powiem, ale jak dobrze poszuaksz to moze znajdziesz cos tutaj:

http://www.araneae.unibe.ch/Bestimmu...l_eng_Ganz.htm

http://salticidae.org/salticid/diagn...a/fasciata.htm

lub poczekaj na odpowiedzi innych, moze ci powiedza, ja niestety na naszych pająkach się nieznam i niemam pojecia co to jest za gatunek.

Jimbo
    Guest

Ostatnio zjadła coś podobnego moja Lasiodora. Poruszał się jak krab ale to go nie uratowało )

Krzyżak
    Guest

Szukałem trochę na podanych przez ciebie stronach, to znalazłem cechy wspólne pod Thomisidae - I i II odnóża sporo większe od III i IV, podobny lecz trochę inny rozkład oczu, poruszanie się jak "krab". No ale może się ktoś lepiej zna lub miał doczynienia z takim.

Matmike
    Guest

szczerze to mi przypomina katnika ale wiem ,że to nie to chyba...

Atrax
    Guest

To z katnikiem ma niewiele raczej wspolnego :]

Sluchaj Krzyzak... nikt Ci na 100% nie powie, jaki to jest gatunek. Mi on najbardziej przypomina cos z Nuctenea sp. Gdybym mial strzelac, to bym powiedzial, ze to Nuctenea umbratica.

Black Flame
    Guest

Pająka-kraba mi on nie przypomina :P Przędzej jakby to był kwietnik to krab.

Krzyżak
    Guest

Wiem, że ze zdjęć to w holere trudno i wogóle. No ale co tam nazwa nie jest ważna. Co do zachowania budowy itd. poobserwuje go, bo sobie pajączka zostawiłem =]

Uprawnienia umieszczania postów