-
Re: Czy g.rosea jest takze wolny jak np brachoplemy ?
Jak chcesz ruchliwego i spokojnego to polecam G.Pulchre.U mnie prawie caly czas gdzieś łazi a przy manipulacjach w terrarium nie wykazuje żadnych oznak agresji.
-
morda - nie o to mi chodzilo - chodzi mi o patsznika ktory jest wolny i spokojny a nie o takiego jak opisales !
-
Kup takiego, który Ci się podoba. Generalnie wszystkie Aphonopelmy, Grammostole, Acanthoscurrie (z tymi lepiej uważać), Brachypelmy... to są spokojnie ptaszniki. Wybierz sobie któregoś z nich. Musisz uważać przy każdym ptaszniku, bez wyjątku. A to czy on będzieciut bardziej ruchliwy czy nie to i tak zależy od humorku pajaka. Kup tą rosee, jednak ona wolno roście. Dodatkowo możesz kupić też geniculatę - będziesz miał coś ciekawszego i ładnejszego.
-
no, a mi mowiono , że g.rosea od g.pulchry tylko kolorem sie różni...
na serio fajna jest tak g.pulchra , że chodzi duzo i nie jest agresivv? bo takiej szukam :P
-
Ładna i bardzo spokojna. Jakoś pulchra z opinii uchodzi za bardzo spokojnego pająka.
-
raczej ten pająk jest spokojny,chociaż czasmi potrafi zdziczeć;]
-
Naprawde bardzo spokojny i przesliczny pająk.I prawdziwy turysta.Nonstop w ruchu.Jak chcesz cos spokojnego to polecam pulchre.Specter ma chyba samice L7 do sprzedania
-
Ja miałem już 3 Rosee, każda z innego źródła i wszystkie były spokojne i bez problemu mogłem każdą wziąć na ręce (jedynie pierwsza miała czasami humory ale przeważnie też była spokojna). I widziałem też kilka (naście) innych na żywo które bez żadnych problemów dały się brać na ręce. Jak pająka stresujesz i drażnisz to oczywiście że może się w końcu wkurzyć, ale generalnie jest to bardzo spokojny gatunek, stosowany również w terapiach dla ludzi cierpiących na arachnofobię, gdzie ostatnim elementem terapii jest właśnie branie ptasznika na ręce. Jak chcesz go hodować, to jedyną wadą jest to, że wolno rośnie i potrafi robić bardzo długie głodówki, ale generalnie polecam, bardzo fajny pajączek.
-
Matmike ja sam sie zastanawiałem pomiędzy g. rosea a chromatopelmą c. w sumie wybrałem chromcie ale mówisz że chcesz brachyplemę, nie bierz ich. zresztą i tak za niedługo kupisz następnrgo pająka- tak to już z nimi jest, szybko ci sie jeden znudzi ale stawiem na g. rosea. jak jesteś dość odpowiedzialny (pamiętaj że to nie jest zabawka) i uważny to na luzach se poradzisz, ja zaczołem od geniculaty którą szybko sie "pozbyłem" i kupiłem chrome (fajny pająk, nie jakieś brachyplemy:P). jeżeli nie koniecznie chcesz pająka któregoś z tych co pisałeś to moge ci poradzić jakieś nhadu, ponieważ kupiłem go ciotce i świetnie se z nim radzi mam nadzieje że to ci w czymś pomoże